Прегряване, загуба на антифриз и др. - информационна тема

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Xi
Мечтае да кара: 760

Прегряване, загуба на антифриз и др. - информационна тема

Мнение от Christoff » 16 Май 2013, 21:19

Колеги, искам да споделя една перипетия, така че да съм полезен на други. Става въпрос за казанчето на водния радиатор.
Както вече прочетох той е едно слабо място.
При мене се случи в движение - стрелката на температурата отиде в червеното. Оказа се, че въпросното казанче се е пукнало по цялата му височина и колата загуби всичкия антифриз за нула време.
Двигателят е М54 3.0. Колата е на 125 000 доказани км. Казанчето беше оригиналното. Сигурно е доста субективно, но нека колегите, които ще купуват Е46 или тези, които не са имали такъв проблем да имат предвид тези километри и този проблем. Смяната струваше 170 лв. с труд.

Моля модовете да включат темата някъде по важните или да я направим обща информационна за охладителна система - бензин.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 М52ТУ20 ,2000г.
Мечтае да кара: бързо

Re: Прегряване, загуба на антифриз и др. - информационна тем

Мнение от georgi dyulgerov » 17 Май 2013, 1:11

Слабо място? Колко да е слабо? То ако четеш форума всяко място на Е46 е слабо :mhihi:
Аз за една година смених две казанчета (първото втора ръка, второто ново),
цената на труда е моя, а казанчетата ги платих по 60 и 80лв. Много са те одрусали
ми се струва! Имаше преди два дни подобна тема, та трябваше там да пишеш :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 17 Май 2013, 8:53

Достатъчно беше да напишеш в търсачката- "разшерителен съд" и щеше да се изненадаш! :)
Не е задължително на тези км да се предаде казана. При мен си отиде, след доста тормоз от вентилатора ми. Степените от 2-ра нагоре не му работиха. И това в продължение на няколко години. Така, че факторите за да се спука казана са: неработеща перка; водна помпа и запушена система. Може да има и още, но за момента това се сещам. :yes:

Потребител
Аватар
Кара: Автомобил

Мнение от S.topalov » 17 Май 2013, 9:26

Колеги,да не отварям нова тема да попитам тук по един мой проблем.
колата ми е46 320д преди фейса нещо незагряваше и смених малкия термостат нямаше ефект и започнах да сменям и големия,да обаче като разглобих всичко забелязах,че точно под големия термостат има един тройник или нещо от сорта единия му край идва от казанчето на антифриза а другия край отива в малкия термостат,та забелязах че въпросния тройник е спукан.Някой може ли да ми каже някав номер или наименование на въпросния тройник да знам какво да кажа като отида в магазина :)

благодаря предварително.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 17 Май 2013, 10:44

Виж по тази схема кое точно ти трябва:
Изображение

И после виж тук парт номер:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2106&hg=11&fg=35

А тук можеш да видиш цена за оригинално:
http://www.darucar.bg/index.php?show=search_part

Иначе аз моята малко след като я купих я прегрях. Светна ми лампата за ниско ниво на антифриза, но беше на такова място че нямаше как да спра и да долея. И сслед 15км стрелката се изстреля в червеното и колата буквално угасна сама. Оказа се че термостата се е пръснал буквално и от там е изтекло. Смених помпаи термостат и се закрепи положението. Наскоро ходих до Солун и там по баирите с 4 човека в колата и пуснат климатик взе пак да загрява та взех наскоро виско да сменя и мисля това да му е края на драмите с охлаждането :mhihi:

Цени:
Виско 150лв
Термостат 100лв
Водна помпа ~100лв

Потребител
Аватар

Мнение от S.topalov » 17 Май 2013, 14:03

Мерси колега,оказасе че не е спукан а е била хлабава една скоба,току що монтирах и големия термостат и всичко заспа направи ми впечатление обаче, че така наречените шлузове са винаги затворени незнам нормално ли е, при вас така ли е?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320D 99г.

