Box за Sony XS-L102P5S

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Box за Sony XS-L102P5S

Мнение от Joro_Paveto » 26 Авг 2006, 12:56

Привет колеги, видях, че има няколко човека, които са доста в час с басове, кутий и т.н. Та моля за консултация
Свалих си bassbox 6 и въведох параметрите на този бас [XS-L102P5S/http://www.sony.co.uk/view/ShowProduct.action?product=XS-L102P5S&site=odw_en_GB&pageType=TechnicalSpecs&category=ICA+Subwoofers]
Програмата ми изчисли обем Vb 43.3л, баса се монтира Front и вентилационна тръба с диаметър 76.3мм и дължина 433.7мм
Реални ли са тези параметри или нещо съм объркал при въвеждането на данните?
А като цяло концепцията ми е следната: В момента в колата имам монтирани пищялки Sony XS-H03 и Sony XS-A1727 във вратите , като те са вързани чрез филтри с касетофона. Т.е. сглобих си компонентна система. На задната кора имам елипси Sony XS-F6934. Усилвателя, който мисля да си купя е Sony XM-SD46X, за съжаление той е 4 канален и мисля да свържа към него компонентната система и баса, а елипсите да си останат към касетофона. Той е доста стар модел XA C33R ако не се лъжа. 4х45W
Не можах да намеря 6 канален усилвател на Sony и затова мисля да взема този 4 канален, още повече, че е от последната серия на Sony. Та очаквам критки и мнения и препоръки към идейте ми за музика в колата.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 27 Авг 2006, 19:23

паве, дай няк'ви параметри.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Joro_Paveto » 28 Авг 2006, 1:53

1.General Specification
Peak Power (W) 1200.0
Rated Power (W)330.0
Impedance (ohm)4
Frequency Response(Hz)15 - 2000
Sensitivity (dB/W/m)89.0
Diaphragm Material Injected Polypropylene
Magnet MaterialFerrite
2.Thiele & Small Parameter
Impedance (ohm)4
d (mm)217.0
d (inch)8.5
Rdc (ohm)3.3
Fs (Hz)26.6
Qts0.41
Qes0.43
Qms8.4
Vas (l)52.5
Vas (cubic ft)1.85
Mms (g)132.3
Lvc (mH)1.1
Xmax (mm)6.2
Xmax (inch)0.2
BL (TM)12.7

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 28 Авг 2006, 14:44

ти си дал на програмата сама да ти изчисли оптимум. ако те интересува дали и моята изчислява същото, да така е, но ако ми кажеш какво искаш може да се направи и по-добра кутия.
П.С.1 честотата на тръбите не е желателно да слиза под резонансната на говорителя, освен при някои говорители, които не се коментират в този форум.
П.С.2 винаги ще помогна на колега с вектра, какво остава пък 16ка :) , така че ако има нещо казвай.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Joro_Paveto » 28 Авг 2006, 21:47

Мерси много колега.
Идеята ми е за прилична музика изцяло на Sony Xplode.
Спрях се на 10 инчовия бас тъй като усилвателя, който мисля да взема може да работи на 3 канала 2Х60W + 1X120W номинална мощност. И просто ако взема по-голям бас няма да мога да го захраня, макар че и тези 120W са недостатъчни за този.
Изхождам от някаква логика, че по-добре по-малък бас дето да захраня пълноценно, отколкото някой по-голям, който да не мога да захраня.
А иначе като звук на баса, предпочитам мек, плътен бас. Доколкото знам, а и от собствен опит, сони говорителите имат точно такъв тип.
А кабелите мисля да си взема на Blaupunkt 84лв мисля струваха, комплекта за 6 канален усилвател.
А и ми се въртеше още една идея, на по-късен етап да взема един едноканален усилвател с можност 300W, с който да захраня баса, а с 4-ри каналния да си захраня елипсите и компонентната система. Та ще мога ли да ги вържа двата усилвателя и какво ми е необходимо за да ги вържа?
ПС: Колегите от клуба, да не се засегнат, че двама опелджий си комуникираме в техния форум, макар че говорим за музика.
:D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 28 Авг 2006, 22:39

Братле, знам че някои хора много им се кефите на сони, но не знам защо. Това не са телевизори все пак. Ако не си го купил, недей, по-добре се консултирай с някой професионалист ако не ми вярваш на мен. Друг важен момент - не мисли че усилвателя непременно трябва да ти е мощен колкото баса, добре е да има известен резерв от мощност за да не си изгориш говорителя.
Има говорители с по-плътен бас от сони на по-добри цени. Кабелите не е необходимо да са маркови, просто трябва да видиш каква квадратура ти е необходима (според бушона на усилвателя) и да гледаш да е с по-дебела изолация. Иначе можеш да вържеш колкото си поискаш усилватели стига да имаш достатъчно ток, за това което ти казваш (2 усилвателя) е възможно, но е задължително да си вземеш и кондензатор, в противен случай ако изобщо ти функционира нормално системата, ще маже и изкривява много. Ще ти е необходим и доста сериозен захранващ кабел, от порядъка на 20кв и повече, не че и с по-малко няма да стане, ама...
Накрая един съвет от мен, за кола търси максимален показател чувствителност (sensivity db/w/m).

