Стартера върти, но не иска да запали -318d

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 216i Gran Tourer 109hp, 05.2019
Мечтае да кара: Only BMW

Стартера върти, но не иска да запали -318d

Мнение от sttekata » 13 Юни 2013, 8:54

Привет колеги,

Имам много голям проблем , който ми скапа настроението, че аз така се грижа за тази кола и си ми е много на сърце. :help:

В понеделник вечер се прибрах в къщи и си паркирах нормално, без проблеми, без да е загасвала или нещо придърпвала колата.
До тук всичко нормално като изключим големия дъжд.....

След 30 минути ми се наложи да изляза за малко, качвам се в колата (318д, 09.2002, 116hp, 1951cm3) въртя ключа, стартера върти , но не пали....
Пак го повтарям .. и не иска и не иска, акумулатора си има напрежение, но не иска да запали пущинака му.
До сега никога не беше се замисляла да запали или да гасне колата всичко си беше супер.

Закачих я с INPA, DIS и нищо ... няма грешки , само стари - за чистачки, за алармата - че няма сирена , а му бях дал, че има... ама това е ясно..
Върти като на сухо - все едно няма гориво , а резервоара е пълен :banghead:

Колата има допълнително слагана аларма , но блокировката и не е вързана към колата и мисля , че не би трябвало да прави проблем, дори питах момчето слагало алармата дали може да е от нея и той потвърди "НЕ - няма блокировка".
Проверих релетата, като размених релето на 3-то и 4-то реле (на 5-то има едно червено/кафяво и 6-то е пак зелено, но тях не съм ги пипал), проверих с мултицета всички предпазители - всичко е здраво. Остана само в двигателния отсек да проверя където е компа, но там не знам дали има предпазители и релета касаещи ГНП...

Всъщност ключа с чипа на е46 активен ли е или пасивен (просто магнитен датчик без захранване) - имам в предвид при изваждане на батерията губи ли се памет или при слаба батерия да прави проблем, но съм нямал проблем с отключване и заключване ...?

Мисля си вече какво ли не: пробито маркуче на горивопровод и смуче въздух, изгоряла ГНП (ама защо не показва грешка пък), блокирал имобилайзер, вода в нафта (но май няма датчик за вода в нафтата), нещо е дало на късо от дъжда (ама няма изгорял предпазител- поне в копето които са)...

Моля Ви за съвет и помощ...
:bowdown:

старши ентусиаст
Аватар

Re: Стартера върти, но не иска да запали -318d

Мнение от Kris » 13 Юни 2013, 9:03

Ако е от чипа в ключа, няма да върти въобще.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 13 Юни 2013, 9:21

Колега, щом имаш съмнения в подаването на горивото, разкачи горивопровода, да кажем при филтъра, подай с проводник директен + на бушона на подкачващата помпа и виж дали ще потече гориво.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 13 Юни 2013, 9:28

Колеги, а този модел има ли електромагнитен клапан преди ГНП, който прекъсва подаването на гориво към ГНП след гасене на колата, но все си мисля, че би трябвало
това да се види на диагностиката ако има такъв проблем...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46 136к.с.
Мечтае да кара: х5

Мнение от stoimenov_1958 » 13 Юни 2013, 10:40

Развива се тръбичката на една от дюзите.Завъртане на стартер и като се види че едвам тече се прави ГНП.Искрено пожелавам на колегата да е нещо друго.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 13 Юни 2013, 10:50

stoimenov_1958 написа:Развива се тръбичката на една от дюзите.Завъртане на стартер и като се види че едвам тече се прави ГНП.Искрено пожелавам на колегата да е нещо друго.

Колега, защо да ремонтира помпата за високо налягане, след като проблема може да е в подкачващата помпа или някакъв измислен електромагнитен клапан от алармата, който спира подаването на гориво.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 13 Юни 2013, 21:34

До 4 часа сега я мъчих колата, свалих корите на двигателя и разкачих всички метални горивопроводи до дюзите за да видя дали подава гориво, е
като ги свалих въртя и вади гориво ама какво налягане подържа не зная.
Странното е, че първоначално отворих горивния филтър след доста въртене на стартера, беше се образувал вакуум във филтъра и едвам го издърпах.
След като го изтеглих започна да навлиза навфта и корубата на филтъра се изпълни с нафта.
Отидох и купих нов горивен филтър , смених го и пак същото получава се лек вакуум при опит да извадя филтъра след въртене на стартера.

Някой може ли да ми каже тази кола има ли горивоподкачваща помпа и ако има как мога да я проверя дали работи?
Ако има такава помпа то колата няма ли да може поне да запали и да няма оборооти?

това е VIN: WBAEU51080CJ08920
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=16&fg=15
http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model ... g=16&fg=05

А и да ви кажа дърпахме я около километър-два на 2-ра, 3-та и не и не пдори не иска да припали....
:bowdown: :bowdown: :bowdown: :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 13 Юни 2013, 23:09

stoimenov_1958 написа:Развива се тръбичката на една от дюзите.Завъртане на стартер и като се види че едвам тече се прави ГНП.Искрено пожелавам на колегата да е нещо друго.

Колега, как "едвам тече" - да капе или да си вади нафта , е не като от маркуч на чешма ама си вади нафта, не е две капки където се вика..
Моля те поясни ми , защото го пробвах това....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46 136к.с.
Мечтае да кара: х5

Мнение от stoimenov_1958 » 14 Юни 2013, 8:22

Ще се опитам да бъда кратък.Има горивопдкачваща помпа,намираща се в резервоара и е електрическа.Като се извади горивния филтър се дава контакт и като установим че нафтата пълни тялото на филтърната кутия правим извода че до тук всичко е наред.Следващата проба : - на една от дюзите отвиваме тръбичката идваща от ГНП,стартираме и ако то работи налягането е по голямо от 180 бара и яко фучи нафта .Ако тече спокойно като от чешмичка ремонт на ГНП.Обикновено е един транзистор. Когато повредата е механична в ГНП то пчва да тече,пада налчгането,започва да пали трудно.Когато е елпроблем ефекта е описан от колегата в началото."Майсторите" да не се дразнят защото клиента ще го имат пак.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 14 Юни 2013, 10:54

stoimenov_1958 написа:Ще се опитам да бъда кратък.Има горивопдкачваща помпа,намираща се в резервоара и е електрическа.Като се извади горивния филтър се дава контакт и като установим че нафтата пълни тялото на филтърната кутия правим извода че до тук всичко е наред.Следващата проба : - на една от дюзите отвиваме тръбичката идваща от ГНП,стартираме и ако то работи налягането е по голямо от 180 бара и яко фучи нафта .Ако тече спокойно като от чешмичка ремонт на ГНП.Обикновено е един транзистор. Когато повредата е механична в ГНП то пчва да тече,пада налчгането,започва да пали трудно.Когато е елпроблем ефекта е описан от колегата в началото."Майсторите" да не се дразнят защото клиента ще го имат пак.

Благодаря ти колега!
Значи я карам в сервиз - явно не е нещо дребно и ми замирисва на ГНП :dummy:

Надявам се всичките тези коментари да са в полза на някой друг колега (но дано не се налага...)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sttekata » 17 Юни 2013, 17:14

Закарах я колата в сервиз и ми казаха, че проблема бил повреда в електрониката на помпата (платката) и предстои ремонт на нея или опция закупуване на нова 1600лв!
Разбира се аз предпочетох ремонт!

Странно само защо не се виждаше никаква грешка при диагностицирането?? :?: :idea:

Някой може ли да ми каже защо няма грешка след като има ел. проблем в помпата - за мен е много странно?!

Назад към E46