Климатроник и вървежа на колата
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i '99г.
Климатроник и вървежа на колата
Извинявам се предварително ако има подобна тема или някъде е разисквано.
Така, колата е Е46 318i 118hp.
От както се затопли като пусна климатроника колата ужасно много се спъва. Едвам набира на малките, 4та и 5та са много по-добре. Резултатът е двоен разход на гориво.
Без климатроник всичко е ток и жица, няма спъване. По борд й правя 7/100 градско, а това лято с климатроника отива на около 14-15.
По принцип знам, че климатроника повишава разхода и влияе на вървежа, но малко, както беше до миналите лета - например 9-10/100. А сега направо ми се реве и то не за разхода, а за якото спъване.
Колата ми си има кусури и ще ги споделя, може би някои от тях са причината, а може би нямат нищо общо:
1. Преди година и половина минах на Евро 2 стандарта, колегата ... забравих му името ... ме даунгрейдна от Евро 3 - резултатът беше осезаем в положителна посока;
2. Преди това на диагностика излезе, че нагрева на предната ламбда не работи и съответно понякога при по-студени газове от време на време излизаше грешка и в чек енджина и в ДИС-а (Тук имам още един въпрос - след като съм преминал на Евро 2 неработещия нагрев на предната ламбда не трябва да оказва влияние нали? Нали все пак Евро 2 изключва ламбдата?);
3. Също така дебитомерът ми тогава на диагностика с живи данни беше почнал да дава отклонения, не беше заминал, но беше започнал да заминава (за година и половина най-вероятно си е отишъл, но защо без климатроник няма никакви проблеми?);
4. Повече от 2 год съм с разтракана ДИСА клапа;
5. Съединителят е за смяна, но ако е той защо с климатроник толкова много спъва колата, а без - усещам минимално превъртане и то не всеки път?
Ако имате идеи, ще се радвам да ги споделите.
Така, колата е Е46 318i 118hp.
От както се затопли като пусна климатроника колата ужасно много се спъва. Едвам набира на малките, 4та и 5та са много по-добре. Резултатът е двоен разход на гориво.
Без климатроник всичко е ток и жица, няма спъване. По борд й правя 7/100 градско, а това лято с климатроника отива на около 14-15.
По принцип знам, че климатроника повишава разхода и влияе на вървежа, но малко, както беше до миналите лета - например 9-10/100. А сега направо ми се реве и то не за разхода, а за якото спъване.
Колата ми си има кусури и ще ги споделя, може би някои от тях са причината, а може би нямат нищо общо:
1. Преди година и половина минах на Евро 2 стандарта, колегата ... забравих му името ... ме даунгрейдна от Евро 3 - резултатът беше осезаем в положителна посока;
2. Преди това на диагностика излезе, че нагрева на предната ламбда не работи и съответно понякога при по-студени газове от време на време излизаше грешка и в чек енджина и в ДИС-а (Тук имам още един въпрос - след като съм преминал на Евро 2 неработещия нагрев на предната ламбда не трябва да оказва влияние нали? Нали все пак Евро 2 изключва ламбдата?);
3. Също така дебитомерът ми тогава на диагностика с живи данни беше почнал да дава отклонения, не беше заминал, но беше започнал да заминава (за година и половина най-вероятно си е отишъл, но защо без климатроник няма никакви проблеми?);
4. Повече от 2 год съм с разтракана ДИСА клапа;
5. Съединителят е за смяна, но ако е той защо с климатроник толкова много спъва колата, а без - усещам минимално превъртане и то не всеки път?
Ако имате идеи, ще се радвам да ги споделите.

- Батман
- младши ентусиаст
-
- Кара: х5 4.6is
- Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра
Re: Климатроник и вървежа на колата
По принцип е нормално на малките мотори да се усеща повече разликата с/без климатроник..
Ама чак от 7 на 15 да ти иде разхода не ми се вярва да е много в реда на нещата.
За пръв път ли я караш с включен климатроник?
Миналото лято как беше?
Ама чак от 7 на 15 да ти иде разхода не ми се вярва да е много в реда на нещата.
За пръв път ли я караш с включен климатроник?
Миналото лято как беше?
- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i '99г.
yellowsubmarine написа:...
...

