Климатик - изхвърля фреона

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Климатик - изхвърля фреона

Мнение от pazokolarov » 10 Сеп 2012, 12:54

Миналата сряда дочух къркорещи звуци през духалките при пускане на климатика и го спрях веднага. В сервиз стенда показа наличие само на 50 грама фреон :shock: (при изискващи се 0,680 +/- 10 кг.). Процедурата по пълненето беше малко попретупана, и не огледах за течове. Мислех, че причината за такава загуба може да е липсата на обслужване от около 3 години :oops: на тази система.
Но крайният резултат беше наднормено високо налягане и в двата кръга - около 30 бара до кондензатора и около 17 на другия кръг. Последното разбрах, че може да се приеме за нормално, но първата стойност (30) е много голяма.
Майстора препоръча почистване на радиатора на кондензатора.
Разглобих го на една автомивка и го изчистих. Излязоха много листа, мухи, кал и тем подобни гнусотии. Въпреки малкото разстояние между двата радиатора, мисля че задачата е изпълнена успешно.
Перката съм почти сигурен че работи на всичките си 15 степени.
Мерих само с ДИС-а какво е налягането. показваше между 15 и 18 бара. Но не съм сигурен кое точно е това налягане. Предположих, че е в кръга за високо налягане и прибегнах към експлоатация на климатика.
Обаче!
В неделя - същия звук и само хладък въздух. Не съм правил никакви замервания, за да не сговнясам положението още повече.
Изсушителя не помня да е сменян от 2008 на сам. Надявам се това да се окаже крайната причина.
Какво друго може да се очаква в тази ситуация?
Изображение
ИзображениеИзображение

Потребител
Аватар
Кара: Е46 320d 99
Мечтае да кара: Ново БМВ
Детайли за колата: Сребристо седанче с ремап

Re: Климатик - изхвърля фреона

Мнение от Pesho Apostolov » 10 Сеп 2012, 13:06

Същия проблем имам и аз. Два пъти ми изпуска фреона за веднъж. Майстора предполага,
че перката нещо се е бъгнала не е включила и под високото налягане се отворил механичния
клапан и е изхвърлила фреона. Ще се радвам на коментари и на други колеги защото ей така
на сляпо не ми се сменя перка.

И само да доуточня. Изпусна фреона за веднъж, веднага я заредих, така изкара два месеца и пак
го изпусна изведнъж. Сега съм заредил и оцветител да видим дали изпуска от въпросния клапан
на компресора. Луда работа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 10 Сеп 2012, 13:10

Той Орлин (Oci) ще се включи в темата, но все пак. От него разбрах, че на много колеги изпрителите им се пукат и смяната им води до разглобяването на цялото табло. :confused: Надявам се да не е от него. Защо не огледахте за течове с УВ лампа?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 10 Сеп 2012, 14:06

колега явно кола губи фреона от някъде т.е имаш пропуск в системата, те като я заредиха провериха ли за течове и от централната конзола чува ли се съскане когато ти заредиха колата :?:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 10 Сеп 2012, 21:10

Днес са я заредили отново с фреон и с индикатор в маслото. Ще видим дали има теч.
Но повече ме притесняваше повишеното налягане (30 бара) по манометъра на стенда и дали това, което мери ДИС е налягането в кръга за високо налягане? Поне така си мисля, защото май няма друг датчик за налягане в инсталацията на климатика на Е46.

Фреона мирише ли на нещо? Т.е. има ли някаква характерна миризма?
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 11 Сеп 2012, 3:38

pazokolarov написа:Днес са я заредили отново с фреон и с индикатор в маслото. Ще видим дали има теч.
Но повече ме притесняваше повишеното налягане (30 бара) по манометъра на стенда и дали това, което мери ДИС е налягането в кръга за високо налягане? Поне така си мисля, защото май няма друг датчик за налягане в инсталацията на климатика на Е46.

Фреона мирише ли на нещо? Т.е. има ли някаква характерна миризма?

