Помощ при избор на алармена система.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Помощ при избор на алармена система.

Мнение от rumensechkov » 10 Апр 2013, 3:23

Здравейте!
(На който не му се чете, същественият ми въпрос е по-долу с удебелен шрифт) :)
Нов съм във форума, но отдавна съм фен на бмв. В момента съм в процес на избор на БМВ е46 325 или 330, като един от критериите са екстрите по автомобилът, а именно ксенонови фарове, навигация, мултифункционален волан, кожени седалки с памет и т.н. И точно тук се стига до проблемът. Изчетох много теми и отделни мнения за неутрализирани аларми и впоследствие разглобени и откраднати фарове, навигации и т.н. (двама мой познати също са били потърпевши). Молбата ми към вас е за помощ и съвет при избор на авто-аларма. Изчетох доста мнения и теми в този, а и по други форуми и общите принципи на грабеж са:
1. Разбиване на стъкло, алармата пищи, крадецът или набързо взима каквото е решил и бяга или отваря капака и със сила се опитва да обезвреди алармата и след това прави каквото иска. Методът се прилага от така наречените крадци "кокошкари" и в много голяма част от случайте избягват да го правят при коли с аларми освен ако няма нещо наистина ценно, което може много бързо да бъде откраднато. – Почти всяка аларма би ме предпазила в случая.
2. Вторият метод е, чрез прихващане на кода на аларменото дистанционно управление, след което, когато ви няма отключват колата с фалшиво дистанционно и взимат това, което им трябва. В повечето случай, това са ксенонови фарове, навигация и/или мултифункционален волан. Това са 3те неща, които се демонтират изключително лесно, а струват доста повече от CD-плеър, например. – Повечето нови аларми с отделно дистанционно от среден или висок клас имат динамичен ("скачащ") код, който на 100% ще ме предпази от опити за прихващане на кода. Начина да се проникне е, чрез разбиване на алгоритъма на "скачащия" код, което е доволно сложно и се прави за много, много по-скъпи коли и оборудване.
3. Третият и най-разпространен метод за кражба на оборудване по автомобилът е чрез употребата на електрошокова палка. Сваля се някой от страничните мигачи, пуска се електрошокът и алармата изгаря, съответно спира да работи, разбива се ключалката с меча лапа и обирджиите отново имат контрол над колата. – Намерих една марка български аларми, които освен скачащ код и всякакви други щуротии има и "100%" защита от електрошок или поне така пише в спецификациите на алармите им.
4. Има го и методът с оголване на кабелите на мигача и даването им на късо, така изгаря бушна и алармата отново не действа. – При качествен монтаж (май чрез изпозването на светодиоди по кабелите) на която и да е аларма, проблемът отпада.
Обмислих нещата на дълго и на широко и стигнах до изводът, че алармата със защита от електрошок е добра възможност, но както прочетох на много места много апаши не биха се притеснили от пищящата аларма, почти никой от околните блокове не би се поинтересувал, а аз в 90% от случайте не мога да спра така че да я чувам. Та след по-подробно търсене открих, че на алармите може да се върже GSM модул, който набира личния ти телефон и така разбираш, че нещо става. Това също изглежда добре, но много от крадците разполагат с GSM заглушители, които са на много достъпни цени и малки като размер, та този вариант също отпада. Друг вид подобни аларми са тези с дистанционно тип пейджър. При тях алармата предава към пейджъра по радио вълни за случващото се с колата. Лошото при тях, е че не са защитени от електрошоковата палка.
И тук идва истинският ми въпрос: Някой знае ли за аларма с пейджър, при която педжърът поддържа връзка с алармата и когато загуби връзка да алармира за това?
Това ме интересува, защото по моя преценка най-добрият ми метод за защита (освен още няколко тайни неща, които няма да разкрия тук) е чрез аларма с педжър. Та ако апашите използват електрошока и изгорят алармата, пейджърът да алармира за загуба на връзка с основният модул и така да разбера, че се случва нещо. А ако не изпозват електрошок, тогава просто функционира като нормална аларма. Проверих така прехвалените американски аларми Viper и те нямат такава функция или поне никъде в сайта си, упътването за употреба и сайтовете на българските им дистрибутори не се споменава за подобно нещо.
Основният проблем е, че 99% от застрахователите не изплащат разглобени части от колата, тъй като може сам да си ги свалил с цел измама. Изплащат само счупени части, при които представите парче от частта, което е достатъчно важно та частта да се обезцени почти напълно без него. Смяната и цената на изгорената от електрошок аларма, ще бъде покрита от застрахователите, та в случая тя се явява като изкупителна жертва, която успява да те предопреди и евентуално (ако си достатъчно бърз) да предотврати кражбата на фаровете, навигация и т.н., които няма да бъдат покрити.
Предварително благодаря за съветите!
Поздрави,
Румен

