Направи си сам Индикатор за Скорости

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i

Re: Направи си сам Индикатор за Скорости

Мнение от ico83 » 06 Юли 2013, 18:03

супер е ще следя с интерес и може да копирам някой ден :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 06 Юли 2013, 18:33

hacker4eto1 написа:
dido0o``` написа:
ogata написа:Супер се получава !
Само една критика. Ако виждаш на оригиналния дисплей има една диагонална линия.
Защо не си намериш такъв ? Хем R-то ще ти е главно, хем неутрална ще ти е N , вместо H :paranoid:

И аз съм на същото мнение.. това Н малко кофти стой според мен. Идеята за таблото е много добра! Чакаме продължението. Успех! :yes: :yes: :yes:

Колеги точно с такъв дисплей исках да го направя но офертата ми беше най-малко 18 броя да поръчам..... те се водят alphanumeric и във всички сайтове ги търсих и ги няма ... а трябва и да са точният размер 13.2мм.. и най-вече да са оранжево. иначе има такива дисплей но не са тази големина и този цвят ,а нямаше да е приятно всичко по колата да е оранжево а дисплея червен примерно.. :)

Вземи си счупено табло от автоматик му вземи дисплейчето. Хем ще стане ОЕМ, хем няма да се занимаваш да търсиш точния размер.

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk 2

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 06 Юли 2013, 18:34

hacker4eto1 написа:
dido0o``` написа:
ogata написа:Супер се получава !
Само една критика. Ако виждаш на оригиналния дисплей има една диагонална линия.
Защо не си намериш такъв ? Хем R-то ще ти е главно, хем неутрална ще ти е N , вместо H :paranoid:

И аз съм на същото мнение.. това Н малко кофти стой според мен. Идеята за таблото е много добра! Чакаме продължението. Успех! :yes: :yes: :yes:

Колеги точно с такъв дисплей исках да го направя но офертата ми беше най-малко 18 броя да поръчам..... те се водят alphanumeric и във всички сайтове ги търсих и ги няма ... а трябва и да са точният размер 13.2мм.. и най-вече да са оранжево. иначе има такива дисплей но не са тази големина и този цвят ,а нямаше да е приятно всичко по колата да е оранжево а дисплея червен примерно.. :)

Вземи си счупено табло от автоматик му вземи дисплейчето. Хем ще стане ОЕМ, хем няма да се занимаваш да търсиш точния размер.

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk 2

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 06 Юли 2013, 20:41

Днес Колеги реших да направя платката която ще управлява цялото нещо :)
Ето един 3д дизайн за да се добие представа за финалният продукт :)
Изображение
Така следва ецването за целта използвам гърба на залепващата хартия: понеже е ламиниран леко и тонера много лесно се отделя от такава хартия :) разбрах го след десетки
опити върху друга хартия ;)
Изображение
След като махнем горната страница ни трябва само това а именно гърба :)
Изображение
Следва принтиране на изображението в/у фолиото за целта използваме лазерен принтер разбира се :yes:
Тук са 2 та образа гърба на платката където са пистите и горната страна елементи... обаче за моя зла участ в близкият магазин не продаваха двойно фолиран текстолит.. и ми казаха седмица за доставка и просто ги игнорирах за това страна елемнти няма да присъства на платката.
Изображение
Ето и текстолита малко оксидирал ама ще се оправи ;)
Изображение
След като хубаво сме почистили със водна шкурка повърхността на текстолита ,след което с ацетон (от гаджето) изчистих хубаво повърхността на текстолита,за да отстраним мазните
петна от пръсти следователно след като го изчистим не го пипаме повече :angel:
Изображение
Полагаме страна писти на текстолита и го фиксираме хубаво със хартиено тиксо може и изолирбанд..
Изображение
Следа да прекараме текстолита през ламинатора.. може и метода къщната ютия но аз харесвам по човечните методи а именно с ламинатора ... прекарах го около 10 тина пъти.. пак от опити стигнах до този извод :)
Изображение
Следва да натопим бъдещата платка в студена вода и да я оставим така за около 5мин.
Изображение
След това отлепяме фолиото и се получи ето това.. за мое нещастие съм забравил да направя огледален образ на логото на емблемата и надписа и логото са се обърнали обратно... :banghead:
а някъде се вижда как тонера леко се е разместил... Доста често се случва от неправилно фиксиране:) особенно ако се ползва това фолио..
Изображение
Махнах надписа "БМВ" и с маркер за дискове оправих неродностите по платката :)
Изображение
Следва ецване някой използват железен трихлорид.. аз не съм му фен... използвам бял кристален прах(точно сега му забравих името :dunno: )
Предварително съм нагрял на топла баня разтвора ,за да ецне по бързо платката.. не го топлете в тенждара ... после ще има шамари и нова тенджара.. :bang: :bang:
Хоп в легена и ецваме.. :)
Изображение
От 5 до 10 мин. пличкане в легена става това.
Изображение
финалният продукт и вече изчистеният тонер отново с ацетон :)
Изображение
А тук е готовата платка вече ецната и калайдисана...
Изображение
Следва да се разпробият отворите и да се запоят елементите но това в понеделник понеже ми се счупи боргията 1мм и ще се чака до тогава..
Колеги това е моят метод винаги така съм ги правил платките..и след всеки опит ставам все по добър..хихихи (време за реклама)
П.П ако имате въпроси питайте :)
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 06 Юли 2013, 20:45

