Въпроси и отговори, 530д туринг, 2003

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

триногата
Аватар

Въпроси и отговори, 530д туринг, 2003

Мнение от Andronoff » 25 Мар 2013, 2:43

Купих си 530дА комби, 2003-та година и съм очарован, понеже досега карах е30. Колата е чудесна, чудя се защо не съм си купил по-рано.
Стига с предисторията, сега към въпросите, чиито отговори не успях да намеря тук.
Автомобилът на старо винаги има проблеми, моите ги деля на механични и такива с електроника.

Механичните:

:arrow: И двете задни врати се отварят доста трудно отвън, а отвътре съвсем нормално. Отначало помислих, че са заключени и може би трябва да натисна отключването два пъти, но не стана. Всъщност бутоните за заключването си стърчат, което значи, че вратите са отключени, просто не могат да бъдат отворени лесно отвън. Стана с малко повече напън. Снощи търсих тук, но не намерих подобно нещо, затова се ориентирах към гугъл и чуждите форуми съответно, та някъде там пишеше, че проблемът идва от "бързащи да се качат", които дърпат дръжките в момента на отключването, което причинява скъсване на някаква свинска опашка, намираща се във вратата. Иска ми се да не е това, понеже трябва да разглобявам вратата, а за целта трябва да си купя инструменти, понеже нямам никакви тук.

:arrow: Хидравликата на багажника не работи както трябва, мислех дори, че целият механизъм е електрически, но се оказа хидравличен. Това, което се случва е затормозяване на механизма, а вратата не мърда или го прави доста бавно. Отново търсих тук, но не успях да намеря нужното, затова отново погледнах в гугъл и съответно чуждите форуми. Проблемът най-вероятно идва от липса на хидравлична течност, която с годините просто.. изчезва. На доста теми попаднах, хората пишат, че нямат видими следи от теч или нещо такова, но с доливане на течност нещата се оправяли. Тук идва тънкият момент - не бива да се слага течност, която не е подходяща, всъщност подходящата течност се използва в авиотехниката и се казва "Aeroshell 41". Системата е пълна с тази течност още от завода и е така заради температурния диапазон, при който течността запазва качествата си, което значи, че през зимата не се сгъстява. За ремонт на това е нужно просто да имате течността и да долеете в казанчето на хидравличния блок, който се намирал някъде около резервната гума. Това още не съм го проверил къде точно е, но нямах време, а и днес тук беше ужасно студено и ветровито. Това го написах по-скоро за информация, в случай, че има хора с такъв проблем.

Електрониката:

Оказа се, че от е30 до е39 разликите са много , но това едва ли изненадва някой.
В момента работя на място със state of the art, high-tech super cool stuff и ми се струва по-лесно от електрониката в тази кола. Всъщност, единственото, което не работи, е телевизията – показват се само снежинки, има опция за сканиране на канали, но нищо не намира. Четох тук разни теми за ТВ без звук, което се оправяло като зададеш „Чехия”, вместо „България”, но аз съм в Холандия и не знам дали това ще помогне при мен. А и цялото ми объркване идва от всичките тези съкращения, които са ми доста чужди – МК, БК, МИД, ДСП и т.н., както и от безбройните модули. За моята кола знам, че е с МК4, понеже пише „ДВД” на устройството отзад, ДСП знам, че е аудио системата, включваща 14 спийкъра с усилвател и т.н. Както и да е, някой ако може да ме светне кое какво е, че гледам има доста знаещи хора тук, говорещи за 3.5мм аудио жакове, клипове, двд-та, мп3-ки, юсб-та окабелявания, запоявания, транзистори и какво ли още не.

Щях да забравя – ГПС ми говори, но не ми показва карта.. Това сигурно някъде из менютата го има, но и за това не ми остана време, а сега колата не е при мен, за да проверя. Иначе си работи, човекът, от който я купих, каза, че е с карта за 2010, но не се е губил с нея.

Ако се сетя за още нещо, ще допълвам, а вие отговаряйте по-бързо, докато Пресли и Илко не са ме надушили, че ще ударят катинара :mhihi:

Също така се чувствайте свободни да давате предложения от сорта на какво е добре да се преправи/подобри по колата.

