m54b22 въпроси за масло и обслужване и др.В
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
m54b22 въпроси за масло и обслужване и др.В
Здравейте,
Купих преди месец е46 с двигател М54Б22 и ме интересуват няколко неща във връзка с него.
Първо какво масло да налея 0W30 или 5W30, като съм заподозрял остро, че леко гори масълце, иначе казано за 2к км 1/2 литър липсва. Това нормален разход ли е или ще отварям двигател?
Второ - някъде под казанчето имам теч на антифриз 500мл за 2000 км/1 месец. Когато локализирам теча и го отстраня какъв антифриз да налея?
Трето - течността на спирачките DOT 4 ли е?
Четвърто - имах грешка сензор смукателен разпределителен вал ( като загрее не върви и т.н.) - смених го и нямам проблем, но от време на време чек-а светва и записва грешки 227 и 228. Изтривам ги но след 2 седмици пак светнаха - изтрих ги, сега ги няма, но са някак досадни, а не мога да разбера напълно по описанието на английски какъв е проблема.
И последно - от няколко дни ми се струва, че отпред се чува едно леко и досадно чукане ( все едно съм дизел, ама не чак толкова). Когато подам газ като, че ли шума не се увеличава с оборотите и по скоро се изгубва на фона на останалия шум. Четох теми за подобни шумове - ваноси, вериги и т.н., но като гледах и слушах клипчета някак си не звучи така страшно като на клипчетата. Като, че ли шума е някъде отпред, ама това не го твърдя със сигурност. Ако някой може да ме насочи как да го локализирам ще съм благодарен.
Купих преди месец е46 с двигател М54Б22 и ме интересуват няколко неща във връзка с него.
Първо какво масло да налея 0W30 или 5W30, като съм заподозрял остро, че леко гори масълце, иначе казано за 2к км 1/2 литър липсва. Това нормален разход ли е или ще отварям двигател?
Второ - някъде под казанчето имам теч на антифриз 500мл за 2000 км/1 месец. Когато локализирам теча и го отстраня какъв антифриз да налея?
Трето - течността на спирачките DOT 4 ли е?
Четвърто - имах грешка сензор смукателен разпределителен вал ( като загрее не върви и т.н.) - смених го и нямам проблем, но от време на време чек-а светва и записва грешки 227 и 228. Изтривам ги но след 2 седмици пак светнаха - изтрих ги, сега ги няма, но са някак досадни, а не мога да разбера напълно по описанието на английски какъв е проблема.
И последно - от няколко дни ми се струва, че отпред се чува едно леко и досадно чукане ( все едно съм дизел, ама не чак толкова). Когато подам газ като, че ли шума не се увеличава с оборотите и по скоро се изгубва на фона на останалия шум. Четох теми за подобни шумове - ваноси, вериги и т.н., но като гледах и слушах клипчета някак си не звучи така страшно като на клипчетата. Като, че ли шума е някъде отпред, ама това не го твърдя със сигурност. Ако някой може да ме насочи как да го локализирам ще съм благодарен.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
Re: m54b22 въпроси за масло и обслужване и др.
Всъщност днес като сложих ухо на капака на ваноса - може би шума идва някъде от там ( макар, че там може би е и веригата)
. Доколко е опасно да продължа да карам и трябва ли да спра колата от движение?

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- fancooler
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320Ci '01
Re: m54b22 въпроси за масло и обслужване и др.В
Mаслото, което слагат в оторизирания сервиз е 5W30 Longlife-04 (BMW Castrol). Аз съм със същия мотор и навсякъде коментарите са, че обича да си хапва масълце (минал съм само 450 км. и не мога да ти кажа какво е положението при мен). Относно спирачната течност в М-Кар ми сложиха 1 литър DOT4 LV. Ако решиш да смениш и диферинциалното масло търси OSP SAF-XO. Tрябват ти 1,3 литра. Антифриз ми доляха (и аз имах проблем с някакъв теч), но във фактурата не пише каква марка и модел е, така че може би няма голямо значение.
Благодаря.
И аз стигнах до извода, че ще наливам 5W30 на Castrol. Само препоръчителния цвят на антифриза трябва да уточня.
И аз стигнах до извода, че ще наливам 5W30 на Castrol. Само препоръчителния цвят на антифриза трябва да уточня.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
за*би цвета ползвай БМВ антифриз само, иначе е син

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Може и така да стане, като се замисля...
- BMW_TEAM_SH
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 520-170ps
- Мечтае да кара: М5
колега и моита има същия проблем като загрее и не варви просто е спъната ако можеш да ми кажеш от какво излезе ..
- slav4o974
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е46 330XI
За М54 този разход на масло е поносим. Имах мотор М54В25 който хапваше 1л на 1000км. Такъв разход вече не е поносим! Не мога да разбера обаче защо искаш да сложиш ххW30 масло, особено при положение че си отчел апетита на мотора към двигателното масло. Според мен едно ххW40 масло ще е по-подходящо.
- AsenD
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е46 330ci
- Мечтае да кара: e46 M3, e92 M3
Аз съм със същия мотор, карам с масло 5w40 Motul(пробвах и бмв масло, боклук е), яде ми 500ml за 4000 км, антифриз си сложи БМВ и го разреди 1:1 и няма да имаш проблеми.
- MindControl
- Потребител
-
- Кара: 320i '02
- Мечтае да кара: F30 & F35 ;)
Със същият мотор съм и аз. Като загрее след дълго каране над 100км почва да ми омалява и на мен (спъната стои малко) ,иначе на студено около бялата черта преди средата колата се стрелка доста добре
Маслото ми в момента е БМВ 5в40 но както каза колега по-горе нещо не е в ред маслото и за 8к км ми изяде 1,5л. мисля да го сменя на 10к . Следващото мисля да слагам Yacco, пък ще видим какво ще се улучи
За антифриз аз пък знам че особено м54 мотора вътре има алуминиеви компоненти и се налага в антифриза да има съставки които запазват тези компоненти . Бмв антифриза е син и има нужните съставки ,а на други марки синият няма тези съставки и е препоръчително да се вземе ако е друга марка -> червен антифриз. Поздрави и приятно предстоящо каране през зимния сезон 

Ние не караме бързо ,просто летим ниско !!!
11 мнения
• Страница 1 от 1