Една Идея /София city/
Модератор: Общи модератори
43 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- soreman
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E65 730d
В никакъв случай не мисля че идеята е невъзможна, както и не съм съгласен че трябва да се почва с нещо грандиозно направено от един инвеститор, който после да продаде акциите си, защото ако той е направил всичко за какво да ги продава въобще?
Мога да ви дам един не лош пример в случая - сервиза на Порше в България. Познавам хората които започнаха в началото със сервиза и в крайна сметка доста дълго време сервиза се обслужваше от 2 човека, с един компютър и един тестер в едно не голямо хале и един стенд в него. Не ги знам цените на оборудването, но като гледам стенда е най-скъпото нещо в един сервиз от този калибър, а самият стенд не ми изглежда чак толкова скъп, защото това в крайна сметка е една пневматична система. Може нашият сервиз да започне с 2 механици и един човек за административен персонал. Смятам че това е напълно достатъчно в началото, както и едно помещение от примерно 100-150 кв. м. В случая важно е помещението да бъде на комуникативно място, а да не е забито примерно в орландовци (извинявам се предварително ако някой се обиди, просто давам пример).
Някой след моят пост беше споменал да не гледаме разходите. Ако не гледаме разходите как ще преценим колко капитал ни трябва или ще се получи така че гадаем примерно че ни трябва сума X, а после се оказва че ни е трябвало сума X*2 и всичко се прецаква. Планирането на инвестицията най-вече е изключително важно според мен! Относно другият пост дето уеб страницата и компютрите могат да минат по-тънко - да могат разбира се, но тук говорим за нормалните пазарни цени, а не да минем възможно най-тънко, според мен трябва да се гледа най-вече качеството, освен това винаги е хубаво при едно такова бюджетно планиране разходите да се завишават с известен процент, защото винаги всеки проект излиза по-скъпо от първоначално планираните разходите, така че е най-добре да има винаги заделени повече средства от разчетите.
Това което мен най-много ме притеснява честно казано са хората които ще работят. От опит знаем колко е трудно да се намерят хора в България, които:
1. Да са мотивирани да работят (парите не винаги са добра мотивация)
2. Да изпипват нещата както трябва
3. Да бъдат съвестни към клиентите и работодателят си
4. Да бъдат точни в отношенията си към другите хора на работното място и да бъдат свестни
5. И не на последно място да си разбират от работата
Ако във форума има хора които отговарят на тези критерии (2 броя) и биха искали да работят като техници в бъдещият сервиз тогава вече може наистина сериозно да се действа, в противен случай или нищо няма да се получи или това което ще се получи бързо ще се скапе.
Мога да ви дам един не лош пример в случая - сервиза на Порше в България. Познавам хората които започнаха в началото със сервиза и в крайна сметка доста дълго време сервиза се обслужваше от 2 човека, с един компютър и един тестер в едно не голямо хале и един стенд в него. Не ги знам цените на оборудването, но като гледам стенда е най-скъпото нещо в един сервиз от този калибър, а самият стенд не ми изглежда чак толкова скъп, защото това в крайна сметка е една пневматична система. Може нашият сервиз да започне с 2 механици и един човек за административен персонал. Смятам че това е напълно достатъчно в началото, както и едно помещение от примерно 100-150 кв. м. В случая важно е помещението да бъде на комуникативно място, а да не е забито примерно в орландовци (извинявам се предварително ако някой се обиди, просто давам пример).
Някой след моят пост беше споменал да не гледаме разходите. Ако не гледаме разходите как ще преценим колко капитал ни трябва или ще се получи така че гадаем примерно че ни трябва сума X, а после се оказва че ни е трябвало сума X*2 и всичко се прецаква. Планирането на инвестицията най-вече е изключително важно според мен! Относно другият пост дето уеб страницата и компютрите могат да минат по-тънко - да могат разбира се, но тук говорим за нормалните пазарни цени, а не да минем възможно най-тънко, според мен трябва да се гледа най-вече качеството, освен това винаги е хубаво при едно такова бюджетно планиране разходите да се завишават с известен процент, защото винаги всеки проект излиза по-скъпо от първоначално планираните разходите, така че е най-добре да има винаги заделени повече средства от разчетите.
Това което мен най-много ме притеснява честно казано са хората които ще работят. От опит знаем колко е трудно да се намерят хора в България, които:
1. Да са мотивирани да работят (парите не винаги са добра мотивация)
2. Да изпипват нещата както трябва
3. Да бъдат съвестни към клиентите и работодателят си
4. Да бъдат точни в отношенията си към другите хора на работното място и да бъдат свестни
5. И не на последно място да си разбират от работата