Забравих да спомена, че имам инсталация за радиостанция – вътре има изведен кабел, който завършва с антена в багажника. Антената е скрита зад една кора в багажника. Едва ли има някакво значение това де, но все пак..
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Re: Въпроси и отговори, 530д туринг, 2003

Мнение от LUBO 555 » 25 Мар 2013, 6:54

Здравей колега,
Взел си от последните е39ки.Твоята версия завършва производство 2004г,така,че като те чета е бъкана с екстри.Нормално за еденици от края на конвейра.Това е най-важното в нашите коли.Естествено техническото състояние не го споменавам,но то е ясно.
Проблемите ти с задните врати,според мен няма как да се знае с точност какво е,без да се свалят панелите и да се погледне механиката на дръжките
Телевизията няма как да работи в Холандия,защото там отдавна емисията е цифрова,а тунерът ти е аналогов.Из ибей има цифрови ТДТ тунерчета от порядъка на 100 евро(може вече и по-ефтини да са)После някой с реслер може да ти я отключи,за да я виждаш в движение.
Картата....може би с една актуализация на софта на МК4 и нова карта,всичко ще си тръгне.Може да пробваш ис откачване на минусовата клема на акумулатора за повече от 16 мунути.Ако се рестартира може и да тръгне.А най-добре си е читава диагностика,така ще си сигурен,че всичко е ок.
Предполагам е автоматик,така че бих ти препоръчал смяна на филтър,магнит и масло на ск.кутия,ако не е правено
Иначе да си я караш със здраве и да и се радваш дълго време безаварийно :yes:
ИзображениеИзображение

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 25 Мар 2013, 18:39

Още 2 неща се сетих:

:arrow: Скоростомерът ми лъже с около 10км/ч при скорост от 120км/ч. Проверих с калкулатор за гуми, но не е от това. Имам навигация Гармин, според която карам със 110, а скоростомерът показва 120. Мисля, че Гарминът показва вярно.

:arrow: На монитора има 3 диода, средният мига червено. Това си мисля, че е заради липсата на СИМ карта за телефона, която си нямам представа къде се слага, но може и да греша. Къде се слага СИМ картата? Някъде в багажника сигурно..?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 25 Мар 2013, 21:37

Да ти е честита машинката и много безавариини :yes:
-Без махане на корите няма да стане номера със вратите така че махай и гледай какво става.
-За ТВ-то ти е казал колегата LUBO 555
-Задната врата на комби с хидравлична система тук е голяма рядкост и едва ли някой би дал адекватен съвет. Но според мен проблема може да е и в пантите. Малко смазка раздвижване пък може и да тръгне да се движи.
-Показанието на скоростомера е нормално :yes:
-Какъв е телефона -> снимка.
-Навигацията - от менюто избираш GPS навигацията и после MAP. Стига да има карта за Холандия.
-МК-то ти е 4, както си разбрал; БК-то предполагам е големия (борд компютър); МИД нямаш щом имаш навигация; DSP HI-End озвучаването в Е39 и т.н. има писано за тези неща. Всички модули се намират отзад в багажника в ляво с изключение на ТВ-тунера, който (при комби) е в ляво до резервната гума под пластмасова кора.
-Червения светодиод свети точно поради липсата на сим-картата.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 26 Мар 2013, 1:09

Честита да ти е! Ако са само това проблемите, значи колата е в чудесно състояние :yes:
Пусни снимки да видим дали си взел черната, която всички ти препоръчахме в заключената тема.
Има смисъл от тези теми за избор, както съм казвал не веднъж, но правилата са си правила.
Само безаварийни!
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 26 Мар 2013, 2:13

