Батериите на таблото

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Батериите на таблото

Мнение от plamenppppp » 25 Юли 2006, 10:18

Миналата година смених батериите на таблото. Занулих и всичко си стана ОК . Сега обаче зануливам - и след 20 минути барчетата отново изчезват . Светва ми ИНСПЕКШЪНА - като по време на движение да речем 1-2 пъти на ден изгасва ИНСПЕКШЪНА и светва ОИЛСЕРВИЗ заедно с жълто и червено барче и часовник , за около минута и после пак гаснат и си светва ИНСПЕКШЪН. Така е от няколко месеца . Оня ден смених маслото - и го занулих отново - но пак старата песен .!!! :help: Та мисълта ми е - миналата година когато сменях батериите - не ми работеше и разходомера , не светеха никакви барчета нито тавели - Инспекшън или оилсервиз. След смянята всичко си доиде. Тогава обаче - търсех такива батерии и не успях да намеря . Намерих от магазин за компютри подобни - зарядни батерии - даже с малко по висок капацитет - 1000 мАч. А старите мисля че бяха 600 или 800 . Вчера реших да ги замеря - дадоха ми 1.1 - 1.2 Волта :shock: . загледах се - самите батерии на тях си пишеше 1.2 Волта . :shock: 90% съм сигурен че щом съм ги взел - значи и старите са били такива ,не мога със сигурност да си спомня . Но се появи съмнението - дали тези които съм сменил са били правилните Б
Та въпросът ми е : Някой може ли със сигурност да ми каже 1.2 волта или 1.5 волта ,трябва да са Б :idea:

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 25 Юли 2006, 10:35

Акумулаторните батерии са само 1,2 волта или кратно на това число(когато има повече от една клетка). Обикновените батерии за еднократна употреба са около 1,4 волта. А това дали са 600 мА или 1000 в момента не пее в градския хор. Т.е., ако амперажът е повече няма лошо. Говорим за малки аперажи и при тях няма проблем със зареждането. Проблем може да има при големите акумулатори когато алтернаторът дава ток по-малък от капацитета на батерията.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plamenppppp » 25 Юли 2006, 11:10

Тогава - излиза , че батериите са ми читави :roll: . И каде ли ще да ми е проблема ? Откачих акумулатора за 15 мин. , за да изчисти евентуална грешка - след кото занулих пак - светнаха ми барчетата- нооо- след половин час пак същото :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Отсраних проблема

Мнение от plamenppppp » 01 Авг 2006, 16:05

Оказа се че като замерих батерийтеедната ми дава1.3 в а другата 1.1 в . Тази която ми дава 1.1 я разпоих и като я замерих вече разкачена ми даде 0.8 в !!! :idea: замених я - но в магазина кадето си купих новата (за 6 лв) магазинера ме светна без да иска , и се усетих защо не успях да изкарам 1 година. Ами тои като ми декламираше параметрите (850мач, 1.2 в ) , спомена и живот на батерията 1000 кратно зареждане . Т.е. независимо колко дълго се зарежда -брои се колко пъти и е пуснат заряден ток. Ако в моя- нашия случай тия 2 батерии служат за да подържат паметта за изминалото време-километри на ойлсервиза- кога се зареждат - при всяко палене ли- тогава всеки може да си сметне 1000 пъти за колко време ще се навартят .Аз например паля по 10-20 пъти на ден !!! :idea: :lol: Това е - дано съм бил полезен!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 02 Авг 2006, 0:33

Цъ, с "живот на батерията 1000 кратно зареждане" е (трябвало да има) имал предвид 1000 пълни цикъла заряд/разряд. Т.е. две разреждания до 0,6V с последващи пълни зареждания се броят за един цикъл. Токовете в тая верига са толкова ниски (ако всичко си работи нормално), че колата трябва сигурно с месеци да стои без акумулатор, за да се разредят наистина тия батерийки. Практически само тогава батериите се разреждат. Карам 5-та година с едни и същи батерии 2-ра употреба :mhihi: .
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

Назад към E34