Ако във форума има хора които отговарят на тези критерии (2 броя) и биха искали да работят като техници в бъдещият сервиз тогава вече може наистина сериозно да се действа, в противен случай или нищо няма да се получи или това което ще се получи бързо ще се скапе.
- simoniko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: валяк
момчета.... и момичета ако има
някой от вас ме кефат , други не!
Не ме разбираите погрешно !
Никой не ви говори за голям прект , нещата могат да тръгнат и от по-малко , нали все пак сме нещо като сплотено общество и нещо ни обединява !
може да стане и никой не може да ме убеди в обратното , аз самия имам собствен бизнес , и съм зопочнал от КРЪГЛАТА нула!
Ако има наистина заинтересовани дайте да се видим !
Аз също смятам че орташкото и кучетата не го ядат обаче аз от тоя ервиз пари няма да чакам , дайте да го направим заради убежденията си и заради нас самите , да покажем че сме печени !
А хората който ги е срам да го обсъждат , нека не посещават темата !
Не ме разбираите погрешно !
Никой не ви говори за голям прект , нещата могат да тръгнат и от по-малко , нали все пак сме нещо като сплотено общество и нещо ни обединява !
може да стане и никой не може да ме убеди в обратното , аз самия имам собствен бизнес , и съм зопочнал от КРЪГЛАТА нула!
Ако има наистина заинтересовани дайте да се видим !
Аз също смятам че орташкото и кучетата не го ядат обаче аз от тоя ервиз пари няма да чакам , дайте да го направим заради убежденията си и заради нас самите , да покажем че сме печени !
А хората който ги е срам да го обсъждат , нека не посещават темата !
- Новини
-
Re: и аз ще кажа нещо
535 написа:и аз ще кажа нещо
имал съм доста бизнеси за които не ми се разказва но повече от двама души пари немогат да правят ...
пари никои на никого няма да даде
за да има бизнес трябва някой да е там и да е шеф да взима решенията иначе всичко умира
после трябва място и хора
чрез форума може да се раработи сервиз суер яако но ако някои си го направи и да ходят при него ентусиастите на марката
иначе стискам палци аз ще идвам при вас ако цените са добри и може да става веднага в удобно за мен време ремонта
sachs написа:орта6ката работа(и то в България) си е е...а ма...та.незнам ама накрая като се огледа6 и си4ки са назад...
Тези двамата юнаци са много прави. В началото ентусиазма е голям и нещата тръгват но после всичко се разсипва. Виждал съм десетки такива начинания и до едно свършиха зле.
До колкото разбирам, идеята е да се направи собствен сервиз за да получаваме качествени и по-евтини ремонти/поддръжка
Достатъчно голямо общество сме, не е ли по-лесно да се сключи договорка с вече съществуващ, качествен сервиз.
Клуба му гарантира някакъв брой клиенти, те гарантират качество и разумни намаления.
Качество ще се гарантира и от това, че всеки един от нас ще може публично да се оплаче и това да достигне до всички други на момента, ако не е доволен от нещо......
п.с.
аз за 3 години в София още не съм случил на сервиз който да ме задържи като клиент
Достатъчно голямо общество сме, не е ли по-лесно да се сключи договорка с вече съществуващ, качествен сервиз.
Клуба му гарантира някакъв брой клиенти, те гарантират качество и разумни намаления.
Качество ще се гарантира и от това, че всеки един от нас ще може публично да се оплаче и това да достигне до всички други на момента, ако не е доволен от нещо......
п.с.
аз за 3 години в София още не съм случил на сервиз който да ме задържи като клиент
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Според мен най-ентусиастко и полезно ще е да се направи един вид работилница - в смисъл най-елементарно - канал и някъв ходравличен крик, някава лебедка... ... да се събират клубари и да си човъркат който когато има проблем или време, вместо да гледат по сервизите... кой кво прави...
Аз визирам БМВ автомобили от рода на е21 е30 е28 е34 е23 е32... или примерно ходовата част, защото диагностика... сещате се
Пък и повечето хора си падат по трансплантации на двигатели или турбота - е такива неща... извинявам се но за електрически неизправности или...подобни досадни неща сигурно ще се чака денонощно. Желание ще има
Примерно някой има някакъв проблем, пише в форума и друг който има възможност и желание да помогне му казва кога да стане и се събират двамата или пове4е ако има интерес там у "сервизчето" и гледат да свършат работа... после бири некви такива
За пари едва ли ще стане...
Остава въпроса - с организацията
Може да някой да организира и да се плаща абонамент - за кола разбира се
П.С.
Изгърбих се долу пред блока
Аз визирам БМВ автомобили от рода на е21 е30 е28 е34 е23 е32... или примерно ходовата част, защото диагностика... сещате се
Пък и повечето хора си падат по трансплантации на двигатели или турбота - е такива неща... извинявам се но за електрически неизправности или...подобни досадни неща сигурно ще се чака денонощно. Желание ще има
Примерно някой има някакъв проблем, пише в форума и друг който има възможност и желание да помогне му казва кога да стане и се събират двамата или пове4е ако има интерес там у "сервизчето" и гледат да свършат работа... после бири некви такива

