Централно заключване бъг

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 520i e39
Мечтае да кара: с бензин от 1лв/л

Re: Централно заключване бъг

Мнение от nashku » 11 Юли 2013, 16:58

Колеги, нека и аз ползвам темата. Откакто взех колата съм със "странична" аларма т.е ми виси едно отвратително дистанционно на ключа. Така и не разбрах защо предния "файтонджия" е спрял оригиналната аларма и е сложил тази. Когато натисна копчето с известна сила диодчето свети, но колата не реагира. Може ли да е от споменатия бушон в багажника и кой номер е той или проблема се крие някъде другаде. Колата си заключва от ключалката без проблем. Някакви предположения по моето питане? Благодаря предварително! :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 11 Юли 2013, 19:19

Пробва ли да си обучиш ключа?

Влизаш в колата,
затваряш вратата (не трябва да остават отворени врати или капак),
поставяш ключа в патрона и даваш на контакт,
махаш контакта и вадиш ключа,
натискаш и задържаш бутона за отключване,
докато държиш бутона за отключване натискаш три пъти бутона за залючване,
отпускаш бутона за отключване и в този момента вратите трябва да се заключат и отключат, ако всичко е наред.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 11 Юли 2013, 20:07

nashku написа:Колеги, нека и аз ползвам темата. Откакто взех колата съм със "странична" аларма т.е ми виси едно отвратително дистанционно на ключа. Така и не разбрах защо предния "файтонджия" е спрял оригиналната аларма и е сложил тази. Когато натисна копчето с известна сила диодчето свети, но колата не реагира. Може ли да е от споменатия бушон в багажника и кой номер е той или проблема се крие някъде другаде. Колата си заключва от ключалката без проблем. Някакви предположения по моето питане? Благодаря предварително! :)

Кое копче като натиснеш? Работило ли е някога централното било то задействано от дистанционното в ключа или от дистанционното на допълнителната аларма? Нещо не е ясно :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от nashku » 11 Юли 2013, 22:46

Моя грешка, колеги, извинете ме! Преди малко натисках бутоните по ключа в нас и свети диода само като натисна дясното копче, което мисля е за багажника, другите 2 при натискане не свети диода. Бутона за заключване е доста издълбан от предния собственик и имам само един ключ. Мина ми през акъла, че може тоя ключ по някаква случайност да е бил резервен и да не е обучаван. Досега не съм го обучавал, днес се зачетох в темите за алармата. И ако се оправи по някаква случайност ще пречи ли тази допълнителната аларма? Централното си работи с допълнителната аларма.

PS. Тъкмо пробвах през терасата (от 8-я етаж) и натиснах копчето, което отваря багажника и алармата се включи, не знам на какво основание. От тук следва, че ключа предава и колата приема самия сигнал. Значи трябва да търся проблема в двата бутона за отваряне. Може ли самите бутони да не правят хубава маса на платката? Някакви предположения?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xm_net » 11 Юли 2013, 23:17

Колега, така както си описал състоянието на ключа си се налага един извод - дори и да ти работи оригиналният комфорт-модул на колата, ти няма как да обучиш ключа към него! Диодчето ти светва само при натиснат бутон за багажника т. е. точно този който няма никакво участие в процеса на синхронизация на ключа към автомобила. За да можеш да синхронизираш ключа с колата (или поне да опиташ) ти трябват другите два бутона. При този тип ключ под самите гумени бутони върху платката няма микроключета, както е при по-новите ключове, а бутонът всъщност натиска една контактна пластина с графитно покритие, която от своя страна контактува с пътечките на самата платка. С течение на времето графитът се разлага и натискайки бутона ти упражняваш натиск върху пластината, тя от своя страна натиска върху платката, но няма токопроводящ слой, който да осъществи верига. Така, че най-добре е да тръгнеш от елементарните неща - смени пластината и бутоните и тогава се задълбавай нататък ако се окаже, че ключът не може да се синхронизира с колата!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 12 Юли 2013, 19:54

В "продава" се предлагат гумените бутони за ключа също и контактуващата слюда за която спомена xm_net. Това е човека, който ще осигури необходимите неща :yes: има и нови заготовки. Желателно е и нова батерия и след подмяната на тези неща със сигурност централното ще заработи и с ключа. Щом реагира колата на бутона за отваряне на багажника няма да е необходимо обучение.
:driving:
ПП Алармата се е включила защото като си натиснал бутона за багажника той се е отворил. Другата аларма е засякла това (на багажника има контакт) и се е задействала, предполагам е била включена.

Потребител
Аватар

Мнение от nashku » 15 Юли 2013, 17:34

Благодаря колеги, тия дни ще поръчам от колегата, даже зарибих и един приятел за заготовка. Логично е бутоните за отваряне/затваряне да се износват по-бързо от този за багажника и да се е прекъснал контакта към тях. Ще видим с новите бутони! ;)

Предишна

Назад към E39