Спирачна течност дот 5.1 на Е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 323i / 97'

Спирачна течност дот 5.1 на Е46

Мнение от Drum » 06 Авг 2013, 14:18

Привет Колеги,

Искам да сменя спирачната течност и да сложа такава с по-висок градус на кипене - конкретно дот 5.1. Четох, че е на същата основа като дот 4 и дори двете могат да се смесват.
Все пак, някой слагал ли е дот 5.1 на Е46? Има ли впечатления, подходяща ли е изобщо тази течност за спирачна система на Е46. Възможно ли е да е по-агресивна и да причинява по-голямо износване на чарковете и т.н.

Ако някой знае нещо, моля да сподели ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Re: Спирачна течност дот 5.1 на Е46

Мнение от zafirovp » 06 Авг 2013, 14:46

Това, което си че е правилно. Нямам впечатления от DOT 5.1, как се държи в спирачната система на автомобилите, но спирачките на колелото ми са хидравлични със DOT. При DOT4, кипват доста по-бързо. Мисля, че разликата в температурата е към 30 градуса. И все пак, не мисля, че има голям смисъл при евридейка. Даже и със DOT4, ако е качествен и се сменя редовно, не мисля, че някога ще ти кипне не пътя. Най-голямо влияние оказва влагата. Малко влага във спирачната течност, води до почти 50% по-бързо кипене. Кипвал съм и DOT 5.1, но си нямаш идея какъв тормоз видя тогава, да не говорим, че в спирачките ми се подира около 50мл и имам радиатори за допълнително охлаждане. Пос-скоро си сменяй DOT-a, със качествен на всеки две години.

Назад към E46