M25B28TU Бучи като трансформатор откъм дросела
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
M25B28TU Бучи като трансформатор откъм дросела
Вчера трябваше да свалям десния фар и след като си свърших работата и го монтирах обратно на колата давам на контакт за да пална фаровете да видя дали всичко е наред и като отидох при двигателя чувам, че нещо бучи така, както бучи трансформатор.
Дзверих се сума ти време докато разбера какво е, накрая реших, че идва откъм дросела. Другото, което установих е, че започва да бучи по-слабо и някак си по-различно като натисна газта. Главния заподозрян беше стъпковото моторче. Всичко това на изгасен двигател на контакт. Като работи двигателя сигурно пак си бучи, ама от шума на двигателя не се чува.
Днес реших да поразглобя малко около смукателния колектор, да изкарам стъпоковото моторче и да разбера от къде точно идва бучането, тъкмо щеше да е и повод да почистя стъпково моторче, дросел и ДИСА клапа. След като вече стъпковото моторче беше извън колата дадох на контакт и пак си бучеше, но вече разбрах от къде идва бученето. На дросела има някаква черна кутия тази, която съм оградил с червено на снимката. От там бучи и като изключа кръглата букса, която е на кутията бученето спира.
Бъпроса ми е нормално ли е това бучене? Да не кажа 100%, но съм почти сигурен, че преди го нямаше. И за какво е тая кутия, нали мотора ми е с жило, не е с електронна газ, каква е тая кутия с букса на дросела и каква функция изпълнява? И така като се замисля никъде не видях на дросела да има ТПС, да не би да е в тая кутия, ма дори и да е там, със сигурност и друга роля има тая кутия, не е да е само ТПС, първо защото е доста голяма и второ защото буксата е с десетина пина.
Иначе двигателя е М52Б28ТУ. Оплаквания откъм обороти и вървене нямам.

Днес реших да поразглобя малко около смукателния колектор, да изкарам стъпоковото моторче и да разбера от къде точно идва бучането, тъкмо щеше да е и повод да почистя стъпково моторче, дросел и ДИСА клапа. След като вече стъпковото моторче беше извън колата дадох на контакт и пак си бучеше, но вече разбрах от къде идва бученето. На дросела има някаква черна кутия тази, която съм оградил с червено на снимката. От там бучи и като изключа кръглата букса, която е на кутията бученето спира.

Бъпроса ми е нормално ли е това бучене? Да не кажа 100%, но съм почти сигурен, че преди го нямаше. И за какво е тая кутия, нали мотора ми е с жило, не е с електронна газ, каква е тая кутия с букса на дросела и каква функция изпълнява? И така като се замисля никъде не видях на дросела да има ТПС, да не би да е в тая кутия, ма дори и да е там, със сигурност и друга роля има тая кутия, не е да е само ТПС, първо защото е доста голяма и второ защото буксата е с десетина пина.

Иначе двигателя е М52Б28ТУ. Оплаквания откъм обороти и вървене нямам.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: M25B28TU Бучи като трансформатор откъм дросела
Вероятно това е отоплението на дросела. Може би намотката дава на късо и затова бучи.
Si non confectus, non reficiat.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
@Zagy, този мотор няма отопление на дросела.
След доста ровене в нета разбрах какво се крие в тая черна кутия:
-Throttle Position Sensor (2 броя
)
-Accelerator Pedal Position Sensor (пак 2 броя
)
-Throttle Motor
Мислех си, че управлението на дросела на тоя мотор си е само с жило и няма електронно управление, както е на M54, ама явно съм бил в грешка. В чуждите форуми пише, че според това, колко е натиснат педала на газта (следи се от APP сензора) Throttle Motor-а отваря дросела и съответно от TP сензора се получава сигнал до къде е отворен дросела. Освен това Throttle Motor-а променя положението на дросела когато е включен tempomat-а и когато се включва traction control-а. Предполагам и прекъсвача се контролира оттам. Не съм 100% сигурен в това, което съм написал, затова моля някой, който е наясно как точно бачка цялата тая система с дросела да ме поправи, ако греша.
Също така много бих се радвал, ако някой разясни защо аджеба има по 2 броя TPS и APPS? И дори са свързани на съвсем отделни вериги с отделни захранвания и маси - TPS 1 и APPS 1 на една верига и TPS 2 и APPS 2 на друга верига.
Иначе относно самото бучане предполагам, че идва точно от този Throttle Motor, защото на сензорите не виждам какво може да им бучи, те би трябвало да са някакви потенциометри. Предполагам, че някаква намотка в мотора като е под напрежение бучи. Но остава основния въпрос, дали е нормално това бучене?
Ще съм благодарен на всеки колега с M52TU двигател, който провери дали и при него се чува подобно бучане от дросела, когато колата е на контакт. 

