16см говорители в е39 ?

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

16см говорители в е39 ?

Мнение от sean-john » 23 Фев 2013, 18:10

Здравейте колеги,

идеята ми е дали могат лесно и безпроблемно да се сложи 16см двукомпонентна система във вратите на Е39.Търся по елементарен вариант без отливки сериозни преправяния и т.н. (това винаги може да се подобри в бъдеще) мисля да отделя 150 лева за втора ръка говорители или 200 лева за нови.Сега съм с оригиналните нокии,но те не смогват на бас-а,усилватели съм набелязал няколко като са в диапазона 80-100W на канал.Това е като цяло не се допитвам толкова за компонентите,а дали някой е правил тази магария и как я е изпълнил :))

Благодаря.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: E46 M3 >:)

Re: 16см говорители в е39 ?

Мнение от Bloodnoon » 23 Фев 2013, 18:48

Възможно е, успяхме да ги натикаме във вратите, като запазим оригиналния вид, тъй като това беше основното условие. Но честно казано като отвориш кората е леко грубо изпълнение, тъй като по нормален начин такива говорители немогат да се съберът, освен ако не са доста плитки. При мен са монтирани с по 2 стабилно хванати за врата планки, като самата тонколона си остава във въздуха един вид, но целия обем на врата е затворен с Изолация, за да стане затворен обем и да има звук.

Моя съвет е да си вземеш 13ки, монтажа ще е доста по-лесен най вероятно, въпреки че фабричните са 10ки. Аз исках да ги сложа, тъй като бях инвестирал едни 330лв за предна линия и не исках да ги продавам само заради размера и в моите очи си струваше, но в твоя случай нямаш тонколони и можеш да съобразиш размера първо и така да ги избереш ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 23 Фев 2013, 19:07

Мерси за отговора,незнаех,че фабричните са 10см...защо си мисля,че са 13 :roll: .А твойте 16см си ги монтирал свободно във вратата само си ги закрепил за нея ? и каква изолация си сложил и къде (прозорците нали се свалят :mhihi: ) все още съм за по големия вариант,затова те разпитвам колега :)

п.с.Намерих вариант,колегата Марио Панков ме светна как стават нещата.Изработва се един такъв детайл от МДФ и заспива :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bloodnoon » 24 Фев 2013, 20:25

Заспива говорителя, ама до там, звука няма да е кой знае какво и ще те разочарова дори :) Освен този мдф детайл ти трябва и изолация, като при мен, тъй като оригиналната кутия както виждаш е затворен обем, а при монтажа без нея остава говорителя да свири във вратата, ама без да е затворено пространство. Съответно трябва хубаво да налепиш изолация и да стане затворен обем, за да извади звук.

Колкото до моята инсталация, да говорителя един вид "виси" във вратата, прозорците се свалят естествено :), изолацията е точно зад кората, като видиш вратата гола без тапета и ще ти стане ясно. Изолацията каквато намериш, но от магазин за музика, да знаят за какво иде реч, не от бриколажи и тем подобни ;)

Ето нагледно, стоков вид и примерна инсталация с изолация:

Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 24 Фев 2013, 20:43

Ясно колега...аз съм виждал вратата гола доста пъти :mhihi: .Значи махам моята изолация и слагам STP, Dynamat или нещо от този род.Моята си изолация не става така ли ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bloodnoon » 24 Фев 2013, 21:51

Ами просто не е достатъчно добра за ситуацията, тя си е дунапрен, а СТП-то е пресовано и изолира доста по-добре, дайнамата най-добре, но идва скъп.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 26 Фев 2013, 23:48

Готов съм с изработката на фланци...срещу 15 лева ги направих при дърводелеца и остава да се оправи времето и да почвам с монтажа...като знам какъв х*й ме чака с прекарването на кабелите направо ми се отщява :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 05 Мар 2013, 18:22

Монтирах предната линия по следния начин (100% не е най правилния,но в момента беше единствения възможен/пари), оставих оригиналната изолация (тя мисля играе и роля на хидроизлолационна,защото май влиза вода във вратата и се изтича от отворите на дъното,но може и да греша).Върху нея монтрах изработения детайл от МДФ с говорителя,след това налепих битумна лента като с пистолета за горещ въздух става много лесно и уплътнява адски добре, дори по най-големите чупки.Така се образува затворен обем и както каза колегата липсва бас-а (но за това си има суб,а не 16см говорител) като цяло съм доволен, определено звука се подобри и стана много по ясен (а и аз слушам предимно да не кажа само рап...няма кой знае какво да се чуе при него). Сега всичко се чува ясно дори и при усилване до край,докато преди оригиналните не смогваха.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 05 Мар 2013, 19:41

Аз четох,че повечето мид-ове не е хубаво да свирят в цялата врата,това обсъждаха в тунинг.бг форума.Иначе при мен се е получило около 13 литра затворен обем (може и малко по малко).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bloodnoon » 05 Мар 2013, 22:51

Mario Pankov написа:
Bloodnoon написа:Заспива говорителя, ама до там, звука няма да е кой знае какво и ще те разочарова дори :)

Освен в липсата на бас и пика на 90-110Хц от малкия затворен обем, как точно ще го разочарова?

Интересен монтаж, говорителят за какво е захванат? Следващата ми кола ще бъде с може би 20см предни мидбаси и подобна интервенция, но с кутия изработена по вратата от мдф и фибростъкло ще бъде вариантът. Не те ли притесняват твърде многото вибриращи елементи във вратата, както и факта, че ламарината е тънка и с резонанс в чуваемия спектър? С динамат облепях преди време домашни тонколони, които резонираха твърде много, бяха с тънки стени. Има доста добър ефект, но определено няма да изолира част от трептенията на вратата. Моите врати са облепени с динамат и си трептят стабилно, дори и от 13см мидбасчета на Фокал.

Доколкото видях от снимката на колегата, с това парче МДФ дори не се получава затворен обем ... така че няма какво повече да коментирам какво ще го разочарова. Колкото до вибриращите елементи във вратата, при мен няма такива или поне не ги чувам, иначе за ламарината си прав, но колкото толкова, поне за моя случай ;)

Mario Pankov написа:Колко голям обем се получи? Ползването на цялата врата за 13см в затворен обем крие своите рискове. Ако обема е твърде голям и усилваш повече, говорителят може да се повреди тъй като при този тип конструкции няма какво а контролира хода на говорителя ( за разлика от хорните или бас-рефлекс конструкциите ).

Само да вметна, че става въпрос за 16см говорители ;)

Назад към Car аудио и видео