Датчик разпределитен вал М43

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Датчик разпределитен вал М43

Мнение от ilia1984 » 28 Сеп 2012, 17:53

Колата ми е 318 М43. От извесно време на няколко пъти при диагностика с ДИС ту ми излиза грешка "Датчик разпределитен вал" ту не .Като цяло усешам колата леко мудна особено при рязко падаване газ забива предница и тогава почва да ускорява ? Да сменям ли датчика или не и дали датчика трябва да е от М43 или може от друг мотор?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Датчик разпределитен вал М43

Мнение от Dirty M5 driveR » 28 Сеп 2012, 18:29

Най-вероятно е за смяна, но е добре ако имаш възможност да пробваш с работещ и тогава да купуваш, че все пак не са евтини.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i 118hp; e30 324td 115hp

Мнение от darko691 » 28 Сеп 2012, 18:31

Здрасти колега ;) Според мен ако е отишал датчика на разпределитения вал тя изобшто няма да ти запали :D Проблема ти е май в Дебитомера. За тест откачи буксата од дебитомера и виж дали ще ускорява по-брзо и няма да забива. Ако е така тогава проблема ти е в дебитомера- смяна ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 28 Сеп 2012, 20:36

darko691 написа:Здрасти колега ;) Според мен ако е отишал датчика на разпределитения вал тя изобшто няма да ти запали :D Проблема ти е май в Дебитомера. За тест откачи буксата од дебитомера и виж дали ще ускорява по-брзо и няма да забива. Ако е така тогава проблема ти е в дебитомера- смяна ;)

Откачих буксата на дебитомера и почнаха да играят оборотите на празен ход :ranting: освен това по погрешка откачих и една букса на кутията на въздушният филтър и оборотите на празен ход ми се качиха от 700-750 на 950-970 оборота и не искат да падат :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 28 Сеп 2012, 22:28

Трябва да изчистиш грешката от дебитомера, която се е набила от откачването на буксата. Влязъл си в авариен режим.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 28 Сеп 2012, 23:41

vavilon написа:Трябва да изчистиш грешката от дебитомера, която се е набила от откачването на буксата. Влязъл си в авариен режим.

И аз така предполагах защото оборотите са стабилни точно 970-980 :banghead: мерси колега :bchug:
Някой имали и идея защо тази грешка се появява и изчезва "датчик разпределитен вал" и дали мога да си взема датчик от друг мотор например М52/М54 ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 29 Сеп 2012, 23:10

Проблема се задълбочи днес изтрихме грешките но ефекта е никакъв :shock: постоянно държи 950-970 оборота на празен ход другото странно нещо е че сутрин като я запаля на студено тогава пък държи ниски обороти 750 изобщо вече се чудя какво да правя :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 30 Сеп 2012, 0:05

Аз вече почти година карам с развален датчик на разпределителния вал на същия двигател и искам да ти кажа, че почти не оказва влияние върху работата на двигателя. Датчикът разбира в какво положение е вала и така разбира кога да запали отделния цилиндър. Той е холов датчик и е важен, но когато се преебе колата разбира кога да запали цилиндъра по пропуските на запалването - става мигновено и сам няма как да усетиш липсата му, в смисъл неработенето му. По никакъв начин не се усеща нито в мощността, нито в нищо почти. Не казвам, че е излишен, но това е реалността. Разбира се добре е да си работи, но.... Колкото до оборотите и невървенето ти - на 99% проблемът се крие в дебитомера. Симптомите са точно като на заминаващ си дебитомер. А след това за всеки случай си изчисти качествено стъпковия мотор и провери за паразитен въздух и нещата ще заспят. В DIY от важните теми съм направил даже снимков материал как се разглобява и мие! Успех!

p.s. иначе от 20-ка можеш да вземеш датчика наистина, но препоръчвам да си го купиш нов, щото се прецакват често и то не само на м43 :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 30 Сеп 2012, 9:06

slitter написа:Аз вече почти година карам с развален датчик на разпределителния вал на същия двигател и искам да ти кажа, че почти не оказва влияние върху работата на двигателя. Датчикът разбира в какво положение е вала и така разбира кога да запали отделния цилиндър. Той е холов датчик и е важен, но когато се преебе колата разбира кога да запали цилиндъра по пропуските на запалването - става мигновено и сам няма как да усетиш липсата му, в смисъл неработенето му. По никакъв начин не се усеща нито в мощността, нито в нищо почти. Не казвам, че е излишен, но това е реалността. Разбира се добре е да си работи, но.... Колкото до оборотите и невървенето ти - на 99% проблемът се крие в дебитомера. Симптомите са точно като на заминаващ си дебитомер. А след това за всеки случай си изчисти качествено стъпковия мотор и провери за паразитен въздух и нещата ще заспят. В DIY от важните теми съм направил даже снимков материал как се разглобява и мие! Успех!

p.s. иначе от 20-ка можеш да вземеш датчика наистина, но препоръчвам да си го купиш нов, щото се прецакват често и то не само на м43 :)

Колега slitter как да разбера че е дебитомера след като не ми изписва грешка или след разкачане на буксата му почват да се менят оборотите . За датчика на разпределителния вал е писано много тук един колега сподели че след смяната му колата станала видимо по пъргава и се намалил разхода му от това което знам щом е датчик на Хол той регулира предварението или ъгъла на запалване определено от него колата може да бъде по мудна и да има по голям разход ! Проблема се оправи вече всичко е :yes: но за в бъдеще ще имам едно на ум когато слушам съвети от форума :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 30 Сеп 2012, 9:35

Дебитомерът записва грешка чак, когато изгори напълно или му откачиш буксата разбира се :) Това, че не го записва като грешка не означава, че работи коректно - дори понякога на живи данни е трудно да се хване тъпия дебитомер, защото изглеждат добре, а реално не са. С времето тая гадина си променя съпротивлението (една фина жичка, през която реално минава въздуха) и всичко изглежда в рамките на допустимите параметри, а реално това, което влиза не е това, което отчита ЕКУто и така започва да бърка горивната смес - било то да я прави обогатена или обеднена (понякога от грешки през сондата можеш да го хванеш, щото те препраща към тях, а те са си ок), а понякога никакви записани грешки, както ти казах. При единия случай колата трудно набира и често светва чека примерно (ако стандарта е ОБД и лампата за чек на м43 работи), при другия случай - има едно забиване на предницата първоначално при рязко подаване на газ и след тва започва да набира добре.