За пари едва ли ще стане...

Остава въпроса - с организацията
Може да някой да организира и да се плаща абонамент - за кола разбира се

П.С.
Изгърбих се долу пред блока

- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Да допълня малко - ток, водица, светлина - и тряя нон стоп да е
ТРИФАЗНО да си ги кърпим... Инструменти според ситуацията ще се носят... аее стига толкова 

- Bavarec_PoWer
- Потребител
-
Не вярвам, че ще стане, а само ще остане тема с 20 страници и празни приказки...
Виж идеята на "KPETEH" по ми харесва.
Виж идеята на "KPETEH" по ми харесва.
BMW само признавам за кола.
а защо не договор с някои сервиз и малко място да отпуснат
а защо не договор с някои сервиз и малко място да отпуснат
1. за хората от форума да е без да чакат ред освн помежду си
демек да ни преимат веднага
2. да има някакво помещение до сервиза с канал кадето сами може да си ръчкаме по колата да си пиеме биричка и самата орпава на БМВ клуб българиа да си има човек там член дежурен дето да седи на едно биуро и да се заниамва с административни въпроси и да пуска хората вътре
(това естествено засяга членовете не ентусиастите като мен) да не става свинщина вътре
но това са смао идей .... а иначе не виждам как сами може да си сменим примерно тампони на заден мост а и невярвам някои да смен ина друг безплатно ...
Мислил съм мнгого над идеята за сервиз но не съм маистор за съжеление иначе има мнгого хляб, правят се пари
1. за хората от форума да е без да чакат ред освн помежду си
демек да ни преимат веднага
2. да има някакво помещение до сервиза с канал кадето сами може да си ръчкаме по колата да си пиеме биричка и самата орпава на БМВ клуб българиа да си има човек там член дежурен дето да седи на едно биуро и да се заниамва с административни въпроси и да пуска хората вътре
(това естествено засяга членовете не ентусиастите като мен) да не става свинщина вътре
но това са смао идей .... а иначе не виждам как сами може да си сменим примерно тампони на заден мост а и невярвам някои да смен ина друг безплатно ...
Мислил съм мнгого над идеята за сервиз но не съм маистор за съжеление иначе има мнгого хляб, правят се пари
сервиза
Та значи, тя идеята никак не е лоша, не бързайте да я оплювате защото нали знаете че на вълка му е дебел врата защото всичко сам си прави. първо важно е да се знае имали из форума навитаци за бачкане, хора с някакъв опит. Второ сами нищо няма да създадем, необходимо е според мен да се договорим с някое сервизче, не много известно но с необходимите уреди(сега се сещам за два такива) и да ги ползваме като за нашите коли си отговарят наши хора+техни. Освен това откъде ще намираме чаркуляците, някой мисли ли? При номера със сервиза се уреждат и тия работи. Няма да е без пари но ще е по-евтино, аз съм навит на участие стига да се разберем. 

Живей бързо, живей на скорост, бъди красив труп!
- ivo gazcom
- кандидат ентусиаст
-
КРЕТЕН написа истинския варянт който е за ентосиясти останалото са някакви комунистически утопии и ако се получат ще дойда пред сервиза и ще си изям резервната гума
Сега сериозно предлагам да съберем пари за една ремонтна клетка от тръбна конструкция с винил за да е евтина и мобилна да купим един хубав комплект инструменти ще привлечем спонсори за крика и както писа КРЕТЕН ще се сабираме да си майсторим всеки поназнайва по нещо а сериозните ремонти нека ги оставим на квалифицираните
Сега сериозно предлагам да съберем пари за една ремонтна клетка от тръбна конструкция с винил за да е евтина и мобилна да купим един хубав комплект инструменти ще привлечем спонсори за крика и както писа КРЕТЕН ще се сабираме да си майсторим всеки поназнайва по нещо а сериозните ремонти нека ги оставим на квалифицираните
(КРЕТЕН написа истинския варянт който е за ентосиясти останалото са някакви комунистически утопии и ако се получат ще дойда пред сервиза и ще си изям резервната гума )
Е пич така е щото ти просто не можеш да погледнеш малко пред носа си, демек ентусиазма ти стига до там докато не ти поискат пари или труд.
Сега слушай добре, ти да не мислиш че ще си оставя красавеца на някой да ми го базика без дори да знае какво прави. Ако наистина има ентусиазъм нещата могат да се поставят и на бизнес ниво, но просто тогава няма да могат да се месят куцо, кьораво и съкато а определени хора. Тогава ще трябва да се примирят доста от отворковците във форума и да оставят нещата в ръцете на можещите. Но за това се изисква повече от ентусиазъм. Нужно е доверие.
Е тва е проблема дето ще прецака идеята, щото всеки ще започне да се прави на директор и да дава акъл. Иначе сигурен съм че из клуба има поне дузина професионалисти в бранша, които биха работили. 
Е пич така е щото ти просто не можеш да погледнеш малко пред носа си, демек ентусиазма ти стига до там докато не ти поискат пари или труд.

Живей бързо, живей на скорост, бъди красив труп!
- NANA_KU4KATA
- кандидат ентусиаст
-
идеята е мн мн мн добра,но за6то не отворите една автомивка?!?
аз 6те мия колите и 6те бъде по-добре от колкото сервиз за6тото да се намерят майстори...не е 6ега работа!!!

43 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3