Активиране на дневни светлини при БМВ х3

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Активиране на дневни светлини при БМВ х3

Мнение от Borymeckata » 25 Фев 2013, 14:43

JTD написа:Проблема не е в самите диоди, а в спойката.
Просто се разтопява и самите диоди се отлепват и падат. Иначе самия корпус ще си е на мястото, ама с все повече намаляващи светещи елементи по него. :lol:

А ако сменя и крушките на дългитте светлини (май бяха Н7...??) със светодиодни? Тогава няма да има нагряване в рефлектора. Една е 23 лева, но си решаваш проблема. Въпросът е дали светят достатъчно за "дълги"...

Изображение
http://www.avtosklad.bg/Svetodiodna-lampa-tip-H7-s-18-smd-dioda
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 25 Фев 2013, 15:40

Borymeckata написа:
JTD написа:Проблема не е в самите диоди, а в спойката.
Просто се разтопява и самите диоди се отлепват и падат. Иначе самия корпус ще си е на мястото, ама с все повече намаляващи светещи елементи по него. :lol:

А ако сменя и крушките на дългитте светлини (май бяха Н7...??) със светодиодни? Тогава няма да има нагряване в рефлектора. Една е 23 лева, но си решаваш проблема. Въпросът е дали светят достатъчно за "дълги"...

Изображение
http://www.avtosklad.bg/Svetodiodna-lampa-tip-H7-s-18-smd-dioda

Тия нищо не струват.
Не си давай парите за тях.
Всеки един рефлектор е правен от точно определена точка на излъчване на светлина да може да фокусира или отрази светлината в правилната й посока.
А тия крушки нямат един източник на светлина.
Горе долу знаеш как светят сегашните ти дълги светлини. Раздели го на 10 и ще получиш приблизително интензитета, който ще ти осветлява пътя напред с тия "крушки".
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 25 Фев 2013, 18:53

Borymeckata написа:
DIDO написа:Дневните светлини на Е83 могат да се активират от LM с SSS Progman.
Има опция нещо от сорта на "Daylight ECE" (Inactive/Active) в лайт модула.
На моята сега като е на включени фарове, при загасяне гаси всичко, а при запалване
ги пали още на контакт. ...

Аз пак не разбрах - в този случай кои светлини работят за "дневни"? Ако са късите - каква е "далаверата", нали целта е ксенона да не се пали и гаси постоянно? Ако са дългите - нали не работят с пълната си мощност? Тогава как караш нощно време, ако ти трябват "дългите"? И това "НЦС" как да го разбирам?

Добре, явно по тази тема има хора, които знаят как става, но не искат да споделят... Ще опитам така: ето това ми излиза като настройки по светлините на колата, от Скенера:

Изображение
http://borymeckata.snimka.bg/automobiles/gabariti.733413.29775275.big

Горе вдясно излизат 9 (девет) "Lighting options". Моля някой да обясни достъпно и разбираемо какво означават и какво мога да очаквам, ако включа (чекна) всяка една от тях. Благодаря предварително.

Тава като го гледаш със скенера първото в дясно горе като го отметнеш и запишеш промените ще пуснеш дневните светлини но това ща се автоматични къси при връщане на ключа ще гаснат и ще са палят сами, но само късите другите настройки са за мигачите да се пускат като американски стил.
За дългите на процент не си ли виждал как е при АУДИ светят дългите на 30 процента да речем той може да е различен и отзад нищо не свети и табло не свети, а ключа е на нулево положение и през деня караш така на нулево положение и дълги на 30 процента, като си пуснеш габарит, къси или дълги всичко си е нормално светят си късити или пък дългите както си е нормално заложено.
НЦС екперт е програма за кодирана на модули като променя файла дали ще е на лайта или на таблото и с него могат да се пускат тези и други екстри по колата.
Иначе няма никаква тайна има такива е46-ци и е39-ки които така са пуснати и се движат по пътищата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X3 3.0d '04

Мнение от DIDO » 25 Фев 2013, 19:00

Borymeckata написа:
DIDO написа:Дневните светлини на Е83 могат да се активират от LM с SSS Progman.
Има опция нещо от сорта на "Daylight ECE" (Inactive/Active) в лайт модула.
На моята сега като е на включени фарове, при загасяне гаси всичко, а при запалване
ги пали още на контакт. ...

Аз пак не разбрах - в този случай кои светлини работят за "дневни"? Ако са късите - каква е "далаверата", нали целта е ксенона да не се пали и гаси постоянно? Ако са дългите - нали не работят с пълната си мощност? Тогава как караш нощно време, ако ти трябват "дългите"?