Колкото до датчика на вала - съвсем сериозно не оказва чак такова влияние, махни ги тия кво пишат. Те в БМВ са го измислили като се преебе как да направят така, че да работи колата. Аз вече почти година се каня да го сменя, щото на мен ми го записва постоянно - как изтриеш грешката, веднага я записва пак. Просто се е скапал напълно, но по никакъв начин не ми се отразява на вървенето, върви си на пушка, дори си ми харчи нормално :) Тия датчици често им се пука пластмасата и влиза вътре масло и за тва спират да работат. Иначе индукционен датчик нема кво да му се преебе. :) Между другото като купих колата преди години го смених, щото не бацаше, сега пак след 6 години се прецака :) , а го купих ориджинъл :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 01 Окт 2012, 10:51

ilia1984 написа:
slitter написа:Аз вече почти година карам с развален датчик на разпределителния вал на същия двигател и искам да ти кажа, че почти не оказва влияние върху работата на двигателя. Датчикът разбира в какво положение е вала и така разбира кога да запали отделния цилиндър. Той е холов датчик и е важен, но когато се преебе колата разбира кога да запали цилиндъра по пропуските на запалването - става мигновено и сам няма как да усетиш липсата му, в смисъл неработенето му. По никакъв начин не се усеща нито в мощността, нито в нищо почти. Не казвам, че е излишен, но това е реалността. Разбира се добре е да си работи, но.... Колкото до оборотите и невървенето ти - на 99% проблемът се крие в дебитомера. Симптомите са точно като на заминаващ си дебитомер. А след това за всеки случай си изчисти качествено стъпковия мотор и провери за паразитен въздух и нещата ще заспят. В DIY от важните теми съм направил даже снимков материал как се разглобява и мие! Успех!

Колега slitter как да разбера че е дебитомера след като не ми изписва грешка или след разкачане на буксата му почват да се менят оборотите . За датчика на разпределителния вал е писано много тук един колега сподели че след смяната му колата станала видимо по пъргава и се намалил разхода му от това което знам щом е датчик на Хол той регулира предварението или ъгъла на запалване определено от него колата може да бъде по мудна и да има по голям разход ! Проблема се оправи вече всичко е :yes: но за в бъдеще ще имам едно на ум когато слушам съвети от форума :banghead:

А какво се беше оказало в крайна сметка? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 01 Окт 2012, 16:17

vavilon написа:А какво се беше оказало в крайна сметка? :dunno:

За сега смених датчика на разпределният вал и чакам да видя какво ще стане :bang: А иначе оборотите се оправиха това постоянно държене на 950-970 оборота на празен ход се оказа аварийен режим при М43 а причината беше че като съм разкачал буксата на дебитомера съм закачил кабела на моторчето на празен ход а на тъпата диагностика нямаше грешка :banghead: Като цяло изключително тъп софтуер за записване на грешките при BMW трябва да караш 1000км та да запише грешка :bang:
Колега slitter колко трябва да бъде съпротивлението на дебитомера ? И друго не мога да разбера защо грешките не се записват веднага а чак след време проблема в софта ли е или интерфейса?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_TO » 01 Окт 2012, 16:37

Колега slitter как да разбера че е дебитомера след като не ми изписва грешка или след разкачане на буксата му почват да се менят оборотите . За датчика на разпределителния вал е писано много тук един колега сподели че след смяната му колата станала видимо по пъргава и се намалил разхода му от това което знам щом е датчик на Хол той регулира предварението или ъгъла на запалване определено от него колата може да бъде по мудна и да има по голям разход ! Проблема се оправи вече всичко е :yes: но за в бъдеще ще имам едно на ум когато слушам съвети от форума :banghead:[/quote]

Колега, не че те врпягам ама съветите от ФОРУМА си бяха ОК. Никой не ти е виновен, че не си знаел кое ти е дебитомера :OT:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 01 Окт 2012, 16:57

BMW_TO написа:
Колега, не че те врпягам ама съветите от ФОРУМА си бяха ОК. Никой не ти е виновен, че не си знаел кое ти е дебитомера :OT:

BMW_TO дай да не разводняваме темата :dummy: Съвети от типа дай да разкачим буксата и да видим какво ще стане ги оставям на теб :no: По отношение на писаници на някой чул не дочул за какво става въпрос оставам без :censored: И още нещо BMW_TO точно такива като теб правят от форума махленска среща :OT:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 03 Окт 2012, 9:10

Искам да попитам още нещо старият датчик на разпределителният вал беше с парт номер BMW 1- 435-351 от 03/98 новият е с номер BMW Part Number: 12147518628 трябва ли нещо да се препрограмира(ъпдейтва софта) защото четох в нета че 320-ките произведени преди 06/98 трябват да се препрограмират или ъпдейтват софта за да не дава грешка новият датчик :dunno:

Следваща

Назад към E46