Коя нафта е най качествена в BG?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- bossorange
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 g05 4.0i
- Мечтае да кара: кола дет не се разваля
Re: Коя нафта е най качествена в BG?
Досега само ЕКТО дизел в Пазарджик беше добро, на друго място не ми е харесвал. Някой да сподели къде в Сф е читаво, от личен опит. Което за пореден път доказва, че всяка конкретна бензиностанция си е отделен случай(не верига). Нека всеки всеки сподели от коя точно е доволен или недоволен.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
След като имаше няколко позитивни мнения за "Shell V-Power Diesel" реших да измеря разхода с него по познат маршрут. Сравнението е по маршрута София-Видин-София миналата година точно по това време спрямо сега. И в двата случая лошо време, доста движение и съответно ниска средна скорост. И двата маршрута са от бензиностанцията в София до същата бензиностанция в София, включвайки няколко километра градско там, плюс излизане и влизане в София около 15-20 км всяко. Не усетих никаква субективна разлика в държанието или шума на двигателя между двете горива.
1. Миналата година:
OMV обикновен дизел
Средна скорост 78 км/ч,
разход 6.8 литра,
по сегашна цена 2.70 лв.
Или общо 18.40 лв/км.
Онзи разход беше с доста меки гуми (около 1.5 атмосфери и 4-те), с дефектна ламбда сонда, и с непочистен дебитомер. Междувременно и трите неща бяха коригирани/ремонтирани, което по други сравнения ми намали разхода с около литър, с идентично гориво по идентичен извънградски маршрут.
2. Тази година:
Shell V-Power Diesel
Средна скорост 67 км/ч,
разход 7.0 литра,
на цена 2.80 лв.
Общо 19.55 лв/км.
Т.е. въпреки значително по-ниската средна скорост и техническите мерки подобрили доказано разхода, със специалното гориво на Шел разходът беше по-висок от обикновеното гориво на ОМВ! Чудя се при идеално сравними условия колко щеше да е разликата? А и на всичкото отгоре и е по-скъпо. Сега съм заредил отново цял резервоар с V-Power за да измеря разхода и на градско...
1. Миналата година:
OMV обикновен дизел
Средна скорост 78 км/ч,
разход 6.8 литра,
по сегашна цена 2.70 лв.
Или общо 18.40 лв/км.
Онзи разход беше с доста меки гуми (около 1.5 атмосфери и 4-те), с дефектна ламбда сонда, и с непочистен дебитомер. Междувременно и трите неща бяха коригирани/ремонтирани, което по други сравнения ми намали разхода с около литър, с идентично гориво по идентичен извънградски маршрут.
2. Тази година:
Shell V-Power Diesel
Средна скорост 67 км/ч,
разход 7.0 литра,
на цена 2.80 лв.
Общо 19.55 лв/км.
Т.е. въпреки значително по-ниската средна скорост и техническите мерки подобрили доказано разхода, със специалното гориво на Шел разходът беше по-висок от обикновеното гориво на ОМВ! Чудя се при идеално сравними условия колко щеше да е разликата? А и на всичкото отгоре и е по-скъпо. Сега съм заредил отново цял резервоар с V-Power за да измеря разхода и на градско...

Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Аз съм правил подобно замерване няколко пъти с ОМВ обикновен/премиум летен и разликата беше +0,2 за премиум дизела.
Във Видин ОМВ обикновен дизел е 2,49лв,не 2,70лв;премиум дизела-2,66лв!!

gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- da6ip
- старши ентусиаст
-
Искаш да кажеш колата харчеше 0.2 повече с премиума на ОМВ?
Иначе имах предвид цените на горивата в София. Цената от 2.70 за нормален дизел на ОМВ ми е от преди 2-3 седмици като минавах покрай едно ОМВ. Не знаех че има разлика в цените между ОМВ-тата, или във Видин случая е по-специален?
EDIT: Сега проверих сайта на ОМВ и цената на обикновения дизел всъщност е била 2.58 лв. на 29.11.2012.
http://www.omv.bg/portal/01/bg/omv_bg/A ... a_gorivata
Т.е. 100 км с обикновено гориво на ОМВ щяха да ми струват 17.57 лв. спрямо 19.56 с Шел!
2 лв отгоре на 100 км - ей на тва му се вика премиум..
Иначе имах предвид цените на горивата в София. Цената от 2.70 за нормален дизел на ОМВ ми е от преди 2-3 седмици като минавах покрай едно ОМВ. Не знаех че има разлика в цените между ОМВ-тата, или във Видин случая е по-специален?
EDIT: Сега проверих сайта на ОМВ и цената на обикновения дизел всъщност е била 2.58 лв. на 29.11.2012.
http://www.omv.bg/portal/01/bg/omv_bg/A ... a_gorivata
Т.е. 100 км с обикновено гориво на ОМВ щяха да ми струват 17.57 лв. спрямо 19.56 с Шел!
2 лв отгоре на 100 км - ей на тва му се вика премиум..

