Активиране на дневни светлини при БМВ х3

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Активиране на дневни светлини при БМВ х3

Мнение от Daz » 13 Окт 2012, 1:12

Здравейте, колеги! Някой, на когото му се обеснява и разбира, може ли да ми каже дали с програмката NavCoder става да се пуснат дневните светлини на BMW x3 (е83) до определен процент на осветеност и как става процедурата? Понеже всяко включване и изключване на ксенона скасява живота му и предпочитам да сменя крушката на дългите светлини срещу 5 лв отколкото тази на ксенона. Четох, че на другите модели бмв-та като е39 примерно става номера, но точно за бмв х3 ме интересува тази програма дали ще свърши работата, защото никъде не видях. А пък ми е интересно и искам да науча нещо ново :)

Благодаря предварително. Поздрави!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Активиране на дневни светлини при БМВ х3

Мнение от Daz » 14 Окт 2012, 17:11

Никой незнае как става цаката или на никой не му се дава безплатен акъл?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kickdown » 17 Окт 2012, 10:03

Става, няма проблем Е83 е от I-Bus ерата. Не съм работил с програмата обаче, за да дам точно насоки, но да 100% става, ако имаш прогрмата и кабел, пиши ми лично - някоя вечер може да я разцъкаме колата. Тамън ще пробвам и на моята тройка.

Поздрави :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 21 Окт 2012, 20:54

На програма няма опция за Е83.
untitled.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Daz » 22 Окт 2012, 0:06

Ivo_Borisov написа:На програма няма опция за Е83.
untitled.JPG

Именно. За това питам дали става и дали някой е пробвал с тази програма?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kickdown » 22 Окт 2012, 0:15

X3 ползва лайт модула от е46 ;)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kickdown » 22 Окт 2012, 9:39

Сега се сетих...при диагностика се вижда с какъв лайт модул и колата. Проверете го.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Фев 2013, 16:05

Ще използвам темата да споделя "опит"... Прочетох за светодиодни крушки, които се монтират на предните габаритни светлини и светят достатъчно силно, за да имитират работа на фаровете. Така си караш през деня само на габарити и полицаите не ти правят проблеми.

Първо проверих в мрежата какви крушки се предлагат. Общо взето - колкото повече светодиодни елементи има, толкова по-силна светлина дава крушката. Но пък тези с повече светодиоди са по-дълги напред и за тях трябва повече място във фара. Разгледах фаровете на колата - крушките на предните габатити са тип Т10 и влизат в рефлекторите на дългите светлини, над крушката за дългите. Няма проблем да се сложат по-дълги крушка на предните габарити. Тогава разгледах какви крушки има и избрах от този тип:
Изображение

Купих от кварталния магазин две крушки за 10 лева комплекта - явно ментеливи, на принципа "нищо не даваш - нищо не взимаш". Успях да ги набутам на мястото на оригиналните крушки с нажежаема жичка:
Изображение

На горната снимка виждате новата габаритна крушка, в рефлектора на дългите светлини. Габаритните светлини са изключени, но крушката свети слабо за няколко минути - предполагам, заради проверката, която колата прави на всички крушки.

Тук е същата светодиодна крушка, вече включена:
Изображение

Ето как изглежат фаровете на "габарити" - малко отстрани:
Изображение

Изображение

И точно отпред:
Изображение

Изображение

Покарах малко из града, видяха ме полицаи, но не са ми правили проблеми. Та това е моето решение за "дневните светлини" - две крушки за 10 лева и си караш през деня на габаритите. А, на таблото светна лампичката за изгоряла крушка - явно при проверката светодиодната крушка не се разпознава. Но няма проблем - тъкмо светещата лампичка на таблото те подсеща да щракнеш габаритите. Предполагам, че мога да изключа проверката на предните габарити със Скенера, но ме мързеше да се занимавам. Някой път, когато закача интерфейса за друга работа - може да пробвам, ако се сетя.

