Проблем след чип

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблем след чип

Мнение от ociata » 28 Апр 2013, 23:42

Колеги след като мапнахме колата излезе проблем с геометрията на турбото. Почиситхме го и сега колата няма това колебаене на около 3000 и се развърта мощно чак до 4к. Проблем обаче е че днес я пробвах на 4та с газ до долу от около 1800 оборота и на три пъти около 3500 оборота колата угасваше... Инпата е записала следната грешка:
Изображение

На 1ва, 2ра и 3та проблем няма. На 5та нямах сърце да я тествам :smoke: На какво може да се дължи тази грешка и как се дешифрова?

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Re: Проблем след чип

Мнение от JTD » 29 Апр 2013, 0:06

Не казваш какъв е точно двигателя, но колата си изглежда бая надута.
73 мм3 гориво на 3500 оборота са си изцеждане на макс от тази кола.
Нищо чудно, че гасне.
Сега ако кажеш, че и работи на 1.5 бара манометрично налягане, цена няма да имаш:mhihi:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 29 Апр 2013, 0:12

Уфф сори забравил съм да напиша... Двигателя е m57d30 184к.с. Налягането на турбината не съм сигурен колко е, понеже в инпата изобщо не се ориентирах, а ДИС ми нещо се инати и неще да прочете живи данни :bang:

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 29 Апр 2013, 12:35

Просто накарай идиота, които ти е правил МАП-а да не я кара да работи на 1500 бара.
Да си я остави на 1350. Това ще свали и впръсканото гориво, което от своя страна ако не барне малко другите карти, ще кара инжекторите да ги държи по-дълго време, а това може да ти доведе до други главоболия.
Така, че най-разумно обратно там, където са ти писали колата и те да си мислят как да я оправят.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 29 Апр 2013, 14:44

Ами правиха я в Маднес в Пловдив, но когато я настройваха геометрията на турбината беше запекла и така и неможаха да я настроят хубаво. Но според човека там чипа е изпитан на други подобни коли и само трябваше да се изчисти геометрията за да се оправят нещата. Геометрията беше изчистена(като междувременно видяха че имам и наранени лопатки, но все още няма луфтове) и като я сложих сега колата върви доста добре. Просто това изключване ме притеснява. Ако може някой друг колега със същия мотор и чип да сподели какво му е налягането и горивото?

ПП За турбото все още умувам дали да заложа на китайче или някаква от шпанско на дилърска цена :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 29 Апр 2013, 16:34

Аз лично не мога да приема отговор "...чипа е изпитан на други подобни коли и само трябваше да се изчисти геометрията..."

За жалост в този случай се вижда, че е важно да ти вземат парите, а не да ти свършат работата качествено.
Нормално, преди да се хванат да ти пренаписват софтуера, прави се една диагностика, преглежда се дали всичко работи както са очакванията и ако всичко е наред, тогава се прави софтуер.

Явно са изгладнели и не ги интересуват последствията. Най-вече ще разбереш какво ти говоря, когато тръгнеш да изпреварваш някоя кола/камион и колата по средата на изпреварването ти загасне. Дано няма лоши последствия от това, но да се отнесат с лека рака към този проблем е много леко казано малоумно.

Ама и ти си си виновен - вместо да си оправиш колата преди всичко, ти си се метнал на чип. Така, че да не те мисля, а да мисля за колата отсреща, когато някой излезе да изпреварва и просто по средата на камиона застава до него, а разстоянието все така драстично намалява.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 29 Апр 2013, 17:21

Човек колата е карана доста пъти по майстори, включително и форумни такива който твърдяха че абсолютно всичко по колата е наред. На диното първия "рън" със сток софт също изглеждаше в нормите(макар да показа 176 вместо 184кс). Но когато взеха да я тестват сериозно забелязаха че около 2700-2800 турбото не отваря и се разтоварва през мап сензора и след 7 часови тестове най-накрая установиха на 100% че проблема е в геометрията.

За това че ми оставиха софта, просто ми казаха че всичко ще си дойде на мястото като почистим геометрията и няма смисъл да ме разкарват още един път до Пловдив и затова решиха да ми оставят новия софт.