- stankata777
- ентусиаст
-
Винаги с премиум летен дизел на ОМВ ми дава по-висок разход с 0,2-0,3л/100км извънградско при идентичен маршрут от 800км при неколкратно замерване...и съм се озадачавал дали качеството на горивото е задължително правопропорционално на разхода
п.п.Това с фрапиращата разлика на ОМВ Видин с други ОМВ го установих преди месец,разликата в цената за литър на обикновения дизел във Видин и Русе беше 12ст ,в рамките естествено на деня...

п.п.Това с фрапиращата разлика на ОМВ Видин с други ОМВ го установих преди месец,разликата в цената за литър на обикновения дизел във Видин и Русе беше 12ст ,в рамките естествено на деня...
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Аз лично на ОМВ във Видин веднъж сбърках да си напълня резервоара и после към София ми даде близо 9/100 разход 320-ка с М52. От тогава там само за кафе ходя. Лошото е, че Лукойла до стадиона е същата работа, направо не знам къде я зареждаш тая Х6-ца 

Never mistake motion for action...
- vgza
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: A7
И аз да се включа с наблюдения - с по-скъпия дизел на ОМВ ми се качи и на мен разхода с 0,5 само на градско каране. Преди беше 12л сега е 12,5л.
- spower
- старши ентусиаст
-
- Кара: любимата ни марка да е първа ;)
- Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)
Все пак и времето застудя и това е един от факторите за по-висок разход... При мен като зареждах от лукойл обикновена нафта и последно сложих от екто дизела разхода ми скочи с 300мл повече на 100км. Разлика във вървенето не усещам.
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

- _Maranello_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d
Карам изключително на v-power diesel, може би 6-7 години. Не знам дали това е причината, но вече на втори дизел висок клас - не съм правил горивна система. Старата беше без dpf филтър и лесно можеше да се разбере дали горивото е хубаво. Слагам лукойл обикновен и веднага почваше да изкадява при натискане. Наистина както е казал da6ip, понякога ми се струва, че разхода става по-висок. Не знам на какво се дължи това или дали си втълпяваме. Все пак не караме винаги при еднакви условия.
Здраве, безаварийно и безпроблемно!
- stankata777
- ентусиаст
-
Leon написа:Аз лично на ОМВ във Видин веднъж сбърках да си напълня резервоара и после към София ми даде близо 9/100 разход 320-ка с М52. От тогава там само за кафе ходя. Лошото е, че Лукойла до стадиона е същата работа, направо не знам къде я зареждаш тая Х6-ца
Редувам Ропмпетрол и ОМВ различните дизели(според близък работещ там, горивата идват също от Румъния),зимата без да редувам,зареждам само от зимния на ОМВ.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- RuM6n
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 3.0sd
- Мечтае да кара: по често
Напоследък зареждам вече 3 -ти резервоар от Екто- дизела на Лукойл и усещам че двигателя работи по равномерно и тихо. С карти Лукойл дават до 10ст на литър отстъпка. Как мога да се сдобия с такава карта, казха ми че трябвало да участвам в игра, но в момента няма такава. По друг начин става ли да се сдобия с въпросната карта? Благодаря предварително.
- Herdim
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 530d
RuM6n написа:Напоследък зареждам вече 3 -ти резервоар от Екто- дизела на Лукойл и усещам че двигателя работи по равномерно и тихо. С карти Лукойл дават до 10ст на литър отстъпка. Как мога да се сдобия с такава карта, казха ми че трябвало да участвам в игра, но в момента няма такава. По друг начин става ли да се сдобия с въпросната карта? Благодаря предварително.
Можеш да получиш карта и от други места, в момента се сещам за:
1. При закупуване на карта от СБА, мисля че и най-евтината върви с карта за отстъпки, а никога не е излишна
2. Скоро гледах, че Нет1 дават карти за Лукойл при подписване/преподписване на договор за Интернет или ТВ.
RuM6n написа:Напоследък зареждам вече 3 -ти резервоар от Екто- дизела на Лукойл и усещам че двигателя работи по равномерно и тихо. С карти Лукойл дават до 10ст на литър отстъпка. Как мога да се сдобия с такава карта, казха ми че трябвало да участвам в игра, но в момента няма такава. По друг начин става ли да се сдобия с въпросната карта? Благодаря предварително.
Миналата година бях член на БМВ клуб България и ми дадоха такава карта. Питай ръководството на форума.
Tool - Fear Inoculum
- da6ip
- старши ентусиаст
-
Другият вариант е да се застраховаш при Евроинс.
- BMW_1914
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 520dA
За клиенти на ЦКБ Сила - пенсионният фонд и веднага дават такава карта