Твърде мек волан?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- ind3x
- Потребител
-
- Кара: e46/318i
Твърде мек волан?
Здравейте колеги,
Погледнах темичките свързани с е46 относно проблеми с волана, но май повечето има проблем с "твърд" такъв. При мен е обратното - на място и градско - няма проблеми - върти се нормално и отговаря отлично. Но изляза ли извън града започва партито: при най-малката неравност на пътя - трябва да връщам колата в пътя, което става само с един пръст, но върна ли я веднага отива в обратната посока и така 2-3 пипвания докато се оправи. Да не говорим какво става като има "коловози" от камионите по прекрасните ни пътища - тогава проста намалявам скоростта, за да не стане някоя проблемация. Като надминавам, при излизане е отлична, при прибиране - лебедово езеро - и сякаш не бяга задница а предницата. На реглаж колата си е права, гумите ми са 205/55/16, с много грамотен грайфер. На кратко при висока скорост - воланът изобщо не се втвърдява и при докосване реагира повече от колкото е нужно - нормално ли е това /до сега съм карал коли с предно предаване/? И допълнително към проблемите - от както паднаха температурите, сложих само отзад нови гуми, отпред съм с летните широки и на сух път изобщо не мога да я контролирам при надминаване и коловози по пътя.
P.S. Каручката е 318i от '99.
Погледнах темичките свързани с е46 относно проблеми с волана, но май повечето има проблем с "твърд" такъв. При мен е обратното - на място и градско - няма проблеми - върти се нормално и отговаря отлично. Но изляза ли извън града започва партито: при най-малката неравност на пътя - трябва да връщам колата в пътя, което става само с един пръст, но върна ли я веднага отива в обратната посока и така 2-3 пипвания докато се оправи. Да не говорим какво става като има "коловози" от камионите по прекрасните ни пътища - тогава проста намалявам скоростта, за да не стане някоя проблемация. Като надминавам, при излизане е отлична, при прибиране - лебедово езеро - и сякаш не бяга задница а предницата. На реглаж колата си е права, гумите ми са 205/55/16, с много грамотен грайфер. На кратко при висока скорост - воланът изобщо не се втвърдява и при докосване реагира повече от колкото е нужно - нормално ли е това /до сега съм карал коли с предно предаване/? И допълнително към проблемите - от както паднаха температурите, сложих само отзад нови гуми, отпред съм с летните широки и на сух път изобщо не мога да я контролирам при надминаване и коловози по пътя.
- cHaunepucTa
- младши ентусиаст
-
Re: Твърде мек волан?
ind3x написа:Здравейте колеги,
Търсачката колега....търсачката.
Накратко...размени предните и задните гуми и пробвай, гарантирам, че проблемът ще изчезне.
ПС:
И грамотен грайфер, не означава хубава гума, да знаеш.
Имах същият проблем, като смених предните гуми и всичко си дойде на мястото, даже на коловозите нямам проблем вече.
- ангелски
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330xdА
- Детайли за колата: Става все още.
Здравейте колеги, колега ind3x според мен имаш луфтове по предното или задното окачване и не на последно място гумите, както е казал колегата cHaunepucTa. Дай да видим извадката от реглажа.
Успех на всички.
Успех на всички.
Ако имаш проблем, не трябва да се безпокоиш. Вариантите са два:
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.
- NicKo_8
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320d,Peugeot 407SW
- Мечтае да кара: BMW E61
Колега,аз когато имах луфт в рейката имах подобен проблем с стабилността на автомобила.При висока скорост(100~120) "сейкаше" наляво-надясно при неравен терен.След ремонтрането и проблема изчезна.Погледни си предницата как е.
The Power of Dreams!
Лоша "сходимост" в кормилната уредба. Трябва да се регулира.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
- rhase
- младши ентусиаст
-
Zagy написа:Провери си и тампоните на носачите.
+1
Аз съм с Е36, но откакто заминаха томпоните забелязвам такова нещо
- rve
- ///Мтусиаст
-
- Кара: ///М3 и още нещо
Може и от гуми да е. При мен има коренна разлика от летните валяци със зимните 17-ки - с летните е много по-твърд воланът. Старите ми зимни бяха издухани тотално, освен това бяха скоростен индекс V и пак беше тежък воланът. Миналата есен като сложих чисто новите Дънлоп-и (по-високи с 5%) геврекът олекна драстично. Тази есен същата работа - Балкан разлика.
Маслото на хидравликата на волана със сигурност е за смяна. Освен това дано хидравличната рейка също да е само със семеринг за смяна.