Снимките са в този албум: http://borymeckata.snimka.bg/automobiles/gabariti.733413.0.big
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 24 Фев 2013, 19:41

Да ти кажа и негативите от тези диоди.
Като минеш някоя вечер извънградско, където ползваш дългите крушки доста често - да кажем от София за Варна в 3 часа сутринта, то като стигнеш до Варна диодите ще ти се намират във фара но на дъното му.
Имай го предвид.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Фев 2013, 20:41

Дааа, напълно е възможно... Но той целият рефлектор изглежда пластмасов и за 8 години експлоатация не виждам поражения по него. Ако се стопят тези лампи - ще пробвам с други. При следващото излизане ще покарам десетина минути на "дълги", да видим какво ще стане... Благодаря за предупреждението!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X3 3.0d '04

Мнение от DIDO » 24 Фев 2013, 20:50

Дневните светлини на Е83 могат да се активират от LM с SSS Progman.
Има опция нещо от сорта на "Daylight ECE" (Inactive/Active) в лайт модула.
На моята сега като е на включени фарове, при загасяне гаси всичко, а при запалване
ги пали още на контакт. Това работи и на Auto (Adaptive Lights).
Просто вече не пипам ключа на фаровете.
Ако тази опция е неактивна, при загасяне остава на габарити и пищи
зумера при отваряне на вратата за забравени фарове.
BMW - Усещане за автомобил

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 24 Фев 2013, 21:12

Borymeckata написа:Дааа, напълно е възможно... Но той целият рефлектор изглежда пластмасов и за 8 години експлоатация не виждам поражения по него. Ако се стопят тези лампи - ще пробвам с други. При следващото излизане ще покарам десетина минути на "дълги", да видим какво ще стане... Благодаря за предупреждението!

Проблема не е в самите диоди, а в спойката.
Просто се разтопява и самите диоди се отлепват и падат. Иначе самия корпус ще си е на мястото, ама с все повече намаляващи светещи елементи по него. :lol:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.

Мнение от goro57 » 24 Фев 2013, 22:08

JTD написа:
Borymeckata написа:Дааа, напълно е възможно... Но той целият рефлектор изглежда пластмасов и за 8 години експлоатация не виждам поражения по него. Ако се стопят тези лампи - ще пробвам с други. При следващото излизане ще покарам десетина минути на "дълги", да видим какво ще стане... Благодаря за предупреждението!

Проблема не е в самите диоди, а в спойката.
Просто се разтопява и самите диоди се отлепват и падат. Иначе самия корпус ще си е на мястото, ама с все повече намаляващи светещи елементи по него. :lol:

Идеята за габарит е много добра, сигурно и подходящи св.диоди ще се намерят... :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 25 Фев 2013, 1:07

Daz написа:Здравейте, колеги! Някой, на когото му се обеснява и разбира, може ли да ми каже дали с програмката NavCoder става да се пуснат дневните светлини на BMW x3 (е83) до определен процент на осветеност и как става процедурата? Понеже всяко включване и изключване на ксенона скасява живота му и предпочитам да сменя крушката на дългите светлини срещу 5 лв отколкото тази на ксенона. Четох, че на другите модели бмв-та като е39 примерно става номера, но точно за бмв х3 ме интересува тази програма дали ще свърши работата, защото никъде не видях. А пък ми е интересно и искам да науча нещо ново :)

Благодаря предварително. Поздрави!

Има и други варианти не е задължително да се пускат дневните само с навкодер има и други програми на Х3 става и с ГТ1 ДИС за европейски стандарт или пък за дългите на процент с НЦС-а.
Правил съм го на няколко Х3-ки и знам, че става със сигурност.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Фев 2013, 14:14

DIDO написа:Дневните светлини на Е83 могат да се активират от LM с SSS Progman.
Има опция нещо от сорта на "Daylight ECE" (Inactive/Active) в лайт модула.
На моята сега като е на включени фарове, при загасяне гаси всичко, а при запалване
ги пали още на контакт. ...

Аз пак не разбрах - в този случай кои светлини работят за "дневни"? Ако са късите - каква е "далаверата", нали целта е ксенона да не се пали и гаси постоянно? Ако са дългите - нали не работят с пълната си мощност? Тогава как караш нощно време, ако ти трябват "дългите"? И това "НЦС" как да го разбирам?

Добре, явно по тази тема има хора, които знаят как става, но не искат да споделят... Ще опитам така: ето това ми излиза като настройки по светлините на колата, от Скенера:

Изображение
http://borymeckata.snimka.bg/automobiles/gabariti.733413.29775275.big

Горе вдясно излизат 9 (девет) "Lighting options". Моля някой да обясни достъпно и разбираемо какво означават и какво мога да очаквам, ако включа (чекна) всяка една от тях. Благодаря предварително.

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6