Много интересна тема, най-после! Браво за ентусиазма! :yes:
Една идейка:
ако не си мислил за регулиране интензитета на светлината на диодите, синхронизирай я с тази на останалото осветление. В противен случай контраста с останалите светлини нощем ще ти "взема очите" и мисля, че би било дразнещо.
Изображение
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 06 Юли 2013, 20:48

pazokolarov написа:Много интересна тема, най-после! Браво за ентусиазма! :yes:
Една идейка:
ако не си мислил за регулиране интензитета на светлината на диодите, синхронизирай я с тази на останалото осветление. В противен случай контраста с останалите светлини нощем ще ти "взема очите" и мисля, че би било дразнещо.

Да колега мислех го това и мисля найстина да го направя с врътката от таблото да намалям интензитета на светлината.. :bchug:
След като мине тестовият период ще добавям екстри .. Сега е демо версия :ok: :ok: :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 06 Юли 2013, 21:16

Идеята е много готина :yes: На макетната платка ефектът е уау, но според мен по-голямото предизвикателство е "сензорната" част около лоста и по-конкретно фиксирането и настройката. Помислил ли си как ще стане?
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 06 Юли 2013, 21:41

Nickelback написа:Идеята е много готина :yes: На макетната платка ефектът е уау, но според мен по-голямото предизвикателство е "сензорната" част около лоста и по-конкретно фиксирането и настройката. Помислил ли си как ще стане?

Да колега там ще е тънката част :lol: за сега идеята ми е с Рид ампули а на лоста да сложа шахматно магнитчета силни имам едни тук и по този начин от разстояние 1 см от Рид ампулата тя ще затвори контакта другият ми вариант е да го направя с датчици на хол ,те са магнитни и реагират на магнитно поле пак от около 1см и половина горе долу по този начин няма да има бутони или някакво усилие допълнително на скоростният лост.. въпроса е ,че 1 ва и 3 та са близки скорости както и 2 ра и 4 та и там ще е тънката част :) за сега по този начин съм го измислил. :)както се казва ще има опити и опити :mrgreen: :mrgreen:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 06 Юли 2013, 22:01

hacker4eto1 написа:
Nickelback написа:Идеята е много готина :yes: На макетната платка ефектът е уау, но според мен по-голямото предизвикателство е "сензорната" част около лоста и по-конкретно фиксирането и настройката. Помислил ли си как ще стане?

Да колега там ще е тънката част :lol: за сега идеята ми е с Рид ампули а на лоста да сложа шахматно магнитчета силни имам едни тук и по този начин от разстояние 1 см от Рид ампулата тя ще затвори контакта другият ми вариант е да го направя с датчици на хол ,те са магнитни и реагират на магнитно поле пак от около 1см и половина горе долу по този начин няма да има бутони или някакво усилие допълнително на скоростният лост.. въпроса е ,че 1 ва и 3 та са близки скорости както и 2 ра и 4 та и там ще е тънката част :) за сега по този начин съм го измислил. :)както се казва ще има опити и опити :mrgreen: :mrgreen:

Да с ридампулките ще се получи добре според мен само да са добре фиксирани и разположени както трябва. И един пръстен с магничета около лоста и ще стане работата :yes:

Аз пък се замислих, вместо "контактно" управление, за един акселерометър монтиран на лоста, но пък софтуера ще се усложни доста :paranoid:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 06 Юли 2013, 22:37

Nickelback написа:
hacker4eto1 написа:

