Температура при висока скорост

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от xterminator » 05 Авг 2012, 2:15

Здравейте, колеги!
Днес като се прибирах по магистралата Бургас-София реших да надупя колата (320д 150 к.с.) и в продължение на 8-10 мин я държах на 180-210 и стрелката на температурата отиде малко след 12 часа точно преди следващата чертичка. Секунди след като пуснах газта стрелката се върна в средата. Климатроникът също беше пуснат, ако има някакво значение. Напънах я още няколко пъти и стрелката пак се качваше до малко преди чертичката след 12 часа, но не преминаваше нататък. Дали това е индикация за някакъв проблем или е нормално при такова натоварване в жегата да става така?
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Температура при висока скорост

Мнение от Zagy » 05 Авг 2012, 8:45

Според мен имаш някакъв лек проблем с охладителната система - аз също съм нагъзвал мойта до 200км/ч, но стрелката не мръдна. Засега не мисля, че трябва да се притесняваш.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 520dA

Мнение от BMW_1914 » 05 Авг 2012, 13:12

xterminator написа:Здравейте, колеги!
Днес като се прибирах по магистралата Бургас-София реших да надупя колата (320д 150 к.с.) и в продължение на 8-10 мин я държах на 180-210 и стрелката на температурата отиде малко след 12 часа точно преди следващата чертичка. Секунди след като пуснах газта стрелката се върна в средата. Климатроникът също беше пуснат, ако има някакво значение. Напънах я още няколко пъти и стрелката пак се качваше до малко преди чертичката след 12 часа, но не преминаваше нататък. Дали това е индикация за някакъв проблем или е нормално при такова натоварване в жегата да става така?

най-добре си провери антифриза да не е намалял или да нямаш проблем по охладителната система или радиатора, не трябва да мърда от 12 ч. стрелката ;) а и за десетина минутки на магистрала със 180/200 км не е кой знае какво натоварване :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 05 Авг 2012, 20:56

Замърсени радиатори? :roll:
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 05 Авг 2012, 21:53

Ivo_Borisov написа:Замърсени радиатори? :roll:

При тази скорост - едва ли. За всеки случай едно измиване няма да се отрази зле на колата. Аз миналата година го мих моя радиатор - свалих модула с перката и жалузите, напръсках с Меглио и поливах обилно с маркуч по посока обратна на движението на колата - няма да ти казвам каква боза течеше...
Последна промяна Zagy на 10 Авг 2012, 20:31, променена общо 1 път
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 05 Авг 2012, 22:25

При тази скорост ако има антифриз, няма какво друго да е :roll: Иначе моя го чистих като взех колата, много мръсотия беше. След това го чистих 3г и половина по късно и почти нямаше мръсотия. Е, климата тръгна по добре след измиването, но това е :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2012 BMW X5 Xdrive30d
Мечтае да кара: 2020 BMW X5 Xdrive30d
Детайли за колата: Sport Pkg, HUD, Adaptive Drive, Top View, LDW, Comfort Seats..all the works!

Мнение от Flipz » 05 Авг 2012, 23:31

и моят го почистихме при моите проблеми с охладителната система и съм много доволен, че го направихме...30-40 минути работа е, лесно става, а ефектът според мен си заслужава. Много рядко се случва чист радиатор на стара кола..все нещо се промушва през решетките хахахха

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от xterminator » 10 Авг 2012, 20:01

С антифриза всичко е наред, явно проблемът е някъде по радиаторите. Ще ги продухам, когато имам възможност.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 11 Авг 2012, 13:43

Виж си капачката при мен го направи тоя номер на големите жеги си карах стабилно на магистралата на клима и изведнъж стрелката оживя и спрях от клима на парно на 34гр вътре директно изчаках Малко темп се нормализира и теъгнах на др ден обаче отворих капака да видя и капачката не беше стегната изобщо както трябва имаше луфт долях малко стегнах и вече 2к км и отгоре всичко е наред
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 14 Авг 2012, 23:23

ако имш виско, много важно и него да го провериш... на мен то ми и зигра гадния номер....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 15 Авг 2012, 22:59

При висока скорост виското не играе голяма роля, да не кажа никаква. Скоростта на въздушната струя е достатъчна за охлаждането.
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 16 Авг 2012, 9:12

Напротив - и двата компонента са важни за държенето на нормална температура.

Виското се проверява сравнително лесно, а радиаторите...дори и да не е в тях проблема - ще направиш огромна услуга на автомобила си ако ги почистиш, колега :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 16 Авг 2012, 9:43

Ivo_Borisov написа:При висока скорост виското не играе голяма роля, да не кажа никаква. Скоростта на въздушната струя е достатъчна за охлаждането.

Борисов и аз така си мислех... но при висока скорост работещо виско се върти с високи обороти, а скапано, само колкото го увлече инерцията... обикновено ако е халадно няма да си проличи проблема но - жега, клима и скорост и бам...
Изображение

Назад към E46