Няколко въпроса за MPPS V12 и ремап на 330д

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330xd

Няколко въпроса за MPPS V12 и ремап на 330д

Мнение от xian777 » 27 Юни 2013, 8:56

Колеги, съжалявам ако не съм пуснал темата на подходящо място, но почетох и не намерих отговори на това което искам да попитам.

Завчера си закупих от ибей един файл за ремап на компютъра на 330д - 184 кс.
Взех си и програма MPPS и съответно кабел за флаш на компютъра.
Програмата позволява да си направя резервно копие на паметта на компютъра преди да се правят каквито и да е интервенции.
След като програмата ми прочете паметта на колата и записа файла се получават някои разминавания в размерите на файловете - оригиналния е с размер 48КБ, а този който трябва да сложа е 512 КБ.

Въпросът ми е, дали такова огромно разминаване в размера е нормално?
Има ли вероятност програмата да не е прочела цялата памет и след като кача новия и нещата не тръгнат, ще мога ли да си кача обратно стария?
На какъв разход отивам, ако нещо прецакам? :)

Уточнявам, че познанията ми се ограничават от прочетеното в интернет - не съм специалист - само експериментатор :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Re: Няколко въпроса за MPPS V12 и ремап на 330д

Мнение от nikolae » 27 Юни 2013, 9:37

Що не поровиш в тубата за клипове как работят с него.
Предполагам от там ще добиеш представа каква е що-годе разликата
в размерите на файловете.

п.с. ако не е тайна от къде го купи ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на пълна газ
Мечтае да кара: MB SLS AMG

Мнение от DiGital » 27 Юни 2013, 9:37

Колега точно 48кб чете тоя MPPS. И не слагай от готовите файлове, че ще влезеш в беля. Регистрирай се тука, направи 3 мнения и

Код: Избери целия код
http://www.ecuconnections.com/forum/viewtopic.php?f=152&t=13053&hilit=330d&start=25

ако искаш на готово. Само трябва да сравниш твоя файл и тоя от форума дали адресите са същите, но най-вероятно са.

Или търси у тоя форум, има и други файлове готови в него.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 27 Юни 2013, 9:48

xian777 написа:Колеги, съжалявам ако не съм пуснал темата на подходящо място, но почетох и не намерих отговори на това което искам да попитам.

Програмата позволява да си направя резервно копие на паметта на компютъра преди да се правят каквито и да е интервенции.
След като програмата ми прочете паметта на колата и записа файла се получават някои разминавания в размерите на файловете - оригиналния е с размер 48КБ, а този който трябва да сложа е 512 КБ.

Има ли вероятност програмата да не е прочела цялата памет и след като кача новия и нещата не тръгнат, ще мога ли да си кача обратно стария?

Уточнявам, че познанията ми се ограничават от прочетеното в интернет - не съм специалист - само експериментатор :)

512 КБ не е за твоето ЕКУ колега, файла трябва да е същия размер като този който си теглил т.е моднатия файл също трябва да е 48 кб.,

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 27 Юни 2013, 9:57

Защо не питаш преди да купуваш?
В този форум никой няма да ти даде информация, защото се пазят като дявол от тамян, случайно да не си направиш сам нещо и да не си платиш на някой. :D

Та конкретно на въпросите ти:
1. За този двигател ще ти свърши работа Галето. МППС-а няма да ти свърши работа. Не рискувай излишно.
2. Файла, който си купил има много голяма вероятност също да не стане, защото софтуерната версия има голяма вероятност също да не е твоята. Ако знаеш как да провериш софтуерната версия на твоето ЕКУ и на файла, който са ти пратили, тогава има смисъл да рискуваш. В противен случай недей.

Няма необратими неща. Въпроса е, че като не запалиш след префлашването ще трябва да се бъркаш по-дълбоко от колкото да си платиш на някой да ти го направи по принцип.

Успех. :yes:

п.п. Оци, тоя флаш на това ЕКУ си е 512КБ. Просто МППС-а се еб... с това ЕКУ и се дъни здраво. Добре, че колегата пита преди да действа.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DiGital » 27 Юни 2013, 10:02

MPPS работи, аз съм пробвал става. Няма да има проблеми с четене/запис.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 27 Юни 2013, 10:12

DiGital написа:MPPS работи, аз съм пробвал става. Няма да има проблеми с четене/запис.