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Колега, отиди да ти проверят количеството на фреона, но със стенд за пълнене на климатици. Ако част от фреона се е изгубил и на негово място е влязъл въздух, налягането в системата се повишава, компресора се товари повече и колата се спъва.
А малките двигатели наистина се проблематични при включване на компресора.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
zvetiko написа:Колега, отиди да ти проверят количеството на фреона, но със стенд за пълнене на климатици. Ако част от фреона се е изгубил и на негово място е влязъл въздух, налягането в системата се повишава, компресора се товари повече и колата се спъва.
Малки колко да са малки това е бмв с 118 коня, разбирам да говорите за лупо 1.0 или пък някоя корса 1.2 тогава съм съгласен, но ако искате както писах вече може да тествате моята кола същата даже и на ГАЗ и да видим дали има разлика с климатик и без.
А относно фреона колега как ще влезне въздух в системата от 10 години се занимавам с климатична техника и по-голяма дивотия не бях чувал, освен ако умишлено някой вместо фреон наблъска въздух в системата, няма как при изпускането на фреона да влезне въздух това от законите на физиката няма как да стане нали системата е под налягане което доста по високо от това на околнта среда и нормално е от нея при положение че климатика работи значи има фреон и пресостата пуска комресора, съответно и налягането е поне 3-4 бара, НЯМА КАК ДА ВЛЕЗНЕ В НЕЯ ВЪЗДУХ повярвай ми все едно да ти изпуска гумата малко и хем да изпуска хем да се помпа как ще стане това

- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
zvetiko написа:Ако част от фреона се е изгубил и на негово място е влязъл въздух, налягането в системата се повишава, компресора се товари повече и колата се спъва.
По кой закон става това навлизане на въздуха в полупълна система с фреон.

Ей глупостите ти нямат край, ама важно е да се правим на разбирачи.

Едит: oci ме е изпреварил.

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
oci написа:zvetiko написа:Колега, отиди да ти проверят количеството на фреона, но със стенд за пълнене на климатици. Ако част от фреона се е изгубил и на негово място е влязъл въздух, налягането в системата се повишава, компресора се товари повече и колата се спъва.
Малки колко да са малки това е бмв с 118 коня, разбирам да говорите за лупо 1.0 или пък някоя корса 1.2 тогава съм съгласен, но ако искате както писах вече може да тествате моята кола същата даже и на ГАЗ и да видим дали има разлика с климатик и без.
А относно фреона колега как ще влезне въздух в системата от 10 години се занимавам с климатична техника и по-голяма дивотия не бях чувал, освен ако умишлено някой вместо фреон наблъска въздух в системата, няма как при изпускането на фреона да влезне въздух това от законите на физиката няма как да стане нали системата е под налягане което доста по високо от това на околнта среда и нормално е от нея при положение че климатика работи значи има фреон и пресостата пуска комресора, съответно и налягането е поне 3-4 бара, НЯМА КАК ДА ВЛЕЗНЕ В НЕЯ ВЪЗДУХ повярвай ми все едно да ти изпуска гумата малко и хем да изпуска хем да се помпа как ще стане това
Е34 с М50В20, 150к.с. направо умира, когато компресора започне да работи- влез в подфорума и ще видиш доста теми по въпроса.
Колега, след като си работил с климатична техника бих искала да попитам дали когато компресора спре да работи има високо налягане в цялата система.

Имах подобен на колегата проблем, отидох в сервиз където имаха стенд на Бош за пълнене на климатици, включиха ме към стенда и почнаха да псуват, защото се задейства някаква защита и ми казаха, че налягането е 25 бара и ще прецакам апартурата им. Източиха фреона и се оказа, че е 900грама, вместо 1400. Обясниха ми, че високото налягане се е образувала от това, че на мястото на фреона е имало въздух в системата.
- kok4o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 m54b25,e30 m30b35 turbo
- Мечтае да кара: MMMMMMM
- Митко Стоянов
- Чичо Митко
-
- Кара: Х5 и W209
- Мечтае да кара: DDT на море :)
zvetiko написа:Колега, отиди да ти проверят количеството на фреона, но със стенд за пълнене на климатици. Ако част от фреона се е изгубил и на негово място е влязъл въздух, налягането в системата се повишава, компресора се товари повече и колата се спъва.
И после ще платите на тоя безхаберник да ви тества колата и да ви направлява при покупка....Стиви Уондър и Рей Чарлс ще видят повече от него

