4x4 лампа на X3
Модератор: Технически модератори
- goro57
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5
- Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.
Re: 4x4 лампа на X3
Колега, имах същия проблем с моторчето и се оправи.Просто го смених и повече няма проблем.При теб явно след 10-те км си го понатиснал и е изключило.Или новото ти моторче е калпаво или раздатката си е отишла.Ако ти е от моторчето го свали и виж пластмасовите му зъбчатки.Бялата не се износва, ама черната ответре се изпилва от стоманения безконечник на ротора.Виж снимката и го прегледай разглобено.Сваля се с мъжка еврейска звезда 10-ка, сваляш обаче черната опорна рама да не ти пречи, след това сваляш зегерката на главинката, алуминиевия капак го отцепваш и вадиш бялата зъбчатка в която е вклинена черната(точно тя се износва).Ако проблема ти е в моторчето ще го видиш, дано не ти е раздатката... 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Браво Колега, свършил си страхотна работа! За мен това е ярък пример как човек може да отдели малко време, да помисли и да опита сам да си реши проблема. Ако не друго, поне си си спестил обикалянето по "майстори" и да слушаш дълбокомислени прозрения от сорта: "Гле'й се'а момче, та'а работа не е за 'секи, по-добре не барай там, да не прецакаш нещо, що после - много скъп ремонта...". Поздравления за колегата, който си е оправил сам колата!
Все пак има вероятност при "Безсърдечния" да има и някакъв друг проблем, например - в механиката на самата кутия или управлението й. Не е задължително всички проблеми с раздатката да идват от моторчето и привода му, според мен.
Все пак има вероятност при "Безсърдечния" да има и някакъв друг проблем, например - в механиката на самата кутия или управлението й. Не е задължително всички проблеми с раздатката да идват от моторчето и привода му, според мен.
Excellent! Steven is my name!
- anzak
- старши ентусиаст
-
- Кара: F07 535D
- Мечтае да кара: SL500
Borymeckata написа:Браво Колега, свършил си страхотна работа! За мен това е ярък пример как човек може да отдели малко време, да помисли и да опита сам да си реши проблема. Ако не друго, поне си си спестил обикалянето по "майстори" и да слушаш дълбокомислени прозрения от сорта: "Гле'й се'а момче, та'а работа не е за 'секи, по-добре не барай там, да не прецакаш нещо, що после - много скъп ремонта...". Поздравления за колегата, който си е оправил сам колата!
Ами колега то по тази логика да затварят всички сервизи и да си купим по един крик и комплект инструменти и сами да си правим колите а ? И не е лъжа че от самодейности много често става играчка плачка ама нали все се чудим как да минем по тънко типично по български

Барай шишарката Минкеее ....
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Слушайте, рових из литературата и установих нещо интересно.

Значи - възниква проблем с раздатката (светват трите лампи на таблото). Сменявате моторчето (актуатора, поз. 12 на картинката) и проблемът се решава. Обаче с моторчето има и един резистор - поз. 14. Този резистор е с точно определена стойност за всяка различна кутия. Ако сменявате моторчето ЗАЕДНО с резистора - слагате на кутията друг резистор, чиято стойност вероятно е различна. Значи, когато сменявате моторчето (актуатора) - трябва да прехвърлите на НОВОТО моторче СТАРИЯ резистор и тогава няма да има ядове.
И в TIS-a пише след смяна на резистора да се закачи DIS и да се изтрие старата стойност на съпротивлението:
http://tis.bmwcats.com/doc1092357/
Значи ако сменявате и резистора - след това задължително трябва да се ходи при професионален диагностик да коригира стойността на съпротивлението.
Ето до такова заключение стигнах, като може и да не съм прав, разбира се...

