смяна на амортисьори- какво е необходимо

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: смяна на амортисьори- какво е необходимо

Мнение от Ivo_Borisov » 24 Сеп 2012, 20:09

Прав си. Все пак на мен ми е много лесно с него и всички ремонти които правя ги търся там. Та видях че няма линк към ТИС-а и го постнах. Между другото, в събота сменях моите амортесьори. Повече време ми отне да сменя амортесьора от пружината, отколкото да го сваля от колата :lol:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E39'97 525 tds M51
Мечтае да кара: Карал съм X6 искам да го притежавам:))

Мнение от dmx_525 » 25 Сеп 2012, 15:35

Ето смяната и в pdf.формат :arrow:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение Изображение Изображение ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 25 Сеп 2012, 22:21

Браво за труда колега! :clap:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от dmx_525 » 26 Сеп 2012, 10:08

Мерси за овациите нищо сложно,дано свърши работа на който му се налага.Най-малко информацията е достатъчна до толкова,че поне да не ни баламосват по сервизите.Хубаво е да знаеш за какво става въпрос! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i 1999
Мечтае да кара: ActiveHybrid 7
Детайли за колата: Самолет с метаново

Мнение от zarobg » 26 Сеп 2012, 23:23

Здравейте, и мойте са за смяна исках да слагам оригинални нови от бмв ма цената направо кърти 2та предните са 568 евро кат сменя това онова около тях и труда ще ми стъпе 1000 евро близо и тва само предните. Кто гледам снимките тука не е много сложно да се сменят и намерих едни употребявани в нета за 300 евро ето линка http://www.kijiji.it/annunci/ricambi-e-accessori/trapani-annunci-marsala/ammortizzatori-bmw-serie-5-e39/33941176 пише че е сменил със спортни и затва ги продава , проверих номерата им мойте са същите (сори че това не е баш по темата)

Сега по темата, питането ми е как може да се разбере дали употребявани амортисьори са добре? има ли някъв начин или копувам слагам и квот е тва е. Другия ми въпрос е за пружините при мен освен че са заминали амортисьорите пружините скърцат здраво дали трябва да ги сменя и тях или те ся щот амортисьора е каталясал са така?
Правописа ми е пълна трагедия - но работя над проблема, благодаря за разбирането !!!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Мнение от cls6666 » 27 Сеп 2012, 8:02

амортисьора е като жив човек както казва един колега ,може да изглежда външно добре но вътре да се е поизносил,амортисьорите се проверяват на машина но като са на колата,според мен това е риск ама ти си преценяш,из сервизните литератури които съм разглеждал 100 000км били предела на амортисьора ...незнам колко е вярно и колко не ,ама се усеща разлика между нов амортисьор и такъв на 200 000 км който изглежда здрав(не люлее,като натиснеш е твърд и т.н.)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от dmx_525 » 27 Сеп 2012, 16:07

Изгледай клипчето,смятам ще ти се изясни горе-долу картинката :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=ElqpWj0FWuQ

Според мен,вземи си нови макар и да са от алтернативните марки(масло и газ).Пробвай ги тез дето казваш първо(макар и втора ръка),ако те грабнат и те устройва цената взимай.

Моят съвет за избор на марка,ако решиш да вземаш нови:
shock absorbers.jpg

На клипчето около 3-тата минута пича показва как изглежда запазения амортесьор,веднага след това как е й напълно заминал.Ти предценяш.Успех!
Последна промяна dmx_525 на 27 Сеп 2012, 17:53, променена общо 3 пъти

Потребител
Аватар

Мнение от dmx_525 » 27 Сеп 2012, 17:19

За пружините,първо пробвай да им смениш уплатненията.Най-вероятно са заминали отдавна и стържат направо на метал.А,и ако са напълно свършили амортесьорите,сега пружината поема цялото натоварване и е нормално да скърцат яко!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от zarobg » 27 Сеп 2012, 20:41

Мерси много, доста ми се изесниха нещата, особенно че неска сложих зимните гуми и майстора ме извика да видя ква трагедя е е долу всички носачи са зели дали от пред. Амортисьрите са оляли секво и майстора каза че така троша всичко останало по бързо. Мисля да купя нови амортисьри sachs ,няма да откажа помощ с инфо за модела газо-маслени , само да не са спортни, даже ако возят по меко още по добре :mrgreen:

:OT: Моля ви за съвет за марка носачи пак хубави като аортисьрите ма не оригиналните че кат им видях цените :paranoid: , може и на лс ако е проблем за темата.
Правописа ми е пълна трагедия - но работя над проблема, благодаря за разбирането !!!

Потребител
Аватар

Мнение от dmx_525 » 27 Сеп 2012, 22:09

За носачите виж тука :arrow: http://mx.bmwpower-bg.net/forums/viewto ... 2ed11b1b74

Аз лично съм за :
Lemforder-1[1].gif

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от zarobg » 12 Дек 2012, 20:11

Здравейте, има ли ляв и десен амортисиор? от тези сложих viewtopic.php?f=35&t=93901&start=225#p3496992 от страната на на шиофиора ми е с 1,5 см по високо меря от края на калника до центъра на джантата. Когато ги взех мисля че на едния пишеше т33 на другия т34 но несъм 100% сигурен, другото което забелязвам е че чинийката където ляга амортисиора на единия гледа на пред на другия на зад( говоря за там където окръжноста и е е поогъната)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 12 Дек 2012, 20:17

Не си ги монтирал правилно колега. Има обозначения за ляв и десен на самия амортесьор, трябва и двата да гледат лекичко напред, по спомен ти говоря.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от zarobg » 12 Дек 2012, 20:44

Ето и снимките по прага може да се орентирате кой е ляв и кой е десн но се вижда чинйката че гледа на обратно на другия
Изображение
Изображение

и на двата има лепенка с L и R има ли значение кой ще се сложи от ляво и кой от дясно ? L трябва да остане между процепа да се вижда от страната на шиофиора R по същия начин от другата страна , аз само това знам и понеделник ще ходя да е дигната да видя с очите си че е ок щот ме убеждават че са така ма клати на висока скорост много на ляво на дясно само кат лодка. Та затва питам кво да гледам още на самия итекет пише ли кой е ляв и кой десен ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 12 Дек 2012, 20:48

Няма значение кой е ляв и кой десен, просто се монтират по лепенките L и R.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от zarobg » 13 Дек 2012, 21:09

Благодаря за помоща, още нещо да питам гледах линка по горе .Там обеснявят че горния край на прожината къдто свършва трябва да легн в някакво легло. Интерсуваме долния край на прожината където свршва нетрябва ли да ляга в това огънатото на чинийкат ? или по точно долу или горе е по важно да е наместена прожината ?

ПредишнаСледваща

Назад към E39