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю

- oci
- старши ентусиаст
-
zvetiko написа:oci написа:zvetiko написа:Колега, отиди да ти проверят количеството на фреона, но със стенд за пълнене на климатици. Ако част от фреона се е изгубил и на негово място е влязъл въздух, налягането в системата се повишава, компресора се товари повече и колата се спъва.
Е34 с М50В20, 150к.с. направо умира, когато компресора започне да работи- влез в подфорума и ще видиш доста теми по въпроса.
Колега, след като си работил с климатична техника бих искала да попитам дали когато компресора спре да работи има високо налягане в цялата система.Климатичната инсталация има доста елементи и не може да се сравнява с автомобилна гума.
Имах подобен на колегата проблем, отидох в сервиз където имаха стенд на Бош за пълнене на климатици, включиха ме към стенда и почнаха да псуват, защото се задейства някаква защита и ми казаха, че налягането е 25 бара и ще прецакам апартурата им. Източиха фреона и се оказа, че е 900грама, вместо 1400. Обясниха ми, че високото налягане се е образувала от това, че на мястото на фреона е имало въздух в системата.
Мислех да не пиша ама ти ме предизвикваш виж сега ако искаш дай да се видим и да ти обясня някой неща при НЕ работещ компресор при нормално заредена система е около 7 бара и пак пиша ОКОЛО защото фреона е газ който се влияе от температурата т.е при топло време държи по-високо налягане дори и да не работи компресора, и обратното ако искаш ще ти снимам закачени манометри на работещ компресор и на не работещ да видиш, но това не ми е работа ти нали разбираш от други неща, диагностики и т.н., въздух може да е имала ако някой майстор пишман преди да зареди не е направил вакуум на системата и направо да е пуснал фреон, но едва ли от това пак ще стигне 25 бара поне аз такова нещо до сега не съм видял, но щом казваш може, то вече във всяка автомивка зареждат климатици.
Сравних го с гумата за да разбереш, че няма как в някаква среда с по-високо налягане да влезне въздух от среда с по-ниско налягане освен или пък ти може да измислиш нов закон от физиката и да го докажеш

И защо сравняваш е34 кола с доста стара климатична система и компресор роторен с бутален компресор на кола 2000 г.
Това е все едно да сравниш Голф 2 с Голф 4 и то при климатиците ама нямат нищо общо повярвай ми.
е34-ката старите модели са с фреон r-12 и събират 2 кг фреон, а късните модели от последните са R-134a и събират 1500 гр., на колегата е46-цата е с бутален компресор и събира 740 гр. сега обясни ли си защо при е34 се получава товарене на мотора при климатик или пак да ти обяснявам.
Сега остава да си купиш е една машина на БОШ както се изрази и да почнеш да зареждаш и правиш и климатици след тоя пост

Аз не разбирам нещо толкова ли е трудно и не е срамно ако нещо не ти е ясно просто като прочетеш темата мини на следваща и не пиши така се объркват колегите, мен лично никога не ме е било срам да кажа ей пич това не мога да го направя вместо да си губиш времето с мен ходи да ти свършат работа на друго място, много е по-достойно така да постъпиш отколкото да си професор на думи, а наяве нищо.
Съжалявам за спама, ако преценят модераторите да разчистват, но тези неща е хубаво да се имат предвид.
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
yellowsubmarine написа:3. Също така дебитомерът ми тогава на диагностика с живи данни беше почнал да дава отклонения, не беше заминал, но беше започнал да заминава (за година и половина най-вероятно си е отишъл, но защо без климатроник няма никакви проблеми?);
Колега, аз залагам за дебитомера...Миналото лято и моята беше така...На магистралата на равен участък не можеше да направи 140 км/ч с включен климатроник...След време смених дебитомера, защото тотално умря и в момента колата няма проблеми...Пак се спъва, но не е чак толкова много...
- ociata
- кандидат ентусиаст
-

- oci
- старши ентусиаст
-
ociata написа::OT: Колега oci интересно ми е защо на старото ми бмв(320 фейс 150к.с.) нямах абсолютно никаква разлика с пуснат/спрян климатик а сега на "новото"(330д пре фейс 184к.с.) дори след чипа се осеща когато пусна климата? Това го твърдя абсолютно сериозно, познавам си колата, познавах си и старата и много добре знам как върви. Да не би да им слагат различни компресори преди и след фейса и от там да идва спъването
Проблема може да е съвсем друг, не толкова от различния модел компресор, колкото до това ако компресора е износен и товари мотора или пък налягането е високо поради ред причини запушен дехидратор, не добро охлаждане на кондензатора(перка, мръсни топлообменици и др.)
Добре работеща система няма да товари мотора още повече при 184 кс и то пък с чип колко да го товари един компресор ако си работи нормално пак ти казвам факт, е че на моята кола няма товар, и няма проблем който иска да я кара колата да видим дали ще намери разлика, но климатика е перфектен във всяко отношение и всички компоненти на системата както се изрази колегата диагностик по-горе, то нали знаеш обущара ходи бос, но това при мен не важи още повече що се отнася до моята кола.
- iv4o9999
- ентусиаст
-
- Кара: e46 compact 320td
направо паднах, да спориш с Орлинката за климатици
, както и да по темата, направи си една диагностика, няма как да ти качва двойно разхода, отделно земи си стегни колата да не те зареже някъде

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
ако педала е на цялата газ, тоест потенциометъра отчита 100% товар, дали тогава има някаква карта, която спира климатроника за момент. питам понеже като си карам културно се осеща климатика, особено на по-ниски обороти, когато няма вятър от турбината.
на цялата газ не усещам разлика...може и да се заблуждавам, но затова питам ако някой знае.
на цялата газ не усещам разлика...може и да се заблуждавам, но затова питам ако някой знае.
"Чемодан, вокзал, Москва"
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2