младши ентусиаст
Аватар

Сони макарони

Мнение от penio » 28 Авг 2006, 23:21

Напълно съм съгласен с колегата по-горе.
Скоро бях в един магазин ала техномаркет, там в отдела "Авто ХИ ФИ" имаше една стена с говорители и авто радиа, инсталирани за проба от клиентите. Сони наистина хвашат окото но свиреха най-зле от всички. Висях около час и пробвах всички. Техникс не бяха зле, между другото (не мога да се сетя моделите сега) но нкрая като чух едни елипси Infinity и направо бях като втрещен - нищо общо със сони или кенлоод или техникс. Кристален звук и мноооого мекичък, като коприна направо, бас.
Сега им се наслаждавам всеки ден. От радиата си харесах едно JVC KD S8991R, не е скъпо (към 200 кинта тогава) и свири доста прилично за класа си. Така че гледай да чуеш възможно най-много говорители и ще понаеш кой е твоя.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Joro_Paveto » 29 Авг 2006, 0:51

Нищо чудно, че Infinity са те привлекли - те са от дуга планета и наистина нямат нищооо общо с познатите ни sony,jvc и т.н.
А колега The_Ancient не става дума за вярване или не. Аз не разбирам много и затова се доверявам на казаното от теб, но още преди години като си взимах мини системата в магазина прослушах няколко марки и Сони ми хареса най-много. А същото беше и за колата прослушах елипси JVC, JBL и Sony-то ми хареса най-много. Мой приятел си беше окомплектовал колата с JVC и не ми хареса прекалено твърдия и отсечен бас, а сегашната му кола е цялата, както се казва от до с JBL бас, елипси, компонентна, 6 канален усилвател (просто е луд фен на тази марка)...като откачи бас касата и остави да свирят другите пак не ми харесва толкова колкото звученето на Сони в моята кола. Дали е от неговите настройки на плеъра му ...не знам. Щот той като седна в моята кола и каза, че баса е прекалено плътен и не се чуват добре високите, докато пък мен това ми харесва...та май си опира до слух и вкус.
По форумите чета много негативни мнения за Сони и явно нещо аз съм сбъркан след като толкова ми харесва, ама какво да правя. :lol:
Та затова искам всичко да е Sony и искам тия неща дето съм сложил и които ше досложа да направя да свирят макс добре. А между другото ти сега ме подсети за тоя кондензатор, ако ми останат пари мисля да сложа кондензатора преди евентуланото монтиране на втори усилвател.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 30 Авг 2006, 17:48

Някои хора може да ме оплюят за това изказване, но JBL, поне що се отнася до тези които се продават в България, са си няк'во китайско изпълнение. JVC пък са си Sony :) . Ако искаш нещо евтино и добро иди някъде да ти пуснат херц, може пък и да ти харесат, те поне все още не се правят в Китай. Иначе ако имаш пари има един модел на инфинити, казва се капа перфект 12... И не се лъжи че ако сложиш всичко от една марка и получаваш бонус супер хай-фи звучене. Това не е Диабло II :mhihi: . Иначе за кондензатора е АБСОЛЮТНО задължителен ако мислиш да слагаш 2 яки усилвателя.

Аватар
Детайли за колата: mnoo fast ;)

Мнение от Zaho » 11 Дек 2006, 15:42

Да добавя от скоро си взех едно сони с USB и останах с впечетление че свири коренно по различно от които и да е друг плеар !
Има много странен бас даже дърпа говорителя назад каточели има някакъв пик след баса да го дръпне назад да не отскача много мембраната "това са само мои разсъждения (имам 3 по български и литература )" :mhihi: Но проблема ми е че много трудно мога да си намеря бас-че да свири със него !
На друг плеар свири перфектно и дъни страшно но като го пусна на моя и неможе да се чуе всеедно му пуска само някакъв ултра нисък бас които говорителя едвам изкарва !
даите някакво инфо ! и без изказвания от сорта сони = боза !!!

Назад към Car аудио и видео