330 XD проблем - тресе при определена скорост

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 330XD
Мечтае да кара: малко по-ново
Детайли за колата: Синя е

330 XD проблем - тресе при определена скорост

Мнение от O-Z » 09 Дек 2012, 18:27

Здравейте колеги,

след доста четене и похарчени пари, реших все пак да питам и тук за решение на моя проблем.

Колата е 330 ХД 2003 година. Купих я преди няколко месеца и беше ОК. На скоро обаче се появи странна вибрация във волана. Вибрацията е много силна при натисната леко спирачка и то точно между 80 и 100 км/ч, направо ще ми откъсне волана :roll:. Понякога при спиране освен това дърпа на ляво, но не всеки път. Над или под тази скорост пак вибрира но слабо. Усеща се и при движение с газ но по-слабо. При постоянна скорост на магистралата обаче, тази ситна вибрация ще ми скъса нервите :bang: До тук:

смених дискове с накладки - сложих брембо
изправих джантите, и ги размянах няколко пъти
смених гумите с нови
сменена е лявата полуоска предна с каретата (по-дългата заради разбито каре, но все пак) другата е здрава
сменени са биалетки и накрайници
ходих до Дунев и шлайфах дисковете (въпреки, че са нови за всеки случай).

Честно казано ми свършиха идеите

И не знам дали има връзка, но колата като е на скорост (автоматик е) много кофти се усещат ситни вибрации в купето. На неутрална или парк всичко е тихо и спокойно. Масло на скоростите не съм сменял, ако това може да е причина...или маховика...моля за идеи

Мерси предварително

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Re: 330 XD проблем - тресе при определена скорост

Мнение от slav4o974 » 10 Дек 2012, 9:53

Пробвай когато си с 80-100км.ч. да изключиш от скорост. Не е полезно за автоматика , но за проба нищо няма да му стане. Така ще разбереш дали вибрацията има нещо общо със скоростите.

Потребител
Аватар
Кара: e36 318i
Мечтае да кара: e30 325ix

Мнение от ocb_vt » 10 Дек 2012, 11:07

На мен ми се е случвало това при заминал шарнир. Огледай пак ходовата част за всеки случай. :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от O-Z » 10 Дек 2012, 11:40

Малко не ясно съм се изразил горе. Това за скоростите (шум и вибрация) е само на място, но е цялото купе.

Мерси КОлега ще пробвам днес и ще пиша пак. Ако някой друг има идеи, моля..

Благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо

Мнение от virtualchild » 10 Дек 2012, 14:18

И аз имах тези вибрации на място.
Лекуват се с тампон на скоростанта и тампони на мотора.
Но за тресене при спиране освен криви дискове не се сещам какво може да е.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 10 Дек 2012, 15:51

Поглеждал ли си тампоните на носачите? Метни им едно око за всеки случай.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 10 Дек 2012, 16:01

Колега и аз имах , големи главоблъсканици за тресене на волана . Ще ти изброя причините при мен .

1- луфт в някой от лагерите на 4-те колела
2- окачване след 2-4 пъти преглеждане се установиха някои неща
3- джанти с гуми , човече 2 пъти изправях моите , гуми кво ли не сменях . Взех нови джанти от приятел и е пооправи.
4- Кормилната рейка /кутия . И най-минималния луфт в нея пак води до вибрации.
За милиони-няма закони.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 10 Дек 2012, 18:29

Колега, щом ти тресе при движение без спирачка, трябва да почнеш от гумите.

Спекулирам, но сигурно имаш проблем там, ако си сигурен че гумите са ОК минаваш на татък.

Провери с каква скорост тресе и с какви обороти за да разбереш дали е от кутия/двигател. Форсирай на място и гледай, слушай. Може да е рейка както казаха колегите, може да е кардан, може да е тампони на двигателя, тампон на скоростна кутия. Щом има тресене при спиране - дискове, тампони на носачи. Да си пипал наскоро кардана?

На мен например ми е тресла страшно един път направо ще се разпадне, но установих че една буца лед се е забила между спиците на джантата и става ужас.

Имаш дисбаланас някъде по системата. Започвай да търсиш кога го прави, бързо, бавно, при ускоряване, по инерция и изключваш и така. Ако искаш пиши резултати ще помагаме.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 Е53 3.0И

Мнение от andreti10 » 10 Дек 2012, 19:08

Имах същия проблем, погледни тампоните на носачите. При моята единия беше от 330 а другия беше монтиран на обратно.

Потребител
Аватар

Мнение от O-Z » 10 Дек 2012, 20:33

Благодаря за отговорите, ще започна едно по едно нещата, които изброихте е ще пиша. Дано се намери проблема. Наистина съм склонен да изключа джанти, гуми и дискове, както вече казах, гумите са нови, дисковете и те...ще почна с тампоните и шарнири, те и без това е добре да се сменят...Амин :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slav4o974 » 11 Дек 2012, 1:19

Аз лично съм имал случай в който след сваляне на диск /за смяна лагер на главина/ и монтирането му обратно започва силна вибрация при натискане на спирачка. Понеже преди ремонта нямаше никакъв проблем от подобно естество, веднага демонтирах диска и се оказа че точно където лежи върху главината има напластена мръсотия. След почистване с телена четка вибрацията изчезна. Оттогава винаги почиствам главината при демонтаж на дисковете. Ако не се реагира веднага, диска ще се износи неравномерно и най-малкото ще се наложи шлайфане. Давам ти още една възможна причина за проблема ти, без да твърдя, че точно това е и при теб!

Потребител
Аватар

Мнение от O-Z » 12 Дек 2012, 16:11

Здравейте,

значи, изключване от скорост не помага определено. Главините са почистени преди смяната на дисковете, именно защото съм чувал и от други колеги за подобни проблеми, а както казах и дисковете са шлайфани. Огледаха пак ходовата част, не се вижда нищо тревожно, има малка хлабина на единия шарнир, но...другата седмица все пак ще сменя тампоните на носачите, шарнирите и тампона на скоростната кутия. В момента търся някой познат със сходни джанти за още една проба все пак, ама май само аз карам БМВ :mhihi: Ако някой има други идеи, моля, пробвам всичко без продажба, че си обичам колицата, особено след ходенето до Боровец преди няколко дена. X-drive RULES :driving:

Ще драсна пак след това.
Благодаря

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 12 Дек 2012, 19:19

С какви джанти си? Вероятно си се сетил за този вариант, но да не би да не са центрирани добре джантите върху главината заради различен отвор, престъргване, нещо подобно?
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 12 Дек 2012, 23:07

Колегата преди мен е много прав , джантите ти да не са центрирани или с по голям централен отвор.

И малко извън темата Х -драйва има ли блокажи на предния и задния диференциал ? Само в раздатката ?
За милиони-няма закони.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slav4o974 » 12 Дек 2012, 23:29

Доколкото съм запознат, блокажите са само на колелата посредством спирачките. Като цяло обаче Х-драйва е много приятна пълноприводна система. Бих го сравнил с четириматика на Мерцедес и то след 98г година на производство. Двете системи имат склонност към презавиване, което на мен ми допада повече от недозавиващото куаттро.

Следваща

Назад към E46