Ако колата криви заради ходова част това ще го има и в града. Ако е за реглаж на ходова част,колата и в града ще бие в някоя посока и воланът ще е само крив, а не мек. Аз патих преди години с една хидравлика на волан.
Ако колата криви заради ходова част това ще го има и в града. Ако е за реглаж на ходова част,колата и в града ще бие в някоя посока и воланът ще е само крив, а не мек. Аз патих преди години с една хидравлика на волан.
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се на вода
Zagy написа:Провери си и тампоните на носачите.
Точно! Наскоро ги смених, че бяха заминали и това "залитане" из пътя изчезна!
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- ind3x
- Потребител
-
Явно ще имам доста неща за проверка, което ще стане другата седмица /заради изпити/. Но според мен не е от ходовата, защото в града наистина няма никакви проблеми и не се налага никаква корекция при движение - а във Враца, улица без дупка на всеки 2 см няма.
Единия ми носач е сменен, другия нямаше нужда и тампоните си бяха ок но ще ги проверя пак. За хидравличната течност - имах лека проблемация с резервоарчето и има ли шанс ако е долята "грешна" течност и смесена със старата да прави такива щуротии? И ако може да ми препоръчате марка хидравлична течност, защото май ще е по-добре да я сменя, за по-сигурно.
Единия ми носач е сменен, другия нямаше нужда и тампоните си бяха ок но ще ги проверя пак. За хидравличната течност - имах лека проблемация с резервоарчето и има ли шанс ако е долята "грешна" течност и смесена със старата да прави такива щуротии? И ако може да ми препоръчате марка хидравлична течност, защото май ще е по-добре да я сменя, за по-сигурно.
- MonsteR
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: SR-71 Blackbird
Dexron VI e течността, проверявай всичко, проблема ти излиза при висока скорост, от всичко може да е.

- ckrumov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: f31, 320D
- Мечтае да кара: Каквото и да е, но да е BMW :)
Волана се върти твърде леко, ако има голям луфт в рейката между пръта и червяка. Може да се натегне малко, но това за мен не е добро решение. При мен не помогна много. Писал съм доста по въпроса. Аз също имах този проблем и накрая смених рейката с друга, 2ра ръка /с нищожен луфт, сравнение с мойта/ и всичко заспа.
Най- добре почни от там да видиш колко е луфта в рейката ти. Повдигаш предницата. Махаш левия маншон от вътрешния край. Взимаш френски ключ или просто голям звездогаечен, който да обхване вътрешния накрайник на рейката и почваш да се опитваш да го въртиш. Така ще видиш колко се измества пръта, спрямо тялото/червяка на рейката, което определя и големината на луфта. След това правиш 1 оборот на волана наляво или надясно и повтаряш процедурата. Ще забележиш, че луфта в края на пръта е по- малък ,защото се износва по средата.
Рейка 2ра ръка е около 200лв, но важното е да измериш луфта на място в моргата и да им кажеш да ти я маркират, ако случайно протече. Освен това евентуално сменяш и накрайници, после реглаж... абе не е много лесен за решаване проблема, но пък после ти е кеф по магистралата
Най- добре почни от там да видиш колко е луфта в рейката ти. Повдигаш предницата. Махаш левия маншон от вътрешния край. Взимаш френски ключ или просто голям звездогаечен, който да обхване вътрешния накрайник на рейката и почваш да се опитваш да го въртиш. Така ще видиш колко се измества пръта, спрямо тялото/червяка на рейката, което определя и големината на луфта. След това правиш 1 оборот на волана наляво или надясно и повтаряш процедурата. Ще забележиш, че луфта в края на пръта е по- малък ,защото се износва по средата.
Рейка 2ра ръка е около 200лв, но важното е да измериш луфта на място в моргата и да им кажеш да ти я маркират, ако случайно протече. Освен това евентуално сменяш и накрайници, после реглаж... абе не е много лесен за решаване проблема, но пък после ти е кеф по магистралата

- ind3x
- Потребител
-
Като гледам наистина не е лесен, но пък да хвърляш боб и да гадаеш какво ще стане при следващата дупка не е много весело. При първа възможност ще пробвам всичко колеги.
- Ludmil
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: Е46 M47N20
Oт скоро карам е46 и аз имах същия проблем. Предните гуми ми бяха 225/50/16 и след като сложих 205/55/16 проблема изчезна.
Вероятно и с 225/50/16 няма да имам проблем, но с други гуми.....
Вероятно и с 225/50/16 няма да имам проблем, но с други гуми.....
... _______
o/_______\o
(Оo=00=oO)
[]==***==[]
o/_______\o
(Оo=00=oO)
[]==***==[]
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2