Значи в крайна сметка проблема в момента ми е по-скоро от софта а не от нещо друго? Тоест да им звъня да уговоряме пак срещи :dunno: Питам тук защото може някой да се е сблъсквал със същия проблем. А и за да не стане пак да отида и нещо да не е в ред и да не можем да направим нищо...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 03 Май 2013, 11:48

ociata написа:Човек колата е карана доста пъти по майстори, включително и форумни такива който твърдяха че абсолютно всичко по колата е наред. На диното първия "рън" със сток софт също изглеждаше в нормите(макар да показа 176 вместо 184кс). Но когато взеха да я тестват сериозно забелязаха че около 2700-2800 турбото не отваря и се разтоварва през мап сензора и след 7 часови тестове най-накрая установиха на 100% че проблема е в геометрията.

За това че ми оставиха софта, просто ми казаха че всичко ще си дойде на мястото като почистим геометрията и няма смисъл да ме разкарват още един път до Пловдив и затова решиха да ми оставят новия софт.

Значи в крайна сметка проблема в момента ми е по-скоро от софта а не от нещо друго? Тоест да им звъня да уговоряме пак срещи :dunno: Питам тук защото може някой да се е сблъсквал със същия проблем. А и за да не стане пак да отида и нещо да не е в ред и да не можем да направим нищо...

аз лично не бих карал с мап дълго ,ако турбината не е в час по това,което казваш...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 03 Май 2013, 15:07

колега, напълно възможно е да имаш механичен проблем. виждал съм 100-ци коли как се мапват в Маднес и имам там правени 4 дизела. Последните 2 БМВ-та ми бяха мапнати с по 4-5 ръна на диното за под 2 часа с кафетата и охлаждането на колата. Само, че като всичко е наред, конете са вадят много лесно...Вадиш си сток конете, ремапа с няколко ръна да се уточнят детайлите и газ на пътя. Ако има проблеми отнема повече часове и време. Събирай инфо за проблема и се консултирай с разчлини хора, но не бързах да обвиняваш никой...

един приятел имаше тази грешка rail pressure plausibility и му гаснеше колата. няма ремап, а просто подобен проблем. разгледайте какво е свързано с тази грешка...виж помпите, горивния регулатор на рейката и т.н. не са редки проблеми с такива компоненти. също так влиза в сервизни режими колата ако няма достатъчно налягане в рейката или нещо не е наред с исканите и реалните параметри...

обади им се след празниците на момчетата и обясни какво си правил и какво се случва с колата. така е най-добре. аз също ще им кажа за твоя проблем и ще го коментираме. не е няква непреодолима драма, просто трябва да се оправи :)

такива коли като нашите са настройват елментарно - нищо интересно и сложно няма. най-бързите BMW diesel в България са мапнати там - Софиийскто 335d на Митко и пернишкото 335d са по 370 коня и 700НМ. Пернишкото даде Сливен 12.9 на 400м. Питай някой с М-ка какво означава 12.9 на 400м...М5-цата (E60) на собственика даде 12.2 на 400м, а нормална М5-ца от София даде 13.3 :D

хората са виждали БМВ-та и вероятноста да е проблема в софта е нищожна....като си го решиш да споделиш какво е било. Поздрави!
"Чемодан, вокзал, Москва"

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 03 Май 2013, 18:03

А бе всичко е добре.
Хората са добри.
Но не е допустимо да пуснеш клиент, като след твоите намеси да остане колата му да гасне.
Нормално е да кажеш - оправи си тези и тези проблеми и тогава ела пак, нали така?

Не само заради едното добро отношение, а най-малкото, за да не застрашаваш живота на собственика на автомобила.

Аз лично съм усещал по време на изпреварване да ти загасне колата и много добре знам за какво говоря.
За мен е недопустимо това отношение :idea:

ентусиаст
Аватар

Мнение от bai_ILIA » 03 Май 2013, 18:20

JTD написа:А бе всичко е добре.
Хората са добри.
Но не е допустимо да пуснеш клиент, като след твоите намеси да остане колата му да гасне.
Нормално е да кажеш - оправи си тези и тези проблеми и тогава ела пак, нали така?

Не само заради едното добро отношение, а най-малкото, за да не застрашаваш живота на собственика на автомобила.

