Студен мотор обороти на празен ход

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Студен мотор обороти на празен ход

Мнение от PIPERKOV » 15 Ное 2012, 13:46

Ситуацията е следната: мотора е М43 Б18 '94 колата е на бензин и никога не е имала газ
Когато запаля мотора и той е студен(първо палене за деня) вси4ки знаем как за момент оборотите се вдигат за малко и после ЕКУто ги нормализира до около 900 об/мин и то4но в този момент мотора претриса за момент(мъ4и се да угасва) и екуто отново ги вдига.Когато подам газ и оборотите са били 900 или 1000 за момент съ6то претриса мотора и се полу4ава едно -т-т-т--т-т все едно не може да нареди цилиндрите,като това е за 4асти от секундата и след това си се форсира нормално.Когато колата загрее не съм усещал да го има този проблем.Това ми прави впечатление че се полу4и от скоро откакто времето застудя до преди това този проблем не го е имало а единствената гре6ка която се записва от съмодиагностиката на ЧЕК Енджина е 1222
Последна промяна PIPERKOV на 15 Ное 2012, 18:10, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

Re: Студен мотор обороти на празен ход

Мнение от boywalking » 15 Ное 2012, 14:16

Почисти стъпковия мотор...
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 15 Ное 2012, 15:12

И моята е така, колега (м42б18). Свещите сменял ли си скоро, кабели? Аз си знам че те са ми за смяна, стъпковия ми е чистен скоро и ако не е заминал, не мисля че е от него. Газ имаш ли? Защото аз съм и с газ, което също помага за проблемите :mhihi: особено ако обърна веднага след палене, преди да загрее.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 15 Ное 2012, 16:28

Както колегата ти казва почни от стъпковият мотор. Клапата като я буташ за да я завъртиш не трябва да има никакво задиране и трябва да се върти свободно. Най-добре се почиства със спрей за обезмасляване или за почистване на спирачни дискове- струва около 8лв.

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 15 Ное 2012, 18:24

според мен не е от стъпков мотор защото оборотите не играят плавно в някакви граници както е присъщо за нередовен стъпков мотор.Мотора претриса още към 900 оборота и ЕКУто автоматично ги вдига.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: напред с вратите
Мечтае да кара: M3

Мнение от Angelov91 » 15 Ное 2012, 19:02

Колега и аз имам такъв проблем, обаче има и още нещо при мен ти забелязал ли си дали ти играят като настъпиш колата по сериозно и после намалиш да свалиш до 2-ра предавка примерно дали играят или да спреш след това ?!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 15 Ное 2012, 19:06

PIPERKOV написа:според мен не е от стъпков мотор защото оборотите не играят плавно в някакви граници както е присъщо за нередовен стъпков мотор.Мотора претриса още към 900 оборота и ЕКУто автоматично ги вдига.

Плавното играене на празните обороти и не само, може да се дължи на доста неща като бъг в ДМЕ, неправилно работеща ламбда сонда/не важи в твоят случай/, некоректно работещ ТПС.
Идеята на почистването на клапата на стъпковото моторче е ,че може да задира и като следствие на това да не изпълнява коректно подаваните му команди, тогава ДМЕ се опитва да подържа оборотите чрез други канали за информация и въздействие върху работата на двигателя, но резултата не е много добър. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 15 Ное 2012, 19:10

Колега прегледай също дали не дърпа въздух от някъде. Спукано гофре, диса ако имаш, клапан картерни газове. И най-вече диагностика направи хубава :dunno: Регулатора на бензина провери, който е на рейката с дюзите, ламбда сонда...
Тази грешка 1222 какво сигнализира :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 15 Ное 2012, 19:57

сега забелязвам че когато се подава плавно газ няма проблем с форсирането но когато се подаде рязко газ се получава това т-т-т-т-т-т-- независимо дали мотора е бил на празен ход или е бил в някакви обороти,настъпиш ли рязко и се задавя

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

Мнение от boywalking » 16 Ное 2012, 11:53

Абе ти почисти стъпковия мотор, свали гофрирания маркуч - почисти дроселите, изтупай или смени въздушния филтър.

С хубав антифриз ли си? Да не е стар или да е с вода и да позамръзва мотора...

Предполагам и ако акумулатора ти е много стар или няма ток, като се мъчи да запали, може от там някакви ебавки да стават...

Но първото което писах го направи за 10-15 мин и карай така 1 ден! (Същия случай съм и така се самолекувам от време на време :mhihi: )
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 16 Ное 2012, 14:10

Някой може ли да каже какви стойностите на съпротивление на ТПС потенциометъра при затворено и отворено положение,в Аутидата има стойности но те са за напрежение ще премеря и тях
Акумолатора не е стар но се оказа пълен боклук Бош Силвър на 3 години е и е купуван нов от магазина.
С антифриз съм не е вода

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 16 Ное 2012, 19:13

PIPERKOV написа:Някой може ли да каже какви стойностите на съпротивление на ТПС потенциометъра при затворено и отворено положение,в Аутидата има стойности но те са за напрежение ще премеря и тях
Акумолатора не е стар но се оказа пълен боклук Бош Силвър на 3 години е и е купуван нов от магазина.
С антифриз съм не е вода

Не винаги става с мултицет- мултицета дава усреднени, а не моментни стойности. Може стойностите по Аутодата да отговарят и пак ТПС да е заминал. За реалното състояние на ТПС и начина му на работа можеш да разбереш с осцилоскоп. Да кажем някъде по пистите има замърсяване или износване, напрежението там скача или пада рязко, ДМЕ прави неправилно смесообразуване- това не може да се хване с мултицет или дори с оргинален интерфейс за диагностика. Просто потърси някой да ти направи диагностика като хората, в противен случай се почва със смените на какво ли не, излишно губене на време и харчене на пари.

ентусиаст
Аватар

Мнение от PIPERKOV » 18 Ное 2012, 21:39

Току що и другата ми кола(М40 Б16 '91) направи съ6тия проблем без разлика при подаване на газ в ниски обороти докато мотора е студен се дави много сериозно и 4ека не престава да свети и да записва грешка 1222.
Ламбда сондата у4аства ли в работата на мотора докато е студен?

Назад към E36