e39 tds губи антифриз-РЕШЕНО

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

e39 tds губи антифриз-РЕШЕНО

Мнение от Vasko » 23 Юни 2013, 3:36

Колеги, помагайте ! На 1000 км губи по литър антифриз. Първо мислех ,че има някъде теч... Гледахме всички маркучи, никъде не мокрят. После мислех ,че е от капачката на разширителният съд,защото като е спреш и отвориш капака на мотора и се заслушаш и от разширителният съд се чуват звуци все едно капачката изпуска. Да, ама капачката си е добра - т.е. клапана в нея работи - като е разклатиш си тропа както трябва да е. По едно време на борда ми изписа някаква помпа ,''baule pompe'' или нещо от този род беше ама с този италиански нищо не мога да и разбера.Доливаш и в момента в който минеш 500-600 км и борда изписва ,че е недостатъчно нивото на антифриза-това го разбрах ,защото изписва ''aqua-нещо си ''' Мисля, че ще ходим на гарнитура и глава :((( колкото и да не ми е приятно .... Иначе не минава средата колкото и да е натискаш , освен когато загуби литър антифриз и тогава започва да играе стрелката . Отзад е гледах няма бял пушек ,маслото си е катранено черно - не го смесва с антифриза.... Някакви идеи? Да е отваряме ли и направо да ми препоръчате майстор ,който ще е направи както трябва ,защото още не съм и се нарадвал . Абе, казъл съм ,че ще е правя каквото и да е и искам да стане както трябва да си е , защото автомобила си има доста екстри и съм го взел да си возя семейството . А иначе добре, че още не съм продал е34-ката -старата и добра вярна е34-ка ,която е на 545 000 км :)), и която не ме е оставила никога на пътя !!!
И така чакам идеи и предложения !!!
Последна промяна Vasko на 13 Юли 2013, 1:48, променена общо 1 път
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: e39 tds губи антифриз

Мнение от stony1 » 23 Юни 2013, 10:17

Колега, аз го играх този филм. При мен системата губеше охлаждаща течност от уплътнението на капачката на термостата. С течение на времето уплътнението се "изпича" от температурета и започва да пропуска по малко. Трудно е да се локализира мястото, защото когато двигателят е студен няма течове, а когато е загрял нялягането избутва течността, а тя се изпаравя. Можеш да провериш дали има теч от там, когато двигателят е загрял. Махаш пластмасите, които покриват дюзите, с едно фенерче осветяваш капачката на термостата и внимателно оглеждаш мястото докато двигателят работи. Ако има теч щя видиш една много тънка струйка пара.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 23 Юни 2013, 10:52

аз си казах мнението в темата си, ама все пак: ако не виждаш видими течове и не си сменявал водна помпа скоро, просто я смени първо нея... сърдечния удар при дизелите може да е доста силен, понякога необратим, за смешната цена от 100-150лв... естествено, няма гаранции, че точно там е проблема, ама гледам налягат те идеи да отваряш глава :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 23 Юни 2013, 11:24

Има добавка на Liqui Moly против теч от охладителната система. Представлява микроскопични цветни перлички, които ще забележиш лесно, ако теча е от гарнитура или където и да е отвън. По отношение на помпата, ако не си я сменил, наистина трябва да я смениш.

Потребител
Аватар
Кара: BMW

Мнение от de.auto » 23 Юни 2013, 18:42

Най-вероятно проблема е във водната помпа и при смяна, ще си решиш проблема.
Щом твърдиш, че няма течове. Трябва да почнеш да сменяш всичко последователно - като се започва от най-евтиното :mhihi:
Много често се оказва проблема в уплатненията - на водна помпа или термостат.
Относно добавките в охладителната течност - за мен най-добрата добавка е на YACCO - изпитана е многократно във всякакви автомобили. Спира всякакви течове, без да зашушва радиаторите, не вреди и на водната помпа и термостата. Ефекта е до следващата смяна на антифриза - това е временно решение на проблема, просто докато посъбереш пари и да смениш проблемната част :bchug:
ИзображениеDE AUTO LTD.Изображение
ОРИГИНАЛНИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ внос от Германия
Може да намерите всичко за вашите автомобили при нас
ОБЯВА--> АВТОЧАСТИ НА ТОП ЦЕНИ!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: `Е34 ТДС-ъ 95
Мечтае да кара: `Е34`E32 `E38 `E31

Мнение от Bavarishe » 23 Юни 2013, 19:48

бате дори и да сваляш глава пак е хубаво да поревизираш охладителната система.Не се отчайвай защото ТДС-а е прекрасно животно и с малко става много,а и части бол вече.Нямаш никакви симптоми на глава,така че не се плаши.И мен Аудито ми губеше вода така и се оказа микроскопичен теч от радиатора :yes:
ТДС - Турбо Див Селянин

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: самолет

Мнение от maskivan » 23 Юни 2013, 20:25

Колеги някой може ли да ми каже кадърен майстор в Стара Загора понеже и аз имам същите симптоми като на колегата. :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Re: e39 tds губи антифриз-РЕШЕНО

Мнение от Vasko » 13 Юли 2013, 1:52

Колеги, благодаря на всички за отговорите. След смяна на водна помпа се оказа ,че всъщност губи течност от един пластмасов тройник ,който се разширява от температурата , а като изстине се свива и затова няма теч. Нещата се оправиха , естествено че направих и профилактика на радиаторите, смених водната помпа, която се оказа, че е пластмасова. Аз сложих желязна. Смених също и термостат , измиване на радиатори и вече съм готов за лятото . Стрелката си е закована точно там където трябва да е :))) Не мърда нито мм :))) Безаварийно лято на всички от мен !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

Назад към E39