Значи - възниква проблем с раздатката (светват трите лампи на таблото). Сменявате моторчето (актуатора, поз. 12 на картинката) и проблемът се решава. Обаче с моторчето има и един резистор - поз. 14. Този резистор е с точно определена стойност за всяка различна кутия. Ако сменявате моторчето ЗАЕДНО с резистора - слагате на кутията друг резистор, чиято стойност вероятно е различна. Значи, когато сменявате моторчето (актуатора) - трябва да прехвърлите на НОВОТО моторче СТАРИЯ резистор и тогава няма да има ядове.
И в TIS-a пише след смяна на резистора да се закачи DIS и да се изтрие старата стойност на съпротивлението:
http://tis.bmwcats.com/doc1092357/
Значи ако сменявате и резистора - след това задължително трябва да се ходи при професионален диагностик да коригира стойността на съпротивлението.
Ето до такова заключение стигнах, като може и да не съм прав, разбира се...
- ICE
- Ледения
-
- Кара: Е60 535d
- Мечтае да кара: из Las Vegas!
DRAG_BG написа:след като смениш маслото, трябва да направиш една адаптация през DIS-a и грешката ще изчезне. Ако не се сещаш за коя опция става въпрос ,ще го опиша по-подробно
Би ли го описал колега, за тези които не са толкова навътре в нещата, че ни стана мн интересно!
Edit: сори колега, изпуснал съм да цитирам за кой пост става въпрос!

Последна промяна ICE на 23 Дек 2012, 0:41, променена общо 1 път
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
ICE написа:Би ли го описал колега, за тези които не са толкова навътре в нещата, че ни стана мн интересно!
Не разбрах към кого е въпросът - кой и какво да опише?
- cww
- Д-р Хаос
-
- Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)
goro57, не си ти човека, който да преценява кой да пише във форума и кой не, така че давай го по-полека, ако обичаш.
Аз също спадам към групата хора, които посещават сервизи, като им се развали колата, а не си правя експерименти пред блока. И аз ли нямам място тук!?
Отделно съм привърженик на идеята, че всеки трябва да прави това,за което е учил и може.
Щото по тази логика дай и на лекар да не ходим, и хляба да си печем сами...абе изобщо всичко сами да правим, нали в google и youtube има информация.
Няма лошо да има ентусиасти, но в умерени граници.
P.S. Като тръгнем да си купуваме коли обаче, първата работа е да проверим кога е последното посещение на автомобила в оторизиран сервиз. Ама ако може ние след това да си го ремонтираме пред блока. Да не сме луди да ходим в БМВ. Айде нема нужда.
P.S.2 Не знаех, че силата на BMW е в 4х4 задвижването.
Аз също спадам към групата хора, които посещават сервизи, като им се развали колата, а не си правя експерименти пред блока. И аз ли нямам място тук!?
Отделно съм привърженик на идеята, че всеки трябва да прави това,за което е учил и може.
Щото по тази логика дай и на лекар да не ходим, и хляба да си печем сами...абе изобщо всичко сами да правим, нали в google и youtube има информация.
Няма лошо да има ентусиасти, но в умерени граници.
P.S. Като тръгнем да си купуваме коли обаче, първата работа е да проверим кога е последното посещение на автомобила в оторизиран сервиз. Ама ако може ние след това да си го ремонтираме пред блока. Да не сме луди да ходим в БМВ. Айде нема нужда.

P.S.2 Не знаех, че силата на BMW е в 4х4 задвижването.

NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Аз съм съгласен с Горо, че идеята на форума е споделяне на информация и взаимопомощ. За съжаление, няколко ентусиасти се мъчим да разберем нещо и да обменим информация, докато големите разбирачи се посмиват отстрани - гледай ги тия бунаци, не знаят ли, че има сервизи... Съгласен съм и с тезата, че е хубаво всеки да прави това, което умее и разбира. За съжаление, не съм убеден в компетентността и съвестната работа на сервизите в България. Майсторите също не се раждат такива, ами са започнали отнякъде. Не виждам причина нормален и технически грамотен човек да постигне същите умения и компетентност, ако има желание. Не убеждавам никого да си прави колата пред блока. Аз самият имам доста добре оборудвана работилница, събирам информация и се интересувам. В сервиз съм ходил само за регулиране на предницата и през цялото време съм гледал майсторите в ръцете. Защото ако ти оставят хлабав шарнира на кормилната система - ти ще се преметнеш в канавката, не майсторът. Не смятам да поверявам здравето и живота на семейството си в ръцете на измислени майстори, а иначе - всеки преценява за себе си. Ако ръчкам сам по колата си - правя го не за да икономисам няколко лева, на всички им е ясно, че в такъв случай изобщо нямаше да купувам БМВ. Причините са, че просто ми е интересно кое как работи, а и съм сигурен, че работата е свършена качествено.
Сега по темата - имам една идея, не знам как ще се приеме. Преди няколко дни ми приведоха някакъв коледен бонус и аз веднага си измислих коледен подарък - купих една строшена раздатъчна кутия АТС 400. Преди малко я щракнах в багажника на служебната ми кола:

Човекът, от който я купих ми разказа историята на кутията - свалена е от германско Х3 3.0d автоматик, като е дала дефект на 90 000км. В БМВ първо са му сложили нов актуатор, но проблемът е останал. Тогава са му предложили нова кутия и човекът се е съгласил, като е платил близо 4 бона. Според мен, кутията има някакъв механичен проблем, защото виждам доста метални стружки в маслото. Сега в студа не ми се занимава, но като се оправи времето мисля да почистя кутията основно и да започна да я разглобявам. Ако не друго, поне ще разбера какво има вътре и как работи. А може и да успея да я ремонтирам... Мисля да снимам, да измервам и да описвам подробно всичко, като за целта ще пусна специална тема. Вярвам, че все на някого ще му бъде интересно и полезно.
Поздрави и хубави празници желая на всички.
Сега по темата - имам една идея, не знам как ще се приеме. Преди няколко дни ми приведоха някакъв коледен бонус и аз веднага си измислих коледен подарък - купих една строшена раздатъчна кутия АТС 400. Преди малко я щракнах в багажника на служебната ми кола:

Човекът, от който я купих ми разказа историята на кутията - свалена е от германско Х3 3.0d автоматик, като е дала дефект на 90 000км. В БМВ първо са му сложили нов актуатор, но проблемът е останал. Тогава са му предложили нова кутия и човекът се е съгласил, като е платил близо 4 бона. Според мен, кутията има някакъв механичен проблем, защото виждам доста метални стружки в маслото. Сега в студа не ми се занимава, но като се оправи времето мисля да почистя кутията основно и да започна да я разглобявам. Ако не друго, поне ще разбера какво има вътре и как работи. А може и да успея да я ремонтирам... Мисля да снимам, да измервам и да описвам подробно всичко, като за целта ще пусна специална тема. Вярвам, че все на някого ще му бъде интересно и полезно.
Поздрави и хубави празници желая на всички.
- ICE
- Ледения
-
Страхотна идея Borymeckata! Радвам се че има такива хора!
Весели празници на всички.
Весели празници на всички.
- cww
- Д-р Хаос
-
- Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)
Щом искаш да бъдеш полезен - заповядай, това ти желание няма да бъде ограничено по никакъв начин, стига да се придържаш към правилата на форума и да избягваш да даваш съвети кой потребител в кой форум има място.
Ако желаеш лично на мен да ми кажеш нещо, то направи го посредством лично съобщение. Темата не е място за дискусии и дебати, различни от техническите такива.
По-голямата част от поста ти ще се направя, че не съм го видял, тъй като в момента тече изключително светъл празник, а не ми се иска да си разваляме празничното настроение.
Оттук нататък обаче всеки твой коментар, несвързан с темата, ще бъде изтриван без предупреждение, а ти ще получиш наказание.
P.S. Ако някой е искал да те изрита, то отдавна да го е направил.
Ако желаеш лично на мен да ми кажеш нещо, то направи го посредством лично съобщение. Темата не е място за дискусии и дебати, различни от техническите такива.
По-голямата част от поста ти ще се направя, че не съм го видял, тъй като в момента тече изключително светъл празник, а не ми се иска да си разваляме празничното настроение.
Оттук нататък обаче всеки твой коментар, несвързан с темата, ще бъде изтриван без предупреждение, а ти ще получиш наказание.
P.S. Ако някой е искал да те изрита, то отдавна да го е направил.

NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD
- anzak
- старши ентусиаст
-
- Кара: F07 535D
- Мечтае да кара: SL500
goro57 написа:Първо искам да ви поздравя Боримечка и ИЦЕ-то.Ето затова е създаден навярно този форум.Да си бъдем полезни,защото сме от една марка и сме класа над другите.Кой каквото знае да го споделя,да го филмира и да си оправяме неизправностите.Тези дето можем и сами да си оправим.Да не даваме излишни пари на самозванци.А ако ти азнак си се загрижил за сервизите и не си някои от тях,просто нямаш място в тоя форум.Аз от тоя форум разбрах доста много неща,технически и по електрониката, и се радвам,че повечето се подкрепяме.Както и че има гъзарчета,дето се правят на много важни и всичко знаят, но са за съжаление... .Та така, азнак, ходих в сервиза в Монтана и ми казват-120 лв. и ти сменяме моторчето.Да, ама аз вече от форума виждам как се сваля, благодарение на Боримечката и други.И дадох само 3,70 лв. за едно камъче 10-ка.Както и за маслото в раздатката понаучих.И понеже чета ,че се оказва масов проблем това 4х4, реших да съм полезен.Защото това 4х4 е смисъла и силата на наша марка BMW.А и тези в сервиза се пулят как действа този актуатор.Ама аз вече в youtube съм написал "актуатор" и съм видял как работи.https://www.youtube.com/watch?v=NlUJPca0ePk
Та тези азнак от твоя сервиз-пасти да ядат....Иначе за думите ти-"играчка плачка" съм напълно съгласен.Например никога не бих си позволил да пипам в спирачната или кормилната система.
Ето затова бих си позволил да кажа на всички във форума-колкото повече знаете и проблеми имате,толкова повече споделяйте.За всички ни ще бъде полезно...![]()
НА ВСИЧКИ ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ...
така сега гледам обичаш да си натискаш клавиатурата сега малко и аз да натисна първо някъде да съм споменавал нещо за мой сервиз или т.н. второ това Монтана даже и на картата не мога да го намеря и представям си какви сервизи има там .....та браво на теб ти си голям ГЕРОЙ сменил си си моторчето раздатката направо ми се издигна в очите взема да напиша писмо до БМВ АГ да те вземат там ..... и това го казах защото като види някой колега как си ти великия майстор си сменяш сам супер сложния детайл моторче на раздатка ще вземе да си каже той може аз не мога и ще щракне в ю туб да види картинката на някой ремонт и ще излезе примерно тема от сорта на 'Колеги помощ смених си маслото на автомата и автомата пръдна '
Барай шишарката Минкеее ....
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Пак да ви обърна внимание - самият актуатор се сменява лесно, но е важна стойността на съпротивлението, което е монтирано на него. Тази стойност се се определя индивидуално за всяка кутия. Ето какво намерих:
- goro57
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря на Боримечката,че доизяснява напълно темата за добилото популярност моторче.Действително резистора трябва да се синхронизира.
Колега по горе,не е сложно много да смениш нещо,но да знаеш какво правиш.Както и да се отнасяш с нужното внимание и отговорност.
А сега заради светлите Коледни празници,Ви желая най-искрено на всички-радост,късмет и успехи...
Колега по горе,не е сложно много да смениш нещо,но да знаеш какво правиш.Както и да се отнасяш с нужното внимание и отговорност.
А сега заради светлите Коледни празници,Ви желая най-искрено на всички-радост,късмет и успехи...

Последна промяна goro57 на 26 Дек 2012, 20:35, променена общо 1 път
- ICE
- Ледения
-
Желая радост в Коледния ден,
това ще ви бъде подаръка от мен.
ПП. Нека модовете да изтрият излишното от всяко едно мнение, и да оставят само техническата част на постовете. Такава тема ще бъде стегната, чиста и полезна дори за тези след нас. Нека да я пазим такава! Здраве и Успех на всички...
))
това ще ви бъде подаръка от мен.
ПП. Нека модовете да изтрият излишното от всяко едно мнение, и да оставят само техническата част на постовете. Такава тема ще бъде стегната, чиста и полезна дори за тези след нас. Нека да я пазим такава! Здраве и Успех на всички...

- goro57
- кандидат ентусиаст
-
Здравейте, след като се снабдих със Scanner 1.4, се откриха доста неща,които сега разучавам.Но по темата-ето какво ми даде след смяната на актуатора.След като обаче взех от старото моторче резистора и си го сложих обратно на същата раздатка, грешката я няма вече...Поздравления Боримечка,ако не го беше споделил,нямаше да го направя...