Въпрос относно компресор на климатик

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Въпрос относно компресор на климатик

Мнение от justboy » 01 Май 2013, 12:42

Здравейте, колеги, със затоплянето на времето естествено дойде и нуждата от привеждане на климатичната система в ред, само че при мен има няколко проблема... Първо малко предистория.
Колата ми по ВИН няма климатик, явно е слаган в италия после, с оригиналното управление е вътре в купето, работеше си перфектно климатика, но фреона свърши в края на едното лято, на следващото посредата някъде напълних системата с фреон и съответно пак си работеше перфектно климатика, но към края на въпросното лято нещо започна да шуми отпред като на разбит лагер, така и се оказа според майстора, който тогава ми прави колата, тъй като аз не бях наоколо по него време и той тогава реши да изолира компресора, сваляйки ремъка за климатика. Иии съответно на следващото лято(2012) не бях в България пак не му дойде реда да го оправя, но сега ще се прави.
Изчетох повечето теми в подфорума свързани с климатици и компресори, но не намерих отговори на въпросите ми.
А те са... Кое ще ми излезе по-евтино и по-сигурно разбира се..? Да сменя компресора с някой втора ръка в неясно състояние, имам един приятел, който ще ми го даде примерно на цената от 50тина лева, но тъй като моя е поставян в последствие в Италия не съм сигурен дали са ползвали оригинален компресор ии дали ще паснат тръбичките, стойката и т.н. Айде аз мога да ползвам всичко от колата, от която ще взема компресора, но не става ли прекалено много играчката и не е ли по-добре да сменя лагера на моя компресор, съответно колко ще струва тая интервенция, че си нямам много на идея.

Благодаря предварително.
Изображение
E34, E38

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Въпрос относно компресор на климатик

Мнение от zvetiko » 01 Май 2013, 13:51

По принцип дори и през зимата компресора трябва да се пуска поне веднъж в седмицата за да не се разсъхнат уплътненията на системата. Също така във фреона има масло, което смазва буталата на компресора. При условие, че твоя компресор не е работил около две години и системата е била празна, според мен е по-добре да смениш компресора.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 01 Май 2013, 13:58

Отварянето на компресора не е голяма философия, но изисва малко по специфични инструменти и повече нерви.
Ето ти малко материали по темата.

http://wp1016621.server-he.de/fotost/f00689/f00689.htm
http://www.densoklima.de/schaft.htm
http://forums.acuralegend.org/rebuilding-nippon-denso-c-t122.html?s=9f80066fbf6e9a050e4ab1c796a9b219&s=0f9bf4f2b68f9e73b734b28583830d56&
Изображение

Олдскул фен
Аватар

Мнение от justboy » 01 Май 2013, 15:09

Благодаря, Стояне за информацията. Аз същно намерих един клип в ютуб, в който май се показва точно това, подмяна лагера на шайбата.
Днес си огледах компресора изглежда ми да е стандартния "Denso" който си се вгражда в Е34, явно в Италия са сложили от Е34 части за климата. http://www.youtube.com/watch?v=xrB3pMVD ... re=related ето го клипа, то така като го гледам незнам дали няма да мина и без сваляне на компресора да се подмени тоя лагер на канал примерно...

@zvetiko, може би не съм се изразил правилно за тия 2 години компресора си е пълен с фреон и е смазан, като го пълних... то няма 2 години всъщност, но са 20тина месеца, което е същото предполагам де. Таа предполагам тоя престой му се е отразил, ще видя тоя другия компресор как работи и дали е същия като моя, ако е, направо може да го сменя в случая 50 лева разлика в ремонта със сигурност няма да са решаващи... Но ако не е същия компресора ще пробвам с подмяна на лагера да видя какво ще се случи, освен ако не е много скъп, но от прочетеното насам натам засичам цени от по 30-40 кинта.
Изображение
E34, E38

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 520i

Мнение от onicks » 01 Май 2013, 15:54

Колега смени си компресора с такъв втора ръка,има едни майстори дето правиха тази интервенция на моята е39-ка в красна поляна много добри са и не са скъпчии.Худаво е обаче да се смени и филтур дехидрататор,да се смени маслото в компесора и нов фреон,ако те интересува процедурата и маисторите пиши ми на лични да та дам повече инфо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е34 тдс
Мечтае да кара: 740

Мнение от dido_lom » 01 Май 2013, 17:02

Имах същия проблем като теб колега,купих втора ръка компресор 150лв,от колега от тук.Монтирах си го сам и след това при майстора да го пълни.Вече 3 год. никакъв проблем.Иначе майстора ми каза че ремонта е 260лв. :D
дизела е прост,НО не е за прости хора
и нека силата да е с вас!Изображение

Олдскул фен
Аватар

Мнение от justboy » 01 Май 2013, 20:23

Разбирам, но... в случая имам намерение да си го правя аз. Но щом колегата е пробвал и не се е получило, незнам защо всъщност... Може направо да взема тоя другия компресор, особено ако е същия като моя.

Благодаря ви.
Изображение
E34, E38

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 01 Май 2013, 22:44

Моя компресор взе да мята зелено масло вчера докато го тествах..Та ще го сменям .Може ли да се използва по-голям и примерно от Е38 SEIKO моя е DENSO .
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39 520i

Мнение от onicks » 02 Май 2013, 8:41

Слагате такъв,какъвто е стария търсите по номер да е същия.Това е система и тя е изчислена за такъв компресор,с друг рискувате да си дадете парите на въздуха и сигорен провал.

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 02 Май 2013, 11:18

Ако компресора ти е работил, не се занимавай с глупости да го сменяш. Ще трябва да плащаш за изпразване и зареждане на системата, пари за смяна и накрая ако не тръгне...става крайно неприятно. Смени си лагера, който по спомен струва в ракмите на 35-50лв и се наслаждавай на хладното ;) Много е вероятно да се наложи да смениш и ролката, която обтяга ремъка.
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от dido85 » 02 Май 2013, 22:51

смени си лагера ,това е най добрия варянт . на 2 ра ръка компресор не знаеш на какво ще попаднеш .Твоя е само за лагер и масло . Отиди при някой колега да ти събере фреона ,за да не даваш пари и за него след това ,.
Сервиз автоклиматици 0877953035 https://remontklima.com/. Продажба, монтаж и сервиз на климатици!

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 03 Май 2013, 10:01

Вероятно така ще направя един лагер е нищо смяна ролката и ремъка му са нови.Още миналата година взе да издава ужасни звуци и го бях отписал,но явно само лагерите им се скапват !
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 325тдс,520i

Мнение от M0rfe1 » 03 Май 2013, 21:11

Като става дума за климатици ...... Имам компресор от м20 но смених двигателя с м50 сега не ми пасва ремъка и стойката а и незнам дали самите дупки на компресора пасват на стойката на м50 .Въпроса ми е пасва ли и ако не мога ли да запазя фриона благодаря ви :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Май 2013, 21:40

Сменяй го с друг щом имаш под ръка за 50лв. Съвета ми е изобщо не го мъчи тоя стария .Без нужните умения и инструменти ще е цяло чудо да се получи читав ремонт.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Назад към E34