няма Парно

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Bmw 530d
Мечтае да кара: Bmw X5, E60

няма Парно

Мнение от Ivaylo Tonkov » 20 Яну 2013, 21:19

Здравейте, колеги от скоро забелязвам един проблем, когато си карам е39 530д, и пускам си да ми духа така топличко и то всъщност е студено. Колата си върви в нормална температура и топло няма ... Веднъж забелязах че стрелката стои на Синьото и реших че може би е термостат или поне че проблема е в такова естество, днес обаче беше 10 градуса навън и стрелката беше по средата обаче пак студено духа настроено на 32 градуса вътр. темп. обаче не става, понякога в по-студените дни Когато покарам така на ОБОРОТИ и става топло обаче? Какво може да бъде :)
Изображение

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Re: няма Парно

Мнение от ivoo » 21 Яну 2013, 19:34

Ами вдигни го тоя капак , има отпред един радиатор , на който от горе му има капачка. Развий я , налей си антифриз , обезвъздуши и топлото ще се върне. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 21 Яну 2013, 23:28

ivoo написа:Ами вдигни го тоя капак , има отпред един радиатор , на който от горе му има капачка. Развий я , налей си антифриз , обезвъздуши и топлото ще се върне. :mhihi:

На неговия радиатор капачка няма :D

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 22 Яну 2013, 2:13

Добре де.. на изравнителния съд.. :mhihi: Иначе колега.. и аз имах преди няколко дни същия проблем.. излезе че са слепнали клапаните на парното.. намират се на доста забутано място и ще ти трябва намеса на сервиз..
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Ivaylo Tonkov » 22 Яну 2013, 2:42

niki81vd написа:Има клапани за лява и дясната страна на купето. И от двете страни ли духа еднакво студено?
На високи обороти примерно около 1500 - 2000 има ли парно или няма, говорим за загрял автомобил?

Да колега, при малко обороти идва парното :) /не знам какво да правя, айде тя тая зима свърши ама друга ще дойде :D
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Ivaylo Tonkov » 22 Яну 2013, 11:34

братлета как да разбера КОЛКО трябва да бъде количеството на Антифриза в казанчето, то не е обозначено с мин.макс. И ме е страх да слагам много течност което е напълно вероятно и затова да не топли, но как да разбера като и сервизна книжка нямам ...
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Ivaylo Tonkov » 22 Яну 2013, 11:36

niki81vd написа:На таблото на климатроника има бутон "REST" или "MAX". За "MAX" функцията не ми е много ясна, но за "REST" , при напълно загрял автомобил, и външна темперетура под +15 градуса по целзий, трябва да се включи отоплението на автомобила, ако е на аксесоари, включва и дисплея на климатроника, ако няма ключ, си включва на някакво средно положение и подържа купето топло, докато темперетурата на двигателя не падне под +70 градуса. Та, нека колата да загрее, загаси я и натисни въпросното копче.
7dc9e037d4b502d1.jpg

Ако започне да духа топло, значи помпата работи и клапаните също, за клапаните до колко работят адекватно е друга работа, но ако не духа топло, значи помпата не работи, а тази помпа , до колкото съм чел из форума се включва и на ниски обороти за да има достатъчно дебит, на антифриз към купето. Тоест ако не работи, е възможно да духа хладно на ниски обороти. Това е логиката, след като казваш че на високи обороти започва да духа топло. Предполагам ще има мнения и за износени лопатки на водна помпа, но тогава колата би трябвало да загрява.

До колкото съм запознат това копче е за Печката, ако се водя по логиката на Мерцедес :D само че аз също имам бутон такъв но в моя случай печката е Отстранена от "Приятелите Италианци" :) иначе си е голяма гъзарийка... но като я има :D
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e 39 tds

Мнение от anspa » 22 Яну 2013, 23:56

Колега имах абсолютно същия проблем и Никола-Sachs го отстрани по следния начин: напълни разширителния съд почти до горе с антифриз при работещ мотор.
Парното така загря, че взе да пука пластмасата по отворите в купето.
Оказа се, че понеже и аз не знаех къде е нивото на антифриза съм карал с много малко количество и само при по-високи обороти духаше топло.

Потребител
Аватар

Мнение от Ivaylo Tonkov » 23 Яну 2013, 13:53

Точно така вече и аз Отстраних феса и Ръкавиците по време на каране :D
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39

Мнение от e.stoqnov » 23 Мар 2013, 17:45

колеги да попитам каде се намира радиатора за парното в таблото ли е
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от e.stoqnov » 24 Мар 2013, 0:04

[quote="niki81vd"]Демонтаж радиатор и вентилатор парно Е39

Интересно видео, дано не ми се налага скоро , чееееее :kuku:[/quoтова с махането на радиатора и вентилатора не го пожелавам на никого :nono: :nono: :nono:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 24 Мар 2013, 1:30

Е колеги какво толкова се шашкате...пича от клипа го направи за има няма 7 минути :mhihi: .... базика на страна,но аз по трудоемко нещо не мога да си представя,че има в тази кола... дано никога не ми се налага...а ако ми се наложи, продавам я :mhihi: ако се хвана да го правя,ще ми останат гаранция поне 1 кашон с части "артък" :mhihi: . Извинявам се за оффтопика.

Потребител
Аватар

Мнение от e.stoqnov » 24 Мар 2013, 17:39

и аз получих проблем с парното ония ден я паля и колата си загря но парно нямаше след 2 часа я паля и парното се появи днеска изобщо не доиде но ми направи впеяатление че на 2500-3000 оборота зе да духа по топло нивото на онтифриза е добре някакви савети може ли да е водна помпа :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от e.stoqnov » 24 Мар 2013, 20:09

niki81vd написа:
e.stoqnov написа:и аз получих проблем с парното ония ден я паля и колата си загря но парно нямаше след 2 часа я паля и парното се появи днеска изобщо не доиде но ми направи впеяатление че на 2500-3000 оборота зе да духа по топло нивото на онтифриза е добре някакви савети може ли да е водна помпа :dunno:

Има вятър в системата, огледай за течове, обезвъздуши наново. Правено ли е нещо по системата? Закачи и една диагностика, да не е здала помпата на парното.

тази помпа каде се намира
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от e.stoqnov » 24 Мар 2013, 20:53

niki81vd написа:Мисля , че е заедно с клапаните на климатроника, намира се на левия калник. Поне при мен е там с 520 i - 98'
На схемата е 2
http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Touring/Europe/520i-M52/LHD/M/1998/november/browse/heater_and_air_conditioning/hoses_f_pump_and_valve_autom_air_cond-2/

Значи съм в грешка за местоположението :(

моята е 520д дали е сащото
Изображение

Следваща

Назад към E39