Резистор вместо датчик?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e60 3.0 218 hp

Резистор вместо датчик?

Мнение от radik » 05 Дек 2012, 8:15

Здравейте колеги. Не ми работят подгревите на отледалата по простата причина, че ми показва +26'. Смених 4-5 резистора 4.7КоМ вместо датчика за външната температур,но най - големия ефект е разлика от 7-10'. Последно педи седмица купих 2 един правоъгълен и един малък кръгъл????? Има ли значение колко волта или вата или друго ще е?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Резистор вместо датчик?

Мнение от zvetiko » 05 Дек 2012, 10:27

radik написа:Здравейте колеги. Не ми работят подгревите на отледалата по простата причина, че ми показва +26'. Смених 4-5 резистора 4.7КоМ вместо датчика за външната температур,но най - големия ефект е разлика от 7-10'. Последно педи седмица купих 2 един правоъгълен и един малък кръгъл????? Има ли значение колко волта или вата или друго ще е?

Защо резистори, трябва да го смениш с термистор със същото съпротивление и да бъде за 20В или повече.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 05 Дек 2012, 10:34

Защо не си купиш просто един нов датчик,дори втора употреба можеш да вземеш
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 05 Дек 2012, 11:10

Термистор де... объркал съм се. Иначе съм сложил термистори
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 05 Дек 2012, 15:41

1.Взимаш тример(потенциометър) 10к. Свързваш единия край за единия кабел и средния за другия - единия от двата крайни не се ползва.
2. Настройваш с тримера да ти показва борда 30 градуса и измерваш при така завъртяния тример колко ома има м/у краката, които си свързал.
3. Завърташ тримера в една от двете посоки и проверяваш в каква зависимост се променя темп. от съпротивлението. Например повишаване на съпротивлението-> повишава се темп.

С тези стъпки сваляш основните параметри на търсения от теб термистор :
- съпротивление при стайна темп.
- знак на коефициента на изменение на съпртивлението - положителен(като в примера) или отрицателен.
40653

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 06 Дек 2012, 0:42

Този вариант е идеален за случая когато вече нашите Е39-ки (ако)станат антики и няма от къде вече да се намерят каквито и да било части. Но при положение че има такива защо е необходимо да се прави цялата тази процедура. Да не говорим че показанието на борда е калибрирано за точно определен вид термистор. Та тези датчици си ги има и нови и стари, вярно не са малко 67-те лева за нов оригинален но има доста колеги които парчедосват разни коли в "продава". Датчика се ползва в тези модели.
:driving:
ПП От правилната работа на този датчик (по-скоро от отчетената от борда температура) зависи на какви степени ще работят подгревите на пръскалките на чистачките и подгревите на огледалата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 06 Дек 2012, 2:25

Колеги махнах термистора и сега ми показва -40' . Нормално. Замерих с мултицет стига ток до огледалото, затваря веригата само на огледалото(и предполагам че реотанът е здрав). Обаче не работииииииии......? Идеи нещо?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 06 Дек 2012, 8:40

еми ако ти стига + и - до кабелите на огледалото то май друг вариант няма освен да ти е пръднал подгрева на огледалото примери го с мултицета ще си покаже
Барай шишарката Минкеее ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 09 Дек 2012, 20:44

До сега не се намесвах в темата, но....за какво става въпрос по-точно!? Търсите заместител на датчика за външна температура ли и...защо аджеба е цялата тази галимация с термисторите :dunno:
Ако някой е толкова закъсал за левчета, мога да му изпратя един датчик for free, ама все тайничко си се надявам да не става въпрос за някакви си 30-тина лв за датчик втора употреба, а за някаква шукарийка...дето определено не я разбирам :conf:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 10 Дек 2012, 15:26

Като цяло пуснах темата, защото не ми работи подгрева на огледалата. Имам резистор 4.7КоМ мисля на 5волта? Смених за 2-3 години 4-5 резистора и винаги ми дава отклонение на темпераурата от 10тина градуса. Сега махнах датчика и показжа -40 - нормално! Пробвах и замерих огледалата с мултицет и всичко си работи - затваея веригите! И сега питам от каде може да ми е проблема?

П.С. Не става дума за стотинките или 30лв. датчик(абсолютно нинаква нотка за заяждане или т.н.), просто не ме вълнува много ваншната температура - зимата нали да си работят подгрвите! Те нали са за тва време сега?!?! Поздрави и лек ден!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 10 Дек 2012, 15:34

Добре, но лятото пък при това положение няма да ти охлажда климатика, защото и той взема информация от датчика за външна температура. Парното също, но зимата не го усещаш.Просто климатроника вече не е климатроник.

Общо взето, колкото и незначителен да ти се струва този датчик за външна температура, доста от комфорт системите разчитат на тези показания, включително и печката при дизелите. Но решението си е твое все пак :)

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 10 Дек 2012, 16:03

Не е истина.... :conf:
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 10 Дек 2012, 17:27

EEE в Е34 раздела е коментирано преди години многократно - датчика струва 96 стотинки или от сорта...
Проблема е че грам не си спомням какви стойности дава, за да ви ориентирам конкретно.

Едит: Ето темата с цялата необходима информация
5 kOhm NTC термистор , B25/100
Изображение

Назад към E39