Въпрос за говорителите на вратите
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- kraininski
- ентусиаст
-
- Кара: 530d
Въпрос за говорителите на вратите
Привет колеги.
Значи тука имам следното проблемче.Като си доближих ухото до малките говорителчета на задните врати, и тези на предните, дето са до духалките, не чух звук от тях.Не съм свалял корите да видя какво има отзад, но предполагаме че или ги няма или са изгорели.Въпроса ми е, какви точно като размер са, и някакви предложения за заместители или пък от дару да ги взимам направо.Демек не свирят, какво правиме
Значи тука имам следното проблемче.Като си доближих ухото до малките говорителчета на задните врати, и тези на предните, дето са до духалките, не чух звук от тях.Не съм свалял корите да видя какво има отзад, но предполагаме че или ги няма или са изгорели.Въпроса ми е, какви точно като размер са, и някакви предложения за заместители или пък от дару да ги взимам направо.Демек не свирят, какво правиме

"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Въпрос за говорителите на вратите
Може да е усилвател, радиомодул, с каква музика си в колата? Даже съм склонен да мисля за второто, не говорителите. Ако не си с DSP, отзад нямаш говорители.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Sinor
- Потребител
-
- Кара: E39
- Детайли за колата: 525d automatic
Колега ако нямаш HiFi speaker system или HiFi System Professional DSP няма как да чуваш звук от посочените от теб места, защото в завода не са слагали говорители. 

Турбото е болест, която те полазва и трови кръвта във вените ти с нейния бензинов дъх, излизащ измежду металните устни на 100-октановата й усмивка!
- kraininski
- ентусиаст
-
дсп не знам да има.с радио с мид и касетка съм, има усилвател отзад....останалите 6 говорителя свирят.явно ще свалям корите да видим какво има отзад 

- kraininski
- ентусиаст
-
пък то какво ми пречи да си инсталирам там говорители ако няма....сигнал от другите, филтри некви и те така 

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
По един електролит последователно на говорителите, и си капитан
(това е пробвано вече)
Единствено имам притеснение, да не се товарят прекалено изходите на усилвателя и да отидат при дедо накрая.

Единствено имам притеснение, да не се товарят прекалено изходите на усилвателя и да отидат при дедо накрая.

- kraininski
- ентусиаст
-
като изгори, ше го сменим и него и колонките и те така.само заради това ги държа - понеже са здрави и оригинални, а знаем че може много повече звук да има
под електролит, разбираме кондензатор или ?!

- kokitcha73
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 535D 2006,E39 530D 2001
kraininski написа:пък то какво ми пречи да си инсталирам там говорители ако няма....сигнал от другите, филтри некви и те така
Колега, ако вземеш сигнал от някоя от другите колони няма да звучи добре, защото ще намалиш омажа на всички колони и ще товариш усилвателя, освен това ще се променят честотите на филтрите. Това е при положение, че свързваш паралелно. Предполагам, че ще сложиш 4 ом колона, високите говорители са 8 ом а тези във вратите 4 ом, и
със збора от говорителя, който ще сложиш общия омаж ще стане 2.6 ом. Което не е за препоръчване. Ако искаш да ти покажа как да стане, пиши ми на лс. Успех

Привет,
Не трябва динамичките говорители да се разглеждат като пасивни съпротивления. Доста по-сложно е. Не ми се навлиза в подробности, пък и не помня твърде много от наученото :-)