Аз лично съм усещал по време на изпреварване да ти загасне колата и много добре знам за какво говоря.
За мен е недопустимо това отношение :idea:

по думите на колегата оставам с впечатлението, че е почнала да гасне в последствие...в момента гадаем какъв е проблема, но напълно възможно е да се е появил и да няма пряка връзка с ремапа....със сигурност ако е гаснела след пробата е щяло да се обърне внимание на това...всички коли като се свалят от диното се пробват с цялата газ на всички предавки в реални условия. при това в присъствието на собственика на дясната седалка....спор няма, че е неприятно и трябва да се оправи скоро.

rail pressure plausibility си е класически проблем. колега, ти нямаше ли някакви драми с помпите на твойтa кола? мисля, че ти имаше някакви мнения по въпроса за дюзи и помпи втора ръка. много е вероятно рейката да няма постоянно налягане заради някоя от помппите...не помня какво точно беше ама понеже ама май имаше нещо такова при теб...

май подкачващата помпа ли сменя незнам ама втората ръка си е риск за компонент, който и без това се разваля...ти ще кажеш детайли понеже ако искаш правилни съвети е най-добре цялата картинка да се знае...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 05 Май 2013, 12:59

bai_ILIA не си ме разбрал правилно най-вероятно. Аз не се оплаквам от момчетата и техните настройки. Все пак настройваха колата близо 7 часа точно защото не можеше да направи конете. Именно затова и мисля че проблема може да е някъде другаде, и просто след чипа проблема да се е "изострил". Преди бях пускал тема със стойностите на колата и бяхме стигнали до извода че всичко е ОК. Тогава ме притесняваше едно замисляне на около 2500-2600 оборота, което дори след чипа си остана. Момчетата тогава още на диното установиха че геометрията на турбото не е ОК и най-вероятно тя е причината за замислянето.

След като им пратих турбината и те ми я върнаха изчистена вече замисляне на 2500 оборота няма и колата върви доста прилично. Само това гаснене ме притеснява, и затова попитах първо тук преди да занимавам момчетата от сервиза(да не би случайно някой да е патил като мен).

След празниците ще звънна на Венци да видим той има ли някакви насоки :dunno:

ПП bai_ILIA като бях за настройване твоето БМВ беше там, но не се запознахме лично :bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от bai_ILIA » 05 Май 2013, 15:23

напълно възможно е както казваш проблемът да се е "изострил" след рамапа, понеже моторът под товар иска повече гориво. казах вчера на Венци за твоя проблем и най-добре му се обади след празниците и му обясни какво се случва, за да си го решиш възможно най-скоро :bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 05 Май 2013, 17:00

Аз все пак залагам на проблем в надуването на колата от към гориво, а не проблем с надува на въздух.

Колега, ако искаш звънни един телефон, мини през мен, ще направим една диагностика, ще видим какво са ти сътворили на колата и ще имаш малко допълнителна информация, а не както сега да не знаеш какво се случва.

Все пак донякъде и животът ти зависи от това. Пак го казвам - изпитвал съм лично на мой гръб изгасване на движение по време на изпреварване и само стеченията на обстоятелствата ми позволиха да не сътворим някакви чудеса. За това ти казвам, че абсолютно никакви пари няма да ти взема в твоя случай.

И пак - ако това гаснене се е проявило при хората (по време на тестовете), които са ти мапнали колата и са те пуснали, и са ти казвали оправи си колата, ние сме до тук, това не е професионално отношение, ама въобще!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 07 Май 2013, 20:51

Така, колеги по празниците ходих до Гърция с колата, но не съм я настъпвал кой знае колко. Днес се чухме с Венци и той ми подсказа да видя в движение стойноста на налягането в рейла. Странното е че направих 5-6 опита и проблем йок. Иначе налягането, което очаква колата под пълен товар е 1350 и толкова е получаваната стойност. За много кратък период влиза до 1360 истинската стойност и после пак се закрепва на 1350.

Ще прегледам клапана тези дни и ще му сменя уплътненията - за всеки случай.

Както виждам в момента на записването на грешката има някакво показание RPC Rail Pressure което ако е същото и е 1470 ясно от къде идва проблема :mhihi:

Следваща

Назад към E46