Да с ридампулките ще се получи добре според мен само да са добре фиксирани и разположени както трябва. И един пръстен с магничета около лоста и ще стане работата :yes:

Аз пък се замислих, вместо "контактно" управление, за един акселерометър монтиран на лоста, но пък софтуера ще се усложни доста :paranoid:

Варианта беше да вкарам малко физика в алгоритъама а именно с малко формули спрямо оборотите и скороста ти дава предавателното число на скоростната кутия и ако следя тези 2 неща щеше да стане както трябва без датчици и прочие Ето шо този начин има пример за шевролет корвет самоче :)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5
.Но трябва доста писане а не ми е по възможностите да създам такъв алгоритъм :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530d '09

Мнение от Malik » 07 Юли 2013, 10:33

Браво! :bowdown:

Потребител
Аватар
Кара: Е46

Мнение от ceckosf » 07 Юли 2013, 10:50

ЛУД си брат уникално се е получило :bowdown:

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 09 Юли 2013, 20:42

Kолеги днес приключих със платката.. остава да започвам километража.
отвори:
Изображение
Страна елементи:
Изображение
Страна писти:
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 10 Юли 2013, 18:18

Колеги Продължавам със малко развитие по темата:
Днес се занимавах със въпросният километраж и слагането на 7-сегментният дисплей на определеното за това място :)
ЕТо и него.. даже се вижда инстромента с който правих каналите където ще влиза дисплея за да може всичко да си е подравнено на мястото:
Изображение
Това е начина ... Дано не ме видят немците лошо ще им стане как режа по това табло :)
Изображение
в тези "легла" ще ляга дисплеят.
Изображение
А тук е вече целият издълбан по точен размер.. :) колкото по дебел е дисплея толкова повече ще режа... Доста пипкава работа и доста Бавно ставаща :)
Изисква се доста търпение и нерви :)
Изображение
Следва да запоя крачката на дисплея.. Тук е слабото място на проекта.. толкова търсене одарих и не можах да намеря тънък кабел със 8 жила...
За това за мое съжаление сложех 2 кабелчета х 4 жила.. по принцип съм перфекционист.. малко ме е яд ,че ги направих така ама.. се успокоявам ,че
няма да се виждат кабели когато се монтира :) а може да го направя и с буксиот 2 те страни до платката..
Изображение
Тук е вече залепеният дисплей със топло лепило ,за да няма мърдане :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
След като съм го залепил.. взимам отгоре пластмасата която покрива диодите на сензорите и сваляме боята отгоре... Отново много търпение ....
Когато махнах боята наложих "Нещото" на мястото му за да ми прозира дисплеят.. и на него започнах да залепвам шаблоните за диодите по дисплея..
Отново супер много нерви и финна работа за да няма грешкии... и да стане както трябва.. Все пак не бива да има компромиси :nono: :nono: :nono:
Изображение
Всяка лепка е независима със формата на дисплея..и ги слагам една по една..
Изображение
Следва Пръскане... Намерих матов спрей уж да се доближа до оригинала... но не се получи много както си мислех.. получи се мат но не като оригиналния.. :?:
след пръскането махнах шаблоните дето лепях едно по едно и отдолу се показа дисплея.
Изображение
Да си призная личи си но само на светло и със светкавицата.. когато таблото е в колата не си личи ,че тази част е по тъмна..
Ето сглобеният ефект.
Изображение
Ето и ефекта когато схемата работи..
Съжалявам за снимките толкова може апаратчето на тъмно не му е силна страна а ако пусна светкавицата няма да се види как свети..
На снимките се вижда как буквите леко имат "glow effect" това не се вижда найстина .. апарата така го прави понеже и мърдам леко..знаете за какво говоря.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
със Светкавица се вижда по -добре как свети но едва доловимо :)
Изображение
Изображение
Нямам търпение вече да го монтирам ,понеже искам да видя как ще е с другите светлини по таблото :) :bchug: :bchug: :bchug:
П.П.. Доста играчка ми беше да го направя :)
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 10 Юли 2013, 22:08

Колега - станало е супер :mrgreen: Адски кефи тая твоя идея :yes: :bchug: . Ще следя с интерес :mrgreen:

И 1 стинка от мен - за дисплея можеш да ползваш ЛАН кабел - той е с 8 жила (но не е многожилен) - така можеш да спестиш малко от диаметъра на кабелчетата и всичко ще е прибрано на едно място.
Si non confectus, non reficiat.

ПредишнаСледваща

Назад към E46