Колата може да видите в тази тема:
viewtopic.php?f=35&t=333102

А черната, която всички ми препоръчахте, се оказа.. меко казано ужасна.
Цената й беше 8к евро, беше ми на 250+км, но все пак отидох да я видя.
Още със стъпването на паркинга, видях, че отдясно е задрана от край до край, като на задната врата и калник драскотината преминаваше във вдлъбнатина.
Отляво беше абсолютно същото положението. Имаше още няколко дребни чуквания и ударено от камъчета.
Взех ключа от човека в автокъщата, а той дори не си направи труда да излезе да ми я покаже, което от една страна бе добре, защото щеше да ми говори колко хубава е колата.
Отключих, влязох, понечих да си наглася ел седалката и копчето ми остана в ръката!
Пепелникът и "монетникът" не се отваряха. МК4-ката липсваше, чейнджърът също, щората отзад беше надупчена от цигара, нямаше достатъчно ток, за да запали.
Аз вече бях решил, че е абсурд да я взема, но рекох поне да я чуя.
Докато носиха акумулатор, видях, че маслото едва закача щеката, казах на онзи с акумулатора, той махна с ръка.. Закачихме ток, тоя вика "давай". Давам аз, ама се чува само едно цъкане на релета откъм жабката, а колата не ебава да пали. Няколко пъти така, накрая отиде за втори акумулатор и пак същото се повтори. Казах им, че колата не струва и си тръгнах. Единственото хубаво нещо в тази кола беше салонът. Кожата беше в перфектно здраве, за разлика от управлението на седалките.

Толкова за тази, сега да кажа, че се справих с навигацията с малко лутане из менютата. Телефонът ще му щракна една снимка, но ще е по-късно.
Тази вечер мисля да почета по-обстойно за печката, че моята май не работи, въпреки че припушва и се чува някакво жужене и цъкане откъм левия калник.

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 26 Мар 2013, 2:48

Ето го телефона:

ImageUploadedByTapatalk1364255302.273216.jpg

ImageUploadedByTapatalk1364255314.986206.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525d M-Sport

Мнение от tazzboy » 26 Мар 2013, 3:00

ето теми дето може да ти са полезни за телефона
viewtopic.php?f=35&t=294811
viewtopic.php?f=35&t=298053
viewtopic.php?f=35&t=315353

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 26 Мар 2013, 4:08

tazzboy написа:ето теми дето може да ти са полезни за телефона
viewtopic.php?f=35&t=294811
viewtopic.php?f=35&t=298053
viewtopic.php?f=35&t=315353

Благодаря!

Въпрос към колегите, които са на "ти" с диагностиката:
Какво ми трябва, за да си правя диагностика, да си бъзикам по модулите и т.н.?
Говоря за софтуер, кабели и т.н.
Лаптопът е ясен, моят е с линукс, но си има начини да се подкарат програми за уиндоус на него ;)
Чета тука за Навтек, Инпа, разни скрити менюта (аз тях не мога да ги видя, докато не си оправя пикселите на таблото).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 26 Мар 2013, 11:31

Колега, напълно разбирам ентусиазма ти, но защо не почетеш малко този подфорум, ще се учудиш колко много отговори има на въпросите ти, че и отгоре ;)

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 26 Мар 2013, 18:16

mad_presley написа:Колега, напълно разбирам ентусиазма ти, но защо не почетеш малко този подфорум, ще се учудиш колко много отговори има на въпросите ти, че и отгоре ;)

Какво мислиш, че правя по цяла вечер? :)
Снощи изчетох всички теми за печките, включително и онази, която е 33 страници. Отне ми цяла вечер.
Оказа се, че и моята не работи, но намерих сервиз на Вебасто, който ми е наблизо, чакам да ми кажат кога могат да ме звемат.
Също се оказа, че печката ми е отключена, дали е заводско - не знам.
Колкото до диагностиката - да, ще потърся специално за нея, но от всички изчетени теми досега, виждам ИНПА, ДИС, НЦС, ГТ1, 16-пинови, 20-пинови и прочие букси.. Объркващо е..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Мнение от plam81 » 26 Мар 2013, 18:34

:clap: :clap: :clap: :clap: Честито и от мен , много е красива, много безаварийни километри.
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 27 Мар 2013, 1:38

http://www.sklad66.com/cms/BMW-OBD-INPA ... S-USB.html
Това ще ми върши ли работа?
И трябва ли да взема и преходния кабел?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 27 Мар 2013, 18:22

Колега, ако не знаеш да работиш с някоя от диагностичните програми, по-добре не се хващай. Риска да си съсипеш хубавата кола никак не е малък.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 530d

Мнение от vas33 » 27 Мар 2013, 19:31

Andronoff написа:http://www.sklad66.com/cms/BMW-OBD-INPA-GT1-DIS-USB.html
Това ще ми върши ли работа?
И трябва ли да взема и преходния кабел?

Върши работа, преходник не ти трябва.

Следваща

Назад към E39