Диса и всякаква друга диагностична програма ще ти покаже високото налягане защото пресостата само него показва иначе за ниското само с манометер, но то няма как да е 30 бара това ти е високото налягане за да показва толкова високо налягане или има запушване в системата или перката не работи коректно.
Като пуснеш климатика пипни с ръка кондензатора /външния радиатор на климатика/ през бъбреците като вдигнеш капака той не трябва да пари а ръката да стои там ако пари значи нямаш добро охлаждане.
Ако налягането на място е толкова високо не би трябвало да духа студено на място, а като тръгнеш в движение студеното идва поради охлаждане от въздушната струя.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 12 Сеп 2012, 21:22

Сменен изсушител.
Почистен радиатор на кондензатора.
Перката работи нормално.
Сега държи налягане между 12 и 15 бара при външна температура 26 градуса. Последното е когато колата е на място.
За сега теч не се вижда. След три-четири дни ще стане ясно окончателно.

:OT: Еййй! Е*али са си мамата у тея сервизи! Като почнат да ти навиват разни теории, че най-вероятно ще се наложи смяна на изпарител, на компресор, на целия автомобил ... :mhihi: и ще те натоваря без време с куп ненужни смени.
Изображение
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 13 Сеп 2012, 8:21

Pesho Apostolov написа:и под високото налягане се отворил механичния
клапан и е изхвърлила фреона.

На Е36цата ми бяха презаредили климатика и в жегите ми отваря тоя клапан за свръх налягане , чува се доста звучно , все едно е цъфнала тръбичка. Изхрърли колкото изхвърли и климатика продължи да работи - нормално :shock: Сега е46цата пак ми я бяха презаредили , защото капака ми се оказа че е от бензинова кола /там е табелата с колко грама се зарежда / а аз карам дизел и дизела събира по малко фреон . Високото налягане става много високо , перката не спира да бучи на високи скорости ..
ето какво казва тис за високо налягане

Normal inlet pressure and high outlet pressure indicate an overfilled system, a contaminated condenser or a faulty auxiliary fan.
Remedy:
Draw off, evacuate and refill A/C system . Clean condenser from outside, check auxiliary fan, replace if necessary.

http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/07/62/80
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 13 Сеп 2012, 9:25

pazokolarov написа:Сменен изсушител.
Почистен радиатор на кондензатора.
Перката работи нормално.
Сега държи налягане между 12 и 15 бара при външна температура 26 градуса. Последното е когато колата е на място.
За сега теч не се вижда. След три-четири дни ще стане ясно окончателно.

:OT: Еййй! Е*али са си мамата у тея сервизи! Като почнат да ти навиват разни теории, че най-вероятно ще се наложи смяна на изпарител, на компресор, на целия автомобил ... :mhihi: и ще те натоваря без време с куп ненужни смени.

На кое викаш "изсушител"?

ентусиаст
Аватар

Мнение от mitrax » 13 Сеп 2012, 9:27

на дехидратора , около десния фар - на него седи и пресостата . По принцип е консуматив.
No 12
http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/T ... nditioner/
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 13 Сеп 2012, 17:15

mitrax написа:на дехидратора ...

тъй де, изсушител/дехидратор - все тая :mhihi: . Именно за тази джаджа става дума.
Изображение
ИзображениеИзображение

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 320Д
Мечтае да кара: БМВ 330хд

Мнение от sokingr » 14 Сеп 2012, 18:22

Колеги и аз имам същия проблем с изхвърляне на фреона но при мен / 320 д 136 коня 1999 г /може би не се включва перката .Някое мнение от къде е този проблем.

ентусиаст
Аватар

Мнение от mitrax » 14 Сеп 2012, 19:41

тества се с ГТ1 примерно блока управляващ перката , ако е ОК се гледа датчика за налягане на фреона дали мери . Масово управлението на перката дефектира при първите е46.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 14 Сеп 2012, 20:57

Масово управлението на перката дефектира при първите е46.[/quote]

Не само при първите :yes:

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 320Д
Мечтае да кара: БМВ 330хд

Мнение от sokingr » 16 Сеп 2012, 12:54

Колеги някой може ли да ме насочи към добър майстор за тази диагностика в Сливен

Следваща

Назад към E46