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS

Re: Помощ при избор на алармена система.

Мнение от TRR » 10 Апр 2013, 15:58

Аз имам Viper с пейджър и мога само да потвърдя, че не алармира, когато загуби връзка. Знам че по принцип аларми от този тип (с пейджър или с GSM модул) ги обезвреждат, като заглушават сигнала, което ме навежда на мисълта, че такава функция не е налична ако не при всички, то поне при почти всички аларми.
Има модели на Viper с proximity sensor - т.е. ще ти алармира при всяко доближавне до колата, това поне на мен ми се вижда прекалено. Такава аларма не съм виждал на живо, но в youtube има клипчета, може да видиш за какво става дума.
Ако толкова те притеснява колата да стои навън, най-добре си намери гараж, ще те спаси както от крадци, така и от "доброжелатели". Освен това като знам каква е цената на Viper-а ми се струва нерентабилно монтирането на още по-скъпа аларма.

Потребител
Аватар

Мнение от rumensechkov » 10 Апр 2013, 17:56

Проблемът ми е, че гараж или охраняем паркинг не решават проблема, тъй като много често ходя с колата на места, където няма охраняем паркинг/гараж и за там ми трябва аларама. :) А варианта със "proximity sensor", наистина е прекален, защото както знаем всички има доста кучета и те ще го активират, а и хора или коли може да минават на близо и ще стане като историята с лъжливото овчарче.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 10 Апр 2013, 19:50

аз имам такъв пейджър на едната кола(с покритие). Нарочно държах да е такъв. В събота евентуално ще я карам и ще погледна каква марка беше. Отделно е слаган - не е към алармата.

С дисплей е и сигнализира анимирано за всякакви състояния на колата - отворена врата, шок датчик, обемен датчик...(освен загуба на покритие и ниво батерия).

лошото е, че преди две години се върнах при човека и исках да сложа такъв и на една друга кола - не можа да ми го намери същия тогава.

Потребител
Аватар

Мнение от rumensechkov » 24 Апр 2013, 0:37

Супер! Ако намериш марката ще съм ти много благодарен :) Аз ще потърся в нета от къде мога да взема такова.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 535ix, 2012

Мнение от landolin » 25 Апр 2013, 11:35

sub_eleven написа:аз имам такъв пейджър на едната кола(с покритие). Нарочно държах да е такъв. В събота евентуално ще я карам и ще погледна каква марка беше. Отделно е слаган - не е към алармата.

С дисплей е и сигнализира анимирано за всякакви състояния на колата - отворена врата, шок датчик, обемен датчик...(освен загуба на покритие и ниво батерия).

лошото е, че преди две години се върнах при човека и исках да сложа такъв и на една друга кола - не можа да ми го намери същия тогава.

При загуба на покритие не алармира - е заглушаването не прави ли точно това? - тогава се обезмисля пейджинг функцията като цяло.

Аз имам фабрична аларма и монтирах втора евтина аларма с най простите функции - преди няколко дни са се опитали да разбият ключалката на шофьорската врата, но само са я счупили наполовина и са зарязали всичко, така че за мен каквато и да е аларма върши работа за кокошкарите. Срещу сериозните апаши нищо не помага, само трикове за опазване на ценните детайли (като забавяне на демонтажа им), което е различно.

За мен всички нашумяли екстри към дадена аларма като пейджъри и т.н са само за спокоен сън на собственика, не за 100% опазване :mhihi:

Назад към E46