Какви консумативи се сменят при 2.0 150 коня бензин.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Какви консумативи се сменят при 2.0 150 коня бензин.

Мнение от koziak » 25 Мар 2013, 16:35

Маслото и филтрите са ми ясни.Гледам че има 2 ремъка, които ще сменя.Въпроса ми е има ли разни ролки които се сменят също?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Какви консумативи се сменят при 2.0 150 коня бензин.

Мнение от zvetiko » 25 Мар 2013, 17:42

Опъваща и паразитна ролка. Добре е да се смени и водната помпа, ако историята и е непозната.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 25 Мар 2013, 22:29

Наскоро купих колата и трябва да сменя всичко за да ми е спокойно.
Гледах в drive.bg че има и разни демпфери и обтегачи освен ролките, не знам трябва ли и тях да сменям?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 26 Мар 2013, 1:39

Ако маслото ти не е пълна синтетика е по- добре да сложиш 5w40. ако колата не е карана дълго време ,пробегът няма значение и масло се сменя, защото губи вискозитет от дълъг престой. Ако скоро е сменено маслото и е пълна синтетика може да се повозиш. За разкош си смени крушките на фаровете , въздушния филтър и филтъра на купето, дори и да е поддържана колата.Ако стъклата се запотяват смяната на филтъра на купето е за смяна. Смяната на ролки и ремъци е по километраж. Може да смениш маслото на скоростната кутия и диференциала.
Задължително си смени спирачната течност. Може да си смениш маслото на хидравликата на волана, особено ако се върти прекалено леко.
Задължително си смени свещите и запомни какви са старите ти свещи. Помисли за иридиеви свещи.Има платинени свещи. Такива бяха при мен. Аз карам с дензо. Правилото за свещите е да са оригинални и в този смисъл марката е по- малко от значение. По книги дават NGK, Bosh, но и с други изгарянето е добро.
Консуматив са и чистачките- има добри в Практикер на Бош, аз карам с Шампион и вършат работа. Обърни внимание, че са с различен размер като на шофьора може да е по- къса, за да не се заплита в другата чистачка.
Виж си дисковете и накладките. При смяна деликатно се издърпва датчика на накладките, ако е изтрит се купуват в комплект преден ляв и заден десен датчик за накладки.
Ако не ти се дават пари смени си спирачната течност и след като ти обезвъздушат спирачките, смени маслото на хидравликата на волана и маслото на диференциала.
При смяната на маслото на двигателя се сменят маслен филтър, въздушен филтър,като някои хора сменят ремъци и обтяжни ролки. Те се сменят според изминати километри. Следи си постоянно антифриза и нивото на маслото на двигателя.
Климатикът има газ фреон и то се зарежда по поръчка- не е кахър, но е добре да се смени.
Има въпрос със смяна на веригата, но аз не съм сменял. Тя се сменяла със зъбните колела, само ако се налага. Мисля, че не се сменя веригата. При определен пробег веригата сама се разтяга и все пак се сменя един ден. Поражението от скъсана верига е тежък ремонт на двигателя.
Има два датчика- на колянов вал и на разпределителен вал струват по 180лв и се слага само на сименс/другото се разваля прекалено бързо./ Тези датчици имат определен живот около 200000 изминати км.
Не сменяй жената, сега бучи от радост.
Лек път и чудесна еуфория от удоволствието от шофирането, но никога не забравяй, че някой иска да те види пак.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 26 Мар 2013, 9:58

Благодаря за изчерпателния отговор колега!
До тук съм сменил, маслото и филтрите, спирачна течност, накладки и дискове, заредена е с фреон.
Остават ми само 2та ремъка които са напукани, но въпроса е заедно с тях кои ролки да сменям?Трябва ли да се сменят обтегачи и демпфери и такива неща?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 26 Мар 2013, 23:05

Маслен сепаратор (филтър картерни газове!) Не го забравяй, дано си го сменил.
За да се смени се сваля всмукателния колектор и е доста разправия.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46,Е36,Е30
Мечтае да кара: F30 M3 по крабрежната на Рио де Жанейро
Детайли за колата: http://www.facebook.com/pages/Alex-Burdin/87277582105

Мнение от Alex_Burdin » 26 Мар 2013, 23:35

Сменяш ремъците и всички ролки демпфера той сам ще ти се обади като му дойде времето за смяна по мое наблюдение над клиентски коли на 160 200 000 при дизели и на 180 -220 000 при бензиновите коли оттам нататък е божа работа зависи кво сложиш.
Мога да ти дам и един друг съвет НЕ смяняй оригиналното масло на хидравликата и на дифа или на кутията ако няма течове

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 27 Мар 2013, 0:23

Bexim написа:Маслен сепаратор (филтър картерни газове!) Не го забравяй, дано си го сменил.
За да се смени се сваля всмукателния колектор и е доста разправия.

