Демонтаж на прагове; корозия

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: F10 530d xdrive
Мечтае да кара: Boeing 737 classic

Демонтаж на прагове; корозия

Мнение от kazmin » 01 Юни 2013, 15:44

Здравейте колеги!

Тъй като си купих е46-цата с малко ръждица под пластмасовите прагове, реших да ги сваля, за да видя до къде се разпростира.
Така изглеждаше ръждата по време на закупуването:
снимка ръжда 1
снимка ръжда 2

Неизвестното беше до къде стига под прага? Единственият начин да разбера - да сваля прага. Следващият въпрос - как се сваля прагът? След като потърсих информация на български и не открих нищо (не отричам да съм пропуснал нещо), реших да потърся на английски, надявайки се да намеря това, което търся. Но, разбира се, за да потърся нещо, трябва да знам какво търся. Ключовата думичка, която ми възнагради търсенето, е "side skirt", което не е праг, а пластмасовият "капак" на прага. Английският еквивалент на това, което ние наричаме "праг", е "sill". Прилагам линкове, където е описан демонтажа на "side skirt" на английски. За да избегна объркване, от тук нататък пластмасовия праг ще го наричам "side skirt", а самия праг, част от купето, ще наричам просто праг.
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=40613
http://www.e46zone.com/forum/topic/12836-removing-side-skirt-help-hard-how-to/

За демонтажа на прага препоръчвам това, което на английски се нарича "trim removal kit" - колекция от пластмасови инструменти, чиято цел е да улеснят демонтажа на крехки, меки и чупливи елементи, най-често на интериора. Пример:
trim removal kit

За съжаление аз не разполагам с такъв и съм използвал клещи за рязане на кабели, защото имат не много дебели щипки.

Как е закрепен "side skirt" към прага? С 10 пластмасови нитчета и 11 щипки. Пластмасовите нитчета на английски ги наричат "pop rivets" и щипките "clips". Ето как изглеждат нитчетата:
Изображение
Нитчетата са 10 на брой и се намират под прага, сочат вертикално нагоре. Влизат в пластмасови щипки и след като се извадят, щипките могат да се изтеглят надолу. Именно нитчетата премахвах с въпросните клещи.

След като се демонтират нитчетата и се премахнат скобите, в които влизат, остава sideskirt да се изтегли хоризонтално навън, за да се освободи от 11-те щипки, които са прикрепени към прага. Накои могат да се счупят. Ето как изглеждат:
Изображение

Изображение

Изображение

Прагът вече е свален (!имайте предвид, че не е нужно автомобилът да се вдига на крик!). И какво да видя:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ръжда, ръжда, ръжда... Очевидно е, че всичко е започнало от дупките, в които влизат щипките, които държат прага. Подозрението ми е, че производствено се правят след като купето се поцинкова. Вероятно и десният праг е в подобно състояние. Колата е преживяла първите си 8-9 години в Австрия. Съветвам всички собственици на е46-ци да си свалят пластмасовите капаци на праговете и да вземат мерки, ако корозията е тръгнала да им яде автомобила. Надявам се съм бил полезен!
The sky is the limit

Слави
Аватар

Re: Демонтаж на прагове; корозия

Мнение от © » 01 Юни 2013, 19:53

аз ги свалях последно като слагах М праговете. За радост, нищо подобно не видях. Да се надяваме, че при теб е по-скоро инцидентно, а не масов проблем.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 01 Юни 2013, 19:56

По Австрия и Англия е така :yes: Затова само от Италия
Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

Потребител
Аватар

Мнение от kazmin » 01 Юни 2013, 21:44

Казват, че италианците се отнасят небрежно към поддръжката, за разлика от австийци и германци. Затова пък ще се разправям с ръжда ...
The sky is the limit

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d 02'
Мечтае да кара: e90 m3
Детайли за колата: Сива и лоша

Мнение от P.Markovski » 01 Юни 2013, 22:22

Моята също е от Австрия но само на предния капак има 1 точка ръжда в следствие на удар :bang:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 01 Юни 2013, 22:47

Антикорозионната защита не се ли е доплащала навремето.
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 02 Юни 2013, 0:49

kazmin написа:Казват, че италианците се отнасят небрежно към поддръжката, за разлика от австийци и германци. Затова пък ще се разправям с ръжда ...

Проблема е, че справянето с ръждата е почти мисля невъзможна, за разлика от другите чисто механични проблеми.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Потребител
Аватар

Мнение от kazmin » 02 Юни 2013, 2:24

JTD написа:Проблема е, че справянето с ръждата е почти мисля невъзможна, за разлика от другите чисто механични проблеми.

Няма как радикално да се отстрани проблемът, така е. Но при достатъчно опитен и къдърен майстор, който да обработи проблемните места, проблемът може да се реши практически за времето, за което притежаваш колата.
The sky is the limit

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 02 Юни 2013, 11:16

kazmin написа:
JTD написа:Проблема е, че справянето с ръждата е почти мисля невъзможна, за разлика от другите чисто механични проблеми.

Няма как радикално да се отстрани проблемът, така е. Но при достатъчно опитен и къдърен майстор, който да обработи проблемните места, проблемът може да се реши практически за времето, за което притежаваш колата.

Ами проблема си е решен още сега.
Качвай праговете и това е. :lol:
Освен ако не искаш да притежаваш тази кола над 10 години.
Тъкмо след 4-5 години ще се разпространи извън пределите на скриването от декоративните прагове и ще трябва да я сменяш.
Защо въобще се занимаваш в този случай? :bchug:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Потребител
Аватар

Мнение от kazmin » 02 Юни 2013, 21:20

Предполагам, че няма да може да издържи толкова време скрито под пластмасовия праг. Вече на 2-3 места се показва, предполагам след предстоящата зима проблемът ще се задълбочи. В края на лятото ще доверя автомобила на приятелче, което ще третира мястото. Ще пускам снимки.
The sky is the limit

Назад към E46