В този случай работят късите. "Далаверата" е, че вече не пипам ключа за фаровете, и не я забравям на габарити, защото преди от многото пискания
на парктроника, не обръщах внимание на пискането за забравени фарове, и оставаше чат-пат на габарити оставена. Сега при загасяне, габаритите не остават включени.
Ако искам да работят завиващите го оставям на Auto, ако не на включени къси и не го барам повече.
BMW - Усещане за автомобил

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 26 Фев 2013, 14:30

оптималния вариант поне според мен е дългите на % защото тогава светят само и единствено дългите с намален интензитет нито осветление по таблото нито отзад габарити ...
Барай шишарката Минкеее ....

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Фев 2013, 18:05

anzak написа:оптималния вариант поне според мен е дългите на % защото тогава светят само и единствено дългите с намален интензитет нито осветление по таблото нито отзад габарити ...

Явно е така, сега остава да разберем как може да се направи... Колегата по-горе пише "с SSS Progman". Аз си купих интерфейса и цял пакет подобни програми, но не знам как да ги пусна ... :oops: :oops:... По-точно, успях да пусна само някаква ИМПА, но и с нея нищо не направих... Та ако някой може да обясни (стъпка по стъпка) как да пусна програмата и да направя настройката за "дневните" дълги, аз мога да изпратя кабела и диска в една кутия на който желае и той сам да си направи нужните настройки по колата. После да изпрати кутията на друг желаещ колега и така... Всеки ще плати само доставката и сам ще си направи настройките, които иска.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от anzak » 26 Фев 2013, 21:04

Borymeckata написа:
anzak написа:оптималния вариант поне според мен е дългите на % защото тогава светят само и единствено дългите с намален интензитет нито осветление по таблото нито отзад габарити ...

Явно е така, сега остава да разберем как може да се направи... Колегата по-горе пише "с SSS Progman". Аз си купих интерфейса и цял пакет подобни програми, но не знам как да ги пусна ... :oops: :oops:... По-точно, успях да пусна само някаква ИМПА, но и с нея нищо не направих... Та ако някой може да обясни (стъпка по стъпка) как да пусна програмата и да направя настройката за "дневните" дълги, аз мога да изпратя кабела и диска в една кутия на който желае и той сам да си направи нужните настройки по колата. После да изпрати кутията на друг желаещ колега и така... Всеки ще плати само доставката и сам ще си направи настройките, които иска.

най лесно става с НЦС експерт или с Навкодер само че за х3 не съм на 100% сигурен дали става с навкодера ама би трябвало да стАва а инпата която имаш е само за диагностика тя не може да програмира нцс-а е частта на инпата която програмира ама по добре не барай с нцс-а че и големи бели прави освен да програмира по добре пробвай с навкодер

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.

Мнение от goro57 » 26 Фев 2013, 21:27

Темата е доста полезна, но нищо не разбирам за сега...нито аудита как светят на 30 процента "да речем", какво свети и табло, а пък ключа еди какво, или "експерт" програми за модули, файлове и лайтове...

Имаше простичко зададени въпросчета, които изискват ясни и разбираеми отговори.Сканирах и моя модул, за да се правят сравнения... http://goro57.snimka.bg/automobiles/sve ... 4.29785566

Поне за сега не виждам никаква далавера, освен да не си заплес...
И ми се струва Колега, че си прав, че има знаещи, дето не искат да споделят, или така се престарават в самознанието си, че искайки да го представят като прекалено знаещи, изпадат в някаква боза...А и би ми се искало, да не взимат отношение и неразбиращи...
Преди малко четох един колега(Bavarcho) на тема „ламбда” сонда – неговото първо мнение е образец за форума... :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от anzak » 26 Фев 2013, 22:07

goro57 написа:Темата е доста полезна, но нищо не разбирам за сега...нито аудита как светят на 30 процента "да речем", какво свети и табло, а пък ключа еди какво, или "експерт" програми за модули, файлове и лайтове...

Имаше простичко зададени въпросчета, които изискват ясни и разбираеми отговори.Сканирах и моя модул, за да се правят сравнения... http://goro57.snimka.bg/automobiles/sve ... 4.29785566

И ми се струва Колега, че си прав, че има знаещи, дето не искат да споделят, или така се престарават в самознанието си, че искайки да го представят като прекалено знаещи, изпадат в някаква боза...А и би ми се искало, да не взимат отношение и неразбиращи...
Преди малко четох един колега(Bavarcho) на тема „ламбда” сонда – неговото първо мнение е образец за форума... :bchug:

ами то това ако не разбираш колега ... отиваш някъде плащаш си и ти ги активират .... кое точно не разбра

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 27 Фев 2013, 0:27

goro57 написа:Темата е доста полезна, но нищо не разбирам за сега...нито аудита как светят на 30 процента "да речем", какво свети и табло, а пък ключа еди какво, или "експерт" програми за модули, файлове и лайтове...