След доста ровене в нета разбрах какво се крие в тая черна кутия:
-Throttle Position Sensor (2 броя

-Accelerator Pedal Position Sensor (пак 2 броя

-Throttle Motor
Мислех си, че управлението на дросела на тоя мотор си е само с жило и няма електронно управление, както е на M54, ама явно съм бил в грешка. В чуждите форуми пише, че според това, колко е натиснат педала на газта (следи се от APP сензора) Throttle Motor-а отваря дросела и съответно от TP сензора се получава сигнал до къде е отворен дросела. Освен това Throttle Motor-а променя положението на дросела когато е включен tempomat-а и когато се включва traction control-а. Предполагам и прекъсвача се контролира оттам. Не съм 100% сигурен в това, което съм написал, затова моля някой, който е наясно как точно бачка цялата тая система с дросела да ме поправи, ако греша.
Също така много бих се радвал, ако някой разясни защо аджеба има по 2 броя TPS и APPS? И дори са свързани на съвсем отделни вериги с отделни захранвания и маси - TPS 1 и APPS 1 на една верига и TPS 2 и APPS 2 на друга верига.

Иначе относно самото бучане предполагам, че идва точно от този Throttle Motor, защото на сензорите не виждам какво може да им бучи, те би трябвало да са някакви потенциометри. Предполагам, че някаква намотка в мотора като е под напрежение бучи. Но остава основния въпрос, дали е нормално това бучене?

- Milen83
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Е60 530д
здравей колега и аз съм с този мотор само че е двайска , и при мен се чува леко бучене като дам на контакт и я оставя така и винаги съм го чувал не силно да бучи ама се чува леко на отворен капак , като имаш предвид че аз сменях дросела защото се прецака и ми записваше грешка че е повреден но със стария и с новия сега пак се чува това леко бучене явно си е нормално за мен . ако искаш пусни една диагностика то ако има нещо ще си кажа да си по спокоен , също от диагностиката може да и направят тест на дросела за да се види да ли всичко е ок . това е от мен
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Ми колега, щом и при теб го има може пък и да е нормално, знам ли...
Нека все пак и други колеги да кажат как е и при тях.
Между другото днес като се замислих и малко ме хвана яд, че оня ден като разглобявах не обърнах внимание като дърпам жилото дали дросела се мести, ако колата не е на контакт. Сега ще трябва пак да разглобявам специално заради това, но поне така ще разбера със сигурност дали дросела е директно вързан към жилото или наистина се управлява само от Throttle Motor-а.

Между другото днес като се замислих и малко ме хвана яд, че оня ден като разглобявах не обърнах внимание като дърпам жилото дали дросела се мести, ако колата не е на контакт. Сега ще трябва пак да разглобявам специално заради това, но поне така ще разбера със сигурност дали дросела е директно вързан към жилото или наистина се управлява само от Throttle Motor-а.
- Milen83
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Е60 530д
колега аз съм го пробвал това мести те дросела като натискаш жилото недей да разглобяваш , моторчето е за АСЦ - то и темпомата .
- taba4ko
- ентусиаст
-
- Кара: 12' F30 335i
Привет колега. Аз съм с 2.5 и моята точно като траф звучи докато е на контакт, но след като се запали колата аз не го чувам вече. нямам проблеми с колата така че едва ли е нещо за притеснение.

И аз съм с 320-ка, 99-та с двата вануса, и доста е шумно 

- Inline6
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330ci
- Мечтае да кара: e46 m3
И при мене на 330-ката има абсолютно същия звук 

Дневен хороскоп за зодия близнаци
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Щом при толкова много хора бучи така, значи приемаме, че е нормално.
Понеже вчера сменявах тампони на скоростната кутия и така и така се бях нацапал, пък и имах свободно време, реших все пак да видя дали се мести дросела, без да е на контакт колата, въпреки, че вече бях видял какво е написал @Milen83. И аз потвърждавам написаното от него, че и с контакт и без контакт си се мести дросела.
Значи наистина моторчето е само за АСЦ-то и темпомата и евентуално и за прекъсвача може да е.
Та единственият въпрос, който остана неизяснен е: защо има ДВА датчика за положение на дросела, ДВА датчика за положение на педала на газта, вързани на ДВЕ отделни вериги, с ДВЕ отделни захранвания и ДВЕ отделни маси?
Тоест в тая черна кутия 2 абсолютно еднакви системи. 

Понеже вчера сменявах тампони на скоростната кутия и така и така се бях нацапал, пък и имах свободно време, реших все пак да видя дали се мести дросела, без да е на контакт колата, въпреки, че вече бях видял какво е написал @Milen83. И аз потвърждавам написаното от него, че и с контакт и без контакт си се мести дросела.

Та единственият въпрос, който остана неизяснен е: защо има ДВА датчика за положение на дросела, ДВА датчика за положение на педала на газта, вързани на ДВЕ отделни вериги, с ДВЕ отделни захранвания и ДВЕ отделни маси?

10 мнения
• Страница 1 от 1