Това изскочи първо при ровенето в нета. Това е импеданската характеристика на един 4 омов говоорител с резонансна честота 102Хз. Няма никакви данни за него, но предвид резонанската му честота не е много интересен.
90% от всички колони които се продават са със паралелно свързани говорители. Тези които не са, са с bi-wiring, пък и те основно се свирят с един усилвател, което е същото. Така че, давай смело. Всичко е ОК.
Накратно връзвай ги заедно (в паралел). Няма да имаш проблем. Не слагай ЕДИН електролит. Електролитите са полярни. Слагат се два "гърбом". Двата минуса са свързани заедно.
Малко сметки:
Ако въпреки моите твърдения по-горе, се приеме, че говорителят е 4ома. И искаш да го отрежеш с тъп High-Pass филтър 6dB/oct и срязващата ти честота е 4кХз ... излиза, че ни трябва кондензатор 9.952uF. Ако някой го интересува как се смята, да казва. Ама не е интересно.
До тук добре! За да направим 10uF кондензаотор от 2 полярни може да използваме формулата: Ctot=C1*C2/(C1+C2)
И понеже не ми се е налагало да смятам нищо от много години, моля да ми проверите сметките ..., но според мен за конкретния случай ни трябват два броя, 20uF на 50В (за по-сигурно). Връзваш им заедно минусите. И после последователно на пищялката.
Ако случайно пищялките ти свирят прекалено силно (имат по-силно отдаване) от основния говорител, може да им сложиш мощно съпротивление (5Вата би трябвало да е ОК) пробвай с различни стойности (1-5 ома). То пак се връзва последователно.
Аз лично предпочитам този филтър, защото има сравнително малко фазови изкривявания (90 градуса от кондензатора), но пък не срязва доста остро. Абе здраве да е.
Дано да съм бил полезен .. и наслука.
Не трябва динамичките говорители да се разглеждат като пасивни съпротивления. Доста по-сложно е. Не ми се навлиза в подробности, пък и не помня твърде много от наученото :-)

Това изскочи първо при ровенето в нета. Това е импеданската характеристика на един 4 омов говоорител с резонансна честота 102Хз. Няма никакви данни за него, но предвид резонанската му честота не е много интересен.
90% от всички колони които се продават са със паралелно свързани говорители. Тези които не са, са с bi-wiring, пък и те основно се свирят с един усилвател, което е същото. Така че, давай смело. Всичко е ОК.
Накратно връзвай ги заедно (в паралел). Няма да имаш проблем. Не слагай ЕДИН електролит. Електролитите са полярни. Слагат се два "гърбом". Двата минуса са свързани заедно.
Малко сметки:
Ако въпреки моите твърдения по-горе, се приеме, че говорителят е 4ома. И искаш да го отрежеш с тъп High-Pass филтър 6dB/oct и срязващата ти честота е 4кХз ... излиза, че ни трябва кондензатор 9.952uF. Ако някой го интересува как се смята, да казва. Ама не е интересно.
До тук добре! За да направим 10uF кондензаотор от 2 полярни може да използваме формулата: Ctot=C1*C2/(C1+C2)
И понеже не ми се е налагало да смятам нищо от много години, моля да ми проверите сметките ..., но според мен за конкретния случай ни трябват два броя, 20uF на 50В (за по-сигурно). Връзваш им заедно минусите. И после последователно на пищялката.
Ако случайно пищялките ти свирят прекалено силно (имат по-силно отдаване) от основния говорител, може да им сложиш мощно съпротивление (5Вата би трябвало да е ОК) пробвай с различни стойности (1-5 ома). То пак се връзва последователно.
Аз лично предпочитам този филтър, защото има сравнително малко фазови изкривявания (90 градуса от кондензатора), но пък не срязва доста остро. Абе здраве да е.
Дано да съм бил полезен .. и наслука.
- Zlatiyan_Genchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 M52B20 TU
- Мечтае да кара: Е39 M5
Прекарах кабели за високочестотни говорители в задните врати през гофретата т.е опитах се максмиално по оригиналния път да минат.Имаше малко перипетии с буксите на 1 та врата ,но след като разгадах искарването и с другата стана лесно. Сигнала го взимам от кабелите на задните говорители. Високочестотни ще използвам тези които са отпред оригиналните защото за отпред имам компонентна система.Интересува ме за филтър в задните врати за високочестотните оригиналния ли да използвам който е отпред и платката разделя на среда/ниски и високочестотни или някакъв афтърмаркет да препоръчате и с какви характеристики трябва да бъде? 

10 мнения
• Страница 1 от 1