Не знам какво не ти е ясно вариантите са два или се пускат автоматични къси светлини или дълги светлини които през деня светят на процент който може да се избере, но практиката показва, че 30 процента е най-удачния вариант.

Аз вече ТИ НАПИСАХ отметни най дясната горна отметката и после запиши промените и ще имаш вече активирани дневни къси светлини това можеш да направиш със СКЕНЕРА нали си приложил снимка от него.

Не разбирането ти идва от това, че не четеш аз съм го написал вече, а сега да седна да те уча как да работиш с НЦС-експерт от тук през форума е меко казано несериозно ако искаш аз съм показал на много хора ако ти се отдава ще ти покажа но после отговорността на там си е твоя какво ще стане с модула който ще програмираш.
Колегата по-горе ти е написал като не ти е ясно нещо отиваш някъде където могат да го направят и си готов.
Едно е да работиш с ИНПА, друго е със скенера, а НЦС-а не е шега работа защото там променяш директно файла на лайт модула и ако не знаеш какво правиш защото на една кола са различни софтуерни версии от там и файла е различен и нещата които трябва да промениш за да тръгнат дневнтите светлини пак са различни.
Знам, че те обърках още повече и за да не кажеш, че се правя на важен или всезнайко ще ти пусна да видиш как изглежда част от един файл на лайт модул на е46 изваден с НЦС екперт защото такъв имам под ръка, но на Х3 е подобен само функциите са малко по-различни.

FEHLER_BL_BLINKEN
nicht_melden
BETR_STD_NICHT_LOESCHEN
nicht_aktiv
FEHLER_ANHAENGER
melden
SCHALTER_BREMSL_SCHWELLW
wert_01
SCHALTER_BREMSL_WARTEZEIT
wert_01
ABSCHALTUNG_UNTERSPG
wert_01
KALTUEBERWACHUNG_BLK_VO
aktiv
ENTPRELLZAHL_FEHLERERK
wert_01
TASTVERH_KL_58G_MIN
wert_01
ZUWACHS_TASTVERH_KL_58G
wert_01
HEIMLEUCHTEN_AL
aktiv
HEIMLEUCHTEN_KZL
aktiv
HEIMLEUCHTEN_NSW
nicht_aktiv
HEIMLEUCHTEN_FL
nicht_aktiv
HEIMLEUCHTEN_BL
nicht_aktiv
ABFRAGEZEIT_AHM
wert_01
MELDUNG_AENDERUNG_DIMMER
wert_01

Ако искаш пиши ми на ЛС и като си в София ще ти ги активирам дневните и ще видиш каква е разликата между едните светлини и другите и табла мабла и т.н

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2013, 13:02

anzak написа:ами то това ако не разбираш колега ... отиваш някъде плащаш си и ти ги активират .... кое точно не разбра

По принцип е така - след като не разбираш нещо, отиваш при специалист. Но не винаги е възможно. Първо - не всички живеем в София, в моят град например просто няма при кого да ида. Трябва да карам колата до Враца или Плевен, и пак не е сигурно дали ще ми свършат работа, ако попадна на някой измислен "сервиз"... Миналата година имах един дребен проблем - светеше лампата за ръчната спирачка на таблото. Ходих до Враца при някакъв спец, чаках на опашка да ми дойде реда (?!?), накрая той дойде със Скенера (какъвто и аз имам), закачи го, ръчка с него 5 минути, НИЩО НЕ НАПРАВИ, после поне 10 минути ми обяснва защо тази лампа все още продължава да свети, изприказва ми един куп дивотии и накрая ми взе 10 лева за "труда" си. У дома на спокойствие закачих Скенера, разгледах менютата, помислих малко и ... си оправих работата, като просто махнах един "чек" и изключих проверката... Ами две такива ходения за мен означават 2 дни изгубени и разходи - точно колкото съм дал за самият Скенер. И нулев резултат. Питай ме дали пак ще ида някога...

Второ - дори да идеш при разбирач, нали трябва да му обясниш какво искаш? Това предполага някакво минимално ниво на компетентност. И затова питаме и търсим информация тук. В края на крайщата - нали затова е форумът? Иначе на всички въпроси може да се даде същият стандартен отговор: "отиди някъде, плати си и си реши проблема". А тук само ще се хвалим с новите стелки и ще се оплакваме от шумните гуми...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2013, 13:30

anzak написа:най лесно става с НЦС експерт или с Навкодер само че за х3 не съм на 100% сигурен дали става с навкодера ама би трябвало да стАва а инпата която имаш е само за диагностика тя не може да програмира нцс-а е частта на инпата която програмира ама по добре не барай с нцс-а че и големи бели прави освен да програмира по добре пробвай с навкодер

