проблем с климатроника

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем с климатроника

Мнение от 320d bmW » 25 Мар 2013, 15:30

здравеите колеги собственици на е46.имам следниа проблем.Ок парно и климатроника си работат напално нормално като трябва да ми духат топло,проблем е оба4е когато задам да духа студено.колата е 2003.05 150 коня,еднозонов ми е климатроника,а страната на шофиора духа мн по студено от колкото от другата страна.та несе сещам какво може да не е наред след като въпреки вси4ко климатроника все пак работи?Ще се радвам на мнения и савети от хора които са патили или предполагат каква може да е при4ината :help:

Потребител
Аватар
Кара: E46 320i
Детайли за колата: Седан, '99 година ,бензин

Re: проблем с климатроника

Мнение от borkata84 » 25 Мар 2013, 16:55

Здрасти колега,може да звуча глупаво но на духалките в средата на таблото има настроики (сини и червени точки) за студено на синьо,топло червено,и си натиснал копчето за климатроника,казвам го защото един приятел така ми се оплакваше от bmw-то му,предишната му кола беше audi а там ги няма тия червени сини точки :) .ако е от друго проблема дано някои по компетентен колега се включи и те насочи кам решение на евентуалния ти проблем.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 25 Мар 2013, 18:48

Провери си количеството на фреона, а най-добре се свържи с колегата Oci.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 26 Мар 2013, 9:03

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от 320d bmW » 29 Мар 2013, 11:29

благодартя колеги.ми аз фреона си го проверих миналото лято то4но заради този проблем,в сервиза ми казаха че няма смисъл да се долива такъв.а и неможаха да ми кажат от какво може да е.искаха да разглобяват цялото предно пространство...а аз нямах мн време и така си остана.сега е зима и нямам този проблем,но като се замисля след няколко месеца...то пак си охлажда,но не равномерно от двете страни...
Последна промяна 320d bmW на 29 Мар 2013, 16:09, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 29 Мар 2013, 14:57

320d bmW написа:блягодартя колеги.ми аз фреона си го проверих миналото лято то4но заради този проблем,в сервиза ми казаха 4е няма смисал да се долива такав.а и немолжаха да ми кажат от какво може да е.искаха да разглобяват цялото предно пространство...а аз нямах мн време и така си остана.сега е зима и нямам този проблем,но като се замисля след няколко месеца...то пак си охлажда,но не равномерно от двете страни...

Как ти го провериха колега :?: теглиха ли ти фреона или само ти го гледаха с манометри, защото ако е второто тогава им кажи да си гледат работата, това което го описваш е при липса на достатъчно количество фреон не се охлажда целия изпарител /радиатора на климатика в купето/ и затова от едната страна духа по хладно защото не се охлажда целия изпарител.

Потребител
Аватар

Мнение от 320d bmW » 29 Мар 2013, 16:06

oci написа:
320d bmW написа:блягодартя колеги.ми аз фреона си го проверих миналото лято то4но заради този проблем,в сервиза ми казаха 4е няма смисал да се долива такав.а и немолжаха да ми кажат от какво може да е.искаха да разглобяват цялото предно пространство...а аз нямах мн време и така си остана.сега е зима и нямам този проблем,но като се замисля след няколко месеца...то пак си охлажда,но не равномерно от двете страни...

Как ти го провериха колега :?: теглиха ли ти фреона или само ти го гледаха с манометри, защото ако е второто тогава им кажи да си гледат работата, това което го описваш е при липса на достатъчно количество фреон не се охлажда целия изпарител /радиатора на климатика в купето/ и затова от едната страна духа по хладно защото не се охлажда целия изпарител.

Ми да ,закачиха 2 манометара и ми казаха че няма смисал да се долива.Препорачаха ми да търся проблем някаде под таблото,може би има някакво запушване(което не е много логично при положение че си духа със всички сили,само не толкова студено както отдяно) или нещо такова...Но фреон си имаш-ми казаха...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 29 Мар 2013, 18:58

320d bmW написа:
oci написа:

Ми да ,закачиха 2 манометара и ми казаха че няма смисал да се долива.Препорачаха ми да търся проблем някаде под таблото,може би има някакво запушване(което не е много логично при положение че си духа със всички сили,само не толкова студено както отдяно) или нещо такова...Но фреон си имаш-ми казаха...

Това са пишман майстори бягай от там отиди на читав сервиз. Проверката на КОЛИЧЕСТВОТО фреон става единствено само като се изтегли твоя и се премери колко е защото той е определен грамаж за дизела е 680+-10 гр, ако е бензин 740+-25гр.
Манометрите мерят налягане и с тях само могат да установят дали има някакво налягане и да в случая са прави има но колко е точно никой не знае.
Климатичните системи независимо на кола, камион домашен климатик или хладилник е точно сметната и оразмерена и съдържа точно количество в границите на определен грамаж не случайно като погледнеш капака от долу има една зелена табелка на която пише, че фреона е тези граници 680+-10 гр ако беше така щях и аз вместо да зареждам по 680 гр ще ти пусна 100 гр и пак ще имаш фреон но няма да охлажда достатъчно.
СЪВЕТ
отиди да ти изтеглят фреона на машина или с каквото могат там и после да ти я държат на вакум, масло и оцветител и фреона точен грамаж и после пиши дали пак ще имаш проблеми.
И да почерпиш :D

Потребител
Аватар

Мнение от 320d bmW » 28 Май 2013, 14:30

Бяхте прави.смених сервиза,и се оказа че климатика ми беше празен.сега всичко е наред,охлажда си нормално и от двете страни и ОК.гадното беше само че платих 103евро за пълнене...в бг струва сигурно наполовина но както и да е.радвам се само че нямаше повреда някаде по системата,че тогава щеше да яа бъде :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 31 Май 2013, 18:34

320d bmW написа:Бяхте прави.смених сервиза,и се оказа че климатика ми беше празен.сега всичко е наред,охлажда си нормално и от двете страни и ОК.гадното беше само че платих 103евро за пълнене...в бг струва сигурно наполовина но както и да е.радвам се само че нямаше повреда някаде по системата,че тогава щеше да яа бъде :lol:

Не си прав колега в България е на една четвърт цената за около 50-60 лв, просто тук не се цени труда явно.
то на някой и тези пари му се виждат много :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: е46 320д

Мнение от nikito377 » 31 Май 2013, 21:45

680гр. за дизел да разбирам ли че моя капак е от бензинка щото на него пише 740 :banghead:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 31 Май 2013, 22:01

nikito377 написа:680гр. за дизел да разбирам ли че моя капак е от бензинка щото на него пише 740 :banghead:

със сигурност можеш да отидеш някъде или пък да провериш твоята кола колко събира и ще видиш, това е често срещано явление, аз затова като ми дойде е46 за зареждане въобще не гледам табелката на капака :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: е46 320д

Мнение от nikito377 » 31 Май 2013, 22:17

добре ако майстора и той не разбира и се опита на дизел да сложи 740гр. какво става ще гръмне компресора ли

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 31 Май 2013, 23:37

nikito377 написа:добре ако майстора и той не разбира и се опита на дизел да сложи 740гр. какво става ще гръмне компресора ли

за 50 грама няма да гръмне компресора просто ще държи по-високо налягане и с времето ще има поражения по системата.

Назад към E46