Панорамен таван - проблеми и техните решения

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 18 Ное 2012, 13:20

Здравейте, имам проблем (или два-три проблема) с един панорамен шибидах на Х3, производство 02.2005г.
1. Когато са отворени задните части нагоре, над тавана, при затваряне, отзад в ляво не се затваря.
2. Също не иска да затвори напълни и тапицерията на тавана, а само 20%, може двете неща да са свързани.
3. При скорости над 60-80км/ч много шуми. Предното стъкло не е оригинално, така че не се сещам как да изолирам причината. Четох темата на da6ip в E60/61 за детските болести на Е61 именно със шибидаха, но исках са "чуя" и други мнения на препатили. При Х3 това се оказва мн голям проблем.
Дотук знам, че:
-има ново уплътнение около шибидаха и тавана, което елиминира шумовете при по-високи скорости.
-има проблем със задната част на панорамния шибидах, затова се реже една триъгълна част от задвижването
-че текат и трябва да се прочистят отточните канали.

Някой да сподели къде мога да поправя шибидаха и са направя профилактика?!

Вие какво още сте правили по вашите?

Д-р Хаос
Аватар
Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)

Мнение от cww » 18 Ное 2012, 13:49

Имах преди около година странни шумове при отваряне/затваряне на панорамния си таван (за Е70 става дума, но не вярвам да има кой знае каква разлика). В М Кар ми направиха профилактика на въжетата (каквото и да означава това), разни смазвания, чудеса (абе 3-4 часа стоя колата при тях) и оттогава не съм имал ядове. Искам да отбележа обаче, че проблема се появи при отваряне/затваряне на стъкления таван при почти -30 градуса. Може и това да е причината, нямам представа, но все пак смятам, че не е без значение.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD

Ледения
Аватар

Re: Панорамен таван - проблеми и техните решения

Мнение от ICE » 19 Ное 2012, 12:42

Някой правил ли е тази процедура да сподели мнение.... :)
http://bibilicious.com/bmwpower/E61%20- ... abling.pdf

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 20 Ное 2012, 9:20

Колеги,
Никой ли не е махал тази триъгълна част от задвижването и управлението на шибидаха (задна част), за която става въпрос в горния пост?
Аз ли ще съм първия, който трябва да го направи? :(

Потребител
Аватар

Мнение от Pronto » 22 Ное 2012, 7:58

Здравей колега,

Няма да си първия, аз съм правил въпросната процедура (и най-вероятно не само аз). Горе долу всичко е описано в линка който си дал. Действай смело, решението работи :yes:

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 22 Ное 2012, 11:35

Благодаря колега. Вече набирам смелост!!! Ти с какво ги отряза въпросните триъгълници?
ПП. високия шум над 80км/ч се оказа лошо залепено стъкло. Явно ще трябва да се презалепи или смени с ново!

Потребител
Аватар

Мнение от Pronto » 23 Ное 2012, 0:20

Аз си мислех, че шумът при теб идва от отворения шибидах, но явно и стъклото е допринесло. Лично аз рязах със заострени клещи, жичкаджийските. Избутай до края заяждащите елементи назад, с някоя по-дълга отверка, но бъди внимателен да не ги счупиш, след това режи смело, обучавай шибидаха и си ти :) Ако ти седи отворен по-добре действай, защото въпреки че има каналчета по които се отича водата често се запушват при задните калници и се пълни си в вода, а точно там са ти всички модули и не ти трябва тая беля :)

успех ;)

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 24 Ное 2012, 9:50

След като разбрах за проблема, едно момче затвори шибидаха изцяло. После карах извънградско и чух шума. Чудя се дали да сменя уплътнение то на шибидаха. Колега Pronto, ти сменили го?

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 25 Ное 2012, 0:03

Проблема се задълбочава. Вече не мога да отворя докрай и тапицерията на тавана, да не говорим за шибидаха. Ма*ка му... :(

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X3 3.0d '04

Мнение от DIDO » 25 Ное 2012, 18:35

Пробвай да го преинициализираш, но имай впредвид,
че ще се отвори задния люк и ще остане така. Това няма да ти реши
проблема със затварянето на задния люк, но може да
реши някои от другите ти проблеми като с щората например.
BMW - Усещане за автомобил

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 25 Ное 2012, 20:32

Щората беше ОК, но сега вече нещо прескача вътре - чува се. Ще гледам утре да го заведа на доктор. Смятам че е по-добре да не го тормозя повече, преди да се види какво е заминало. Доколкото разбрах има ремонтни комплекти за някои възли и детайли в системата на шибидаха.
Като имам повече инфо ще пиша пак!
Стискай те палци да е нещо малко...

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 01 Дек 2012, 1:44

Колеги,
Някой ползвал ли е услугите на тази фирма за ремонт на шибидах (и/или машинки за стъкла)...
http://vento.free.bg/

Потребител
Аватар
Кара: X3

Мнение от Dedde » 01 Дек 2012, 16:26

Здравейте колеги, преди година ми разбиха колата, като се опитаха да влезнат през шибидака, не успяха, затова счупиха стъкло, стъклото лесна работа но с шибидака го закъсах, та ако намерите доктор ще трябва и аз да отида.

Потребител
Аватар

Мнение от Pronto » 02 Дек 2012, 2:17

Извинявай колега, не съм следил темата. Не съм ползвал услугите на въпросната фирма, но аз лично ползвах едно момче да ми затвори шибидаха за няколко разбити елементи. От поста ти не мога да разбера дали шибидаха е затворен напълно или има някакъв луфт и затова се чува този шум. Честно казано не мога да разбера какъв е този шум, при мен дори като беше отворен нямаше шум. Поприницп за да се затвори шибидаха и щората трябва да се направи инциализация. За целта ако ти работи люка се отваря и той, но не е фатално. Просто намираш някой да ти напасне панелите, да оправи уплътненията, ако не са преебани релсите да се изрежат ъгълчетата и да ти работи предния панел, а ако са прецакани директно зазимяваш целия шибидах (както съм направил аз). В такъв случай разкачаш моторчето ЗА ДА НЕ ОТВАРЯ ПАНЕЛА, даваш му да направи инциализация (за целта трябва моторчето да върти някъде във въздуха), после закачаш обратно моторчето и го откачаш от буксата и си имаш панорамен таван без шибидах. Дано съм бил полезен, пратил съм ти номера на момчето на л.с. разбира от шибидаси доста. Не знаеше за инциализацийте, но вече и това знае как се прави :mhihi:

Ледения
Аватар

Мнение от ICE » 02 Дек 2012, 10:21

Шибидаха сега си е зарворен, заедно с тапицерията на тавана. Иначе при мен шибидаха, задната част беше блокирала, я затвориха принудително. Подпряха с едни дълги отверки някакви елементи във задната половина на касетата и така останалото си беше нормално. След няколко дни установих, че тапицерията се затруднява в движението назад-напред в определени положение. После нещо сякаш прескочи или се счупи и сега има малък луфт между двете тапицерии при затворено положение, аз поне го виждам (около 2мм в единия край). Шумът е от челното стъкло! Ще го сменя и пак ще пиша. :)

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6