Мнение от pepi_grafa » 17 Май 2013, 15:35

S.topalov написа:Мерси колега,оказасе че не е спукан а е била хлабава една скоба,току що монтирах и големия термостат и всичко заспа направи ми впечатление обаче, че така наречените шлузове са винаги затворени незнам нормално ли е, при вас така ли е?

Колега ако говорим за "шлузове-те" на дифузьора при изгасен двигател и ключа на 0-ла трябва да са ти отворени.Иначе при работещ двигател трябва да са затворени.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 18 Май 2013, 16:21

vavilon написа:... Така, че факторите за да се спука казана са: неработеща перка; водна помпа и запушена система. Може да има и още, но за момента това се сещам. :yes:

Бих допълнил неизправен клапан в капачката на казанчето и външно забит с пух и килограми боклуци
радиатор . Обикновено тая мизерия е между климатичния и основния радиатор и не се вижда от
"пръв поглед".

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 19 Май 2013, 18:29

ociata написа:Иначе аз моята малко след като я купих я прегрях. Светна ми лампата за ниско ниво на антифриза, но беше на такова място че нямаше как да спра и да долея. И сслед 15км стрелката се изстреля в червеното и колата буквално угасна сама. Оказа се че термостата се е пръснал буквално и от там е изтекло. Смених помпаи термостат и се закрепи положението. Наскоро ходих до Солун и там по баирите с 4 човека в колата и пуснат климатик взе пак да загрява та взех наскоро виско да сменя и мисля това да му е края на драмите с охлаждането :mhihi:

Цени:
Виско 150лв
Термостат 100лв
Водна помпа ~100лв

Колеги днес смених виското и пак си има проблем :( . Като я настъпя на голям баир(между втория и третия тунел от Ботевград за София) и стрелката се отмества от средата и отива на чертичката в дясно. И това само на баир. На равно пробвах няколко теста 120-200, пробвах да карам с 180 продължително време и нищо стрелката на мръдва от 12 часа. От какво може да е това прегряване в баира?

Сменил съм водна помпа, термостат и виско. При мен има само един термостат, а от ЕГР ми върви само тръба без термостат на нея.

ПП В колата бяхме 3ма човека и климатика беше пуснат

Потребител
Аватар

Мнение от S.topalov » 20 Май 2013, 8:43

Колеги днес смених виското и пак си има проблем :( . Като я настъпя на голям баир(между втория и третия тунел от Ботевград за София) и стрелката се отмества от средата и отива на чертичката в дясно. И това само на баир. На равно пробвах няколко теста 120-200, пробвах да карам с 180 продължително време и нищо стрелката на мръдва от 12 часа. От какво може да е това прегряване в баира?

Сменил съм водна помпа, термостат и виско. При мен има само един термостат, а от ЕГР ми върви само тръба без термостат на нея.

ПП В колата бяхме 3ма човека и климатика беше пуснат[/quote]

колега следи температурата от скритото меню а не по стрелката,и моята стои една идея по в дясно но от скритото меню не вдига повече от 100 градуса

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 20 Май 2013, 10:01

S.topalov написа:Колеги днес смених виското и пак си има проблем :( . Като я настъпя на голям баир(между втория и третия тунел от Ботевград за София) и стрелката се отмества от средата и отива на чертичката в дясно. И това само на баир. На равно пробвах няколко теста 120-200, пробвах да карам с 180 продължително време и нищо стрелката на мръдва от 12 часа. От какво може да е това прегряване в баира?

ПП В колата бяхме 3ма човека и климатика беше пуснат

колега следи температурата от скритото меню а не по стрелката,и моята стои една идея по в дясно но от скритото меню не вдига повече от 100 градуса[/quote]

А перката на климатика работи ли защото тя се пуска при 101 градуса да помага на виското :?:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 20 Май 2013, 10:08

Работи перката на климата - чува се доста добре как бучи. При мен стрелката не седи една идея по в дясно, а направо отива на чертичката преди червено :|

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 20 Май 2013, 18:49

Радиатор. Казаха ти го вече.
Сваляш и измиваш хубаво.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Назад към E46