ОК, значи търсим "навкодер". Това какво е - някакво устройство? Или пък е компютърна програма? Ако е програма - може ли някой да каже откъде да си я изтегля или купя на диск? После тази програма вероятно работи с някакъв интерфейс - какъв? Аз имам няколко кабела - от едната страна има букса за колата (май я наричате OBD2), а от другата - USB. Имам и кабел, който не е с USB, а с два реда дупчици - това май беше "сериен" или "COM" порт? С такъв кабел ще стане ли? Имам предвид да тръгне въпросният "навкодер"?

http://borymeckata.snimka.bg/automobiles/diagnostika.712635.28967412

Просто не всички сме специалисти по електроника... Имам няколко такива системи, но всичките ми ги изпратиха без каквато и да било инструкция - откъде да знам как работи това? Обаждах се няколко пъти по телефона на фирмата, оня ми приказва на някакъв непознат език. Откъде да знам какво е "импа" и "адиабас" (или нещо подобно беше...)? Трябвало да пусна някаква "виртуална машина", на диска имало "имидж" за "емулатора" - даже и и не запомних какво ми обясни... Може ли да ти хвърлят такъв специфичен продукт без никакви указания - давай парите, ето ти уреда и си троши главата, егати?! Иначе на кутията с чай има указания за приготвяне... Аз не съм чак толкова глупав човек, даже съм инженер - магистър на техническите науки. Ако някой ми обясни човешки или ми даде инструкция - ще се оправя. Но като няма информация - откъде да се науча?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Мнение от stankata777 » 27 Фев 2013, 16:27

Колега,предполагам голяма част от това,което те интересува го има в нета,ще постна два полезни линка(за жалост на английски и наръчник на испански),дано да намериш това което търсиш - http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1505990
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... tcount=103
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 27 Фев 2013, 16:32

Borymeckata написа:
anzak написа:най лесно става с НЦС експерт или с Навкодер само че за х3 не съм на 100% сигурен дали става с навкодера ама би трябвало да стАва а инпата която имаш е само за диагностика тя не може да програмира нцс-а е частта на инпата която програмира ама по добре не барай с нцс-а че и големи бели прави освен да програмира по добре пробвай с навкодер

ОК, значи търсим "навкодер". Това какво е - някакво устройство? Или пък е компютърна програма? Ако е програма - може ли някой да каже откъде да си я изтегля или купя на диск? После тази програма вероятно работи с някакъв интерфейс - какъв? Аз имам няколко кабела - от едната страна има букса за колата (май я наричате OBD2), а от другата - USB. Имам и кабел, който не е с USB, а с два реда дупчици - това май беше "сериен" или "COM" порт? С такъв кабел ще стане ли? Имам предвид да тръгне въпросният "навкодер"?

http://borymeckata.snimka.bg/automobiles/diagnostika.712635.28967412

Просто не всички сме специалисти по електроника... Имам няколко такива системи, но всичките ми ги изпратиха без каквато и да било инструкция - откъде да знам как работи това? Обаждах се няколко пъти по телефона на фирмата, оня ми приказва на някакъв непознат език. Откъде да знам какво е "импа" и "адиабас" (или нещо подобно беше...)? Трябвало да пусна някаква "виртуална машина", на диска имало "имидж" за "емулатора" - даже и и не запомних какво ми обясни... Може ли да ти хвърлят такъв специфичен продукт без никакви указания - давай парите, ето ти уреда и си троши главата, егати?! Иначе на кутията с чай има указания за приготвяне... Аз не съм чак толкова глупав човек, даже съм инженер - магистър на техническите науки. Ако някой ми обясни човешки или ми даде инструкция - ще се оправя. Но като няма информация - откъде да се науча?

С навкодер май няма да стане трябва ти НЦС екперт, за пуснеш дневните светлини.
С БМВ скенера можеш да си ги пуснеш но ще са късите като дневни.
lcm.jpg

в кодировката на лайта слагаш отметка горе в дясно дето пише европейски светлини и след това даваш долу запис и си готов.
Аз карам е46 и за колеги от форума които не са от София ми пращат по еконт само модула и го кодирам но това за е46 нямам Х3 иначе можеш да помогна, но за София мога да пускам ако някой има нужда да пише.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2013, 16:40

stankata777 написа:Колега,предполагам голяма част от това,което те интересува го има в нета,ще постна два полезни линка(за жалост на английски и наръчник на испански),дано да намериш това което търсиш - http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1505990
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... tcount=103

Благодаря за линковете Колега, ще прочета темите внимателно. Английският не е проблем, даже го предпочитам по технически въпроси. Виж, на испански няма да разбера нищо, ще гледам само картинките...

ПредишнаСледваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6