Това нещо не съм го сменял все още.

Колкото до ремъците, разгледах разни диаграми в нета. Излиза че на ремъка на алтернатора има оптяжна ролка, отклоняваща ролка и демпфер. На ремъка за компресора има само 1 оптяжна ролка.
При мен се чува шум при ремъците и явно трябва да се сменят, освен това и самите ремъци са напукани.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 27 Мар 2013, 13:32

Чакай, че чак сега видях, че си с 6-так - М52 най-вероятно... :lol: Не се сваля колектора - споко, но го смени този филтър при първоначалното обслужване. :yes:
FREE SPIRIT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 27 Мар 2013, 21:09

Защо не го посъветвате колегата да смени колата!Не издържах да чета глупости! :OT:
Филтър картерни газове се сменя само ако като отвориш капачката на маслото или щеката на маслото , при работещ двигател, се чува гасът на Чубака или ти харчи масло! viewtopic.php?f=34&t=332255
Който майстор ти каже да сменяш масло на скоростна и диференциал,ръчичките да му изсъхнат!
Хидравличното ATF смени колкото можеш по-скоро
Накладки и дискове се проверяват елементарно дали са за смяна! 20,4мм или ако бият при натискане-мери се със шублер и 2 монети в средата на пистата на диска или на оригиналните(150000км издържат средно)има два жлеба при вентилацията и ако се изтрият до тях
Масло 0W40 Castrol
Свещи BKR6EQUP NGK или FGR7DQP BOSCH 4-полюсни са
Ремък се сменя ако е напукан , а ролка ако свири или има луфт
p.s. от 6 години карам същата кола
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 27 Мар 2013, 21:52

Благодаря ви колеги! Изясниха ми се доста от нещата вече.
Знаете ли колко литра масло събира двигателя(m52)?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от idrive » 27 Мар 2013, 22:53

Дават го 6.5 литра, но аз му сипвам 6.2 и е на макс

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 28 Мар 2013, 12:45

То дай тогава да сменим всички останали филтри като се задръстят тотално.... :lol:
CCV-то е с определен живот и като се има предвид, че едва ли някой го е сменял преди теб, дали не е добре да си вържеш гащите и да караш спокойно?
Не искам да се заяждам ама това не са ниско бюджетни коли, които се ремонтират, когато се счупят. За да си доволен, направи нещата както трябва!
За маслото на скоростите (ако не са автоматични) и диф-а съм съгласен.
FREE SPIRIT

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 28 Мар 2013, 13:05

Ще използвам хубавата тема на колегата, за да задам един въпрос - колеги защо не е хубаво да се сменят маслата на скоростите и дифа? Аз още като купих колата ги смених заедно с останалото обслужване (филтри, ремъци, спирачна и хидравлична течност).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 28 Мар 2013, 14:10

Bexim написа:То дай тогава да сменим всички останали филтри като се задръстят тотално.... :lol:
CCV-то е с определен живот и като се има предвид, че едва ли някой го е сменял преди теб, дали не е добре да си вържеш гащите и да караш спокойно?
Не искам да се заяждам ама това не са ниско бюджетни коли, които се ремонтират, когато се счупят. За да си доволен, направи нещата както трябва!
За маслото на скоростите (ако не са автоматични) и диф-а съм съгласен.

Това не е филтър , а мембранен сепаратор!Не се задръсва и се сменя като се натрошат пистите на охлюва!
fancooler написа:Ще използвам хубавата тема на колегата, за да задам един въпрос - колеги защо не е хубаво да се сменят маслата на скоростите и дифа? Аз още като купих колата ги смених заедно с останалото обслужване (филтри, ремъци, спирачна и хидравлична течност).

Защото са оригинални и Lifetime!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Следваща

Назад към E46