На кое ЕКУ си пробвал и колко ти е била големината на файла?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DiGital » 27 Юни 2013, 10:25

48kb беше файла, 2002год 184кс EDC15

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 27 Юни 2013, 10:28

DiGital написа:48kb беше файла, 2002год 184кс EDC15

И този 48КБ файл си го едитнал и си го върнал след това?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xian777 » 27 Юни 2013, 10:44

Колеги, ето го файла който закупих - http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-E46-330D- ... 0750590%26

Аз го взех за 10 лири, сега е 50.
Мога и да го дам на който иска, няма грижи!
Като цяло, когато търся цифрите дадени в описанието за този файл ми излиза това - http://www.boschecus.com/cars-and-engin ... 1037351210
което си е моя мотор.

Дано с това което написах да помогна за намирането на отговор :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DiGital » 27 Юни 2013, 11:01

JTD написа:

Да и работи :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 27 Юни 2013, 11:57

DiGital написа:
JTD написа:

Да и работи :)

OK, щом казваш.
WinOLS никой демос не може да интегрира повече от 1-2 карти от този файл, като повечето са дефекти и непълни. Ако си го пробвал и работи, ОК, аз съветвам никой да не разчита на този файл за 184кс версия!

Дъмпа за 184кс версия е 512КБ, а на 204кс е 1024КБ. За това реално са му дали и 512КБ дъмп на колегата.
От собствена страна в този дъмп картите са приблизително 1:10, като може само и тях да се записват. Но е силно към мега препоръчително да имаш целия дъмп. Особено когато си купуваш карта от нета. :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 27 Юни 2013, 12:30

xian777 написа:Колеги, съжалявам ако не съм пуснал темата на подходящо място, но почетох и не намерих отговори на това което искам да попитам.

Файла който сваляш и този който качваш трябва задължително да са с еднаква големина. Незвисимо какви промени са правени не може да порастне на размер файла. Подозирам, че или са ти пратили грешен файл или файл за целия епром(памет), а ти с твоя кабел можеш да сваляш/качваш само една част от него, която е примерно с картите за гориво, аванс, карта за напрежението на дбитомера и т.н.
Какво можеш да очакваш като разход един господ знае, като не се знае какво е правено по файла. Ако качиш грешен файл можеш да убиеш компа. Като го качиш трябва да върнеш контакта, после като дадеш на контакт ако компа не може да се събуди си загазил.
За по новите не съм наясно, но мс41 целия дъмп е 256кб, с квп2000 му тегля 24кб и в него се събират вскички карти за работата на двигателя включително и евс :mrgreen: . Winols-a си ги разпознава като мс41 и даже има 15 чек суми за него ама за по новите не знам.
Това форумче също е полезно, има голямо количество качени файлове
http://www.chiptuners.org/forums/index. ... 2560a4de4c
Последна промяна maxpower на 27 Юни 2013, 12:37, променена общо 1 път
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DiGital » 27 Юни 2013, 12:35

За дамосите си прав, няма да стане. Трябва на ръка и око всичко. Но реално като отвориш тоя дъмп от 512 вътре е празно с изключение на една област. Тоя 48кб файл е точно тая област. Всички карти са там. Но човека си е платил и иска просто даго запише файла, така че или си купива галето (което е евтино) или си отваря двата файла и премества промените от 512кб файл към неговия (което е най-добрият вариант според мен).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xian777 » 27 Юни 2013, 12:57

DiGital написа:За дамосите си прав, няма да стане. Трябва на ръка и око всичко. Но реално като отвориш тоя дъмп от 512 вътре е празно с изключение на една област. Тоя 48кб файл е точно тая област. Всички карти са там. Но човека си е платил и иска просто даго запише файла, така че или си купива галето (което е евтино) или си отваря двата файла и премества промените от 512кб файл към неговия (което е най-добрият вариант според мен).

Колега, а с коя програма се отварят тия файлове? Аз имам MPPS V12, която уж била по-добра от Галето.
А ако кача тоя файл 512 КБ и компютъра на колата не се "събуди" - какви са решенията?

Следваща

Назад към E46