Газов инжекцион 330ci? Предимства и недостатъци. Съвети?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Ganchetty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 2002 330ci Convertible
- Мечтае да кара: BMW F10 M5
Газов инжекцион 330ci? Предимства и недостатъци. Съвети?
Като цяло не изгрям от желание да го слагам, но може би и не си направих много добре сметката с разходите за гориво и това, че ще карам колата 3 пъти повече от старата, а и самия начин на каране се промени
с няколко думи средния разход в момента ми е около 20-22 само градско което ми излиза по 50-60лв на ден или 350-400лв до морето... Въпреки, че кефа е безценен, за последния месец минах 3500км от които 2500в града и сумата която излезе под чертата е безобразна
) Няколко са ми въпросите... Добри газаджии в София които да ми направят оптималните настройки, най-добра маприблизителна цена, приблизителен разход при малко по-агресивен начин на каране и главни недостатъци? Преди да разгледам бях твърдо против, но доста хора ме убеждават в противното и твърдят, че разликата е във вървежа е нищожна и не вреди на двигателя по никакъв начин. Идеята ми е да мога максимално да се наслаждавам на колата и да инвестирам в нея от колкото в гушата на Гн. Златев и компания.
Ще ви помоля да си спестите мненията от сорта на да си купя 320d и подобни! До колкото разбрах само в БГ се смята за нещо много долно и срамно да спреш на бензиностанция и да заредиш газ. Искам да направя една обиколка на Европа с колата и сумата която сметнах е неприемлива... Както и да е причините да обмислям този вариант са много и естествено ще приема и мнения против това мое действие. Благодаря ви предварително и се надявам темата да не се повтаря за стотен път, но търсих и не намерих конкретни отговори.

Ще ви помоля да си спестите мненията от сорта на да си купя 320d и подобни! До колкото разбрах само в БГ се смята за нещо много долно и срамно да спреш на бензиностанция и да заредиш газ. Искам да направя една обиколка на Европа с колата и сумата която сметнах е неприемлива... Както и да е причините да обмислям този вариант са много и естествено ще приема и мнения против това мое действие. Благодаря ви предварително и се надявам темата да не се повтаря за стотен път, но търсих и не намерих конкретни отговори.
Live and learn... Life is a lesson and i'm the teacher!
Re: Газов инжекцион 330ci? Предимства и недостатъци. Съвети?
Дано ти е полезно http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... b9d7759b38
Заинтересувах се от темата защото и мен ме свива сърцето заставайки да колонката .
Тук за 330ci дават 6,9 л. извънградско http://www.carinf.com/bg/b770614688.html
Явно каталожните данни нямат нищо общо с реалността ...
Заинтересувах се от темата защото и мен ме свива сърцето заставайки да колонката .
Тук за 330ci дават 6,9 л. извънградско http://www.carinf.com/bg/b770614688.html
Явно каталожните данни нямат нищо общо с реалността ...
- Ganchetty
- кандидат ентусиаст
-
Четох я няколко пъти тази тема, но за съжаление има всякаква друга ненужна информация в нея, в половината се обсъжда течна фаза от която не се интересувам, освен ако цените им не са паднали драстично под 2к, а другата половина се псуват и обесняват глупости... А относно разхода може би е възможно да се достигне до към 8, при много икономично каране, но на мен лично на връщане от морето успях да я докарам на 12 по борд. комп., наистина имаше доста агресивни участаци по магистралата
а и все пак колата е кабрио, по-тежка, широка гума, 4 човека, климатик и пълен багажник 

Ами ,колега аз също сериозно обмислям варианта газов инжекцион .Доста им четох сайтовете и рекламите на разните фирми . Моето мнение е да слагаш .Аз ще го направя . Доколкото научих и от чуждите сайтове плюсовете освен по-ниската цена са по-чисто двигателно масло,по-добро изгаряне и екология,ако някой го интересува . Минусите са малко по-висока температура на изгаряне,по-често свещи и възд. филтър,повечко конденз в ауспуха . Така ,че моят извод е ,че при грамотен монтаж не би трябвало да има проблеми . А мненията от рода "срам ме е да сипя газ" не ги разбирам .
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
Точно на БМВ не съм гледал сложен, но на А8 4.2 сложиха и си перка човека без проблеми. Много е важно кой ще го монтира(и поддържа) не толкова марката. Има много тънкости, не съм гледал на този двигател но ако времето на бензиновите дюзи е по-малко от 2мс ще трябват бързи дюзи, които заминават по-бързо. Изпарител трябва доста сериозен(даже може да се помисли за вариант с 2 изпарителя както направиха при въпросното Ауди). Останалото са тръби, бутилка и управление/електроника. Мощност очаквай почти същата, разход +1л на бензиновия. Зимата се кара доста на бензин докато загрее(не може директно да палиш на газ). Ако се появи проблем на бензин същия се проявява многократно по-силно на газ(разбирай заминаваща свещ, кабел, бубина, затлачен възд. филтър).
Аз лично досега кола на бензин без газ не съм имал. При монтажа слагаш пълначката при тази на бензин и бутилката на място на резервната гума и си ти. Недостатък е и по-често спиране за зареждане, но вече навсякъде има газ така че няма да останеш насред път
Аз лично досега кола на бензин без газ не съм имал. При монтажа слагаш пълначката при тази на бензин и бутилката на място на резервната гума и си ти. Недостатък е и по-често спиране за зареждане, но вече навсякъде има газ така че няма да останеш насред път

- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Учудва ме малко високият разход който си постигнал, вярно че кабриото е по тежко( 1680кг. + тежестта на хардтопа при мен), но както съм писал и в темата за разхода на мен ми дава около 9л/100км. извън града и 14л/100км. градско при нормално каране с 18“ джанти.
Сега по темата, нещото което мен ме учуди че тук в Плевен и региона получих три оферти за ЛПГ съответно 1250лв/1650лв./2200лв.
Всичките уредби са с ОБД комуникация с компютъра на колата и всичките се кълняха че са италиански и че няма да има никакви проблеми. Дават съответно две години гаранция.
За кабрио разбира се изискването ми беше да се монтира бутилка на мястото на резервната гума

Предимства и недостатъци– за една смяна на масло (15к. км.) избиваш уредбата и после на всеки следващ такъв интервак си с 2к. лв. напред в сравнение с някой който кара същата кола на бензин

Ако ти е читав майстора недостатъци няма да има....
Ganchetty написа:Като цяло не изгрям от желание да го слагам, но може би и не си направих много добре сметката с разходите за гориво и това, че ще карам колата 3 пъти повече от старата, а и самия начин на каране се променис няколко думи средния разход в момента ми е около 20-22 само градско което ми излиза по 50-60лв на ден или 350-400лв до морето... Въпреки, че кефа е безценен, за последния месец минах 3500км от които 2500в града и сумата която излезе под чертата е безобразна
) Няколко са ми въпросите... Добри газаджии в София които да ми направят оптималните настройки, най-добра маприблизителна цена, приблизителен разход при малко по-агресивен начин на каране и главни недостатъци? Преди да разгледам бях твърдо против, но доста хора ме убеждават в противното и твърдят, че разликата е във вървежа е нищожна и не вреди на двигателя по никакъв начин. Идеята ми е да мога максимално да се наслаждавам на колата и да инвестирам в нея от колкото в гушата на Гн. Златев и компания.
Колега така като чета или не си се нарадвал на колата още или бая си я караш не съм привърженик на метана но за много пътуване това е решението .А относно газта забрави че разликата е минимална специално на 330 разбира се ако говорим за газ инж. с един редуктор и цена около 1000-1300 ако ти се дават 3000 може и да няма разлика .И другото не знам как я караш тази кола та ти дава толкова голям разход най вероятно имаш някакъв проблем дори и в софия за мен не е нормално въпреки че точно 330 не съм карал.
- Ganchetty
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря за компетентните мнения колеги. Ами като цяло плюсовете сериозно преобладават и нещата лека по лека си отиват натам, колкото и да ми се иска да мога да си позволя да давам по 1.5к за бензин на месец и да оставя колата в сток вид. Резервната гума я прежалих вече и ще търся алтернативни варианти от сорта на рън флет гуми за зимата, мобилен гумаджия, резервната в багажника или на задната седалка... все ще го измисля
Ами сега остава и някой колега със същия двигател който е минал през тази процедура да даде някой съвет и евентуално кординати на някой от който е останал доволен и задвижвам процедурата! Относно разхода, колата е в перфектно състояние откъм двигател и разхода е нормален при начина ми на каране. Доста кикдауни и набих и наистина не съм и се нарадвал и често се случва да излизам без посока и да си карам!
А със сигурност нямам намерение да се хвърлям на най-евтиния вариант, по-скоро на най-качествения на цена до около 2000лв. Когато хората казват, че разликата е минимална, има ли се в предвид разликата във вървежа при 95, 98 или 100 октана бензин, защото 1 път се излъгах да сипя 95 и разликата беше сериозна и си допълних със 100 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Колега ако за първи път слагаш газов инжекцион има няколко универсални правила при избора.
1 Всеки един елемент от системата е важен
2 Избираш само водещи марки не такива дето ги знаят само 2-3 газаджии това е изключително важно за добрите параметри на автомобила със ГИ.Изпарителя не е част от комплекта на газовия компютър избира се според мощноста и вида на двигателя така че ти препоръчвам също -водеща марка и поне 30% мощност над тази на двигателя
3 Избираш сервиз който ти е удобен за ползване и с добри отзиви от клиенти.Поне в началото ще имаш няколко посещения а и после пак при обслужването е добре да ти е на лесно
4 Сервиза който ще монтира е почти задължително да има и други двигатели като твоя на които са монтирали такава уредба.Тоест няма да слагат за пръв път на такъв двигател.
5 Избора на размера на бутилката е добре да е съобразен с разстоянията на които шофираш .Тоест малките 30-35л бутилки те правят зависим от газстанциите.
6 пълначката е различна в различните страни в Европа .Доколкото знам Испания и Холандия е друг стандарта ако смяташ да ползваш LPG там е добре да провериш за подходящ преходник и как стоят точно нещата.
7 ОВД функцията на ГИ е само информативна така че не е нещо дето не може без него.Повечето от съвремените ГИ имат.
П.П Метана го забрави ..ще си съсипеш колата с тежките бутилки и става доста спъната въпреки че е малко по ефтино от LPG за мене лично е краен вариант.
2 Избираш само водещи марки не такива дето ги знаят само 2-3 газаджии това е изключително важно за добрите параметри на автомобила със ГИ.Изпарителя не е част от комплекта на газовия компютър избира се според мощноста и вида на двигателя така че ти препоръчвам също -водеща марка и поне 30% мощност над тази на двигателя
3 Избираш сервиз който ти е удобен за ползване и с добри отзиви от клиенти.Поне в началото ще имаш няколко посещения а и после пак при обслужването е добре да ти е на лесно
4 Сервиза който ще монтира е почти задължително да има и други двигатели като твоя на които са монтирали такава уредба.Тоест няма да слагат за пръв път на такъв двигател.
5 Избора на размера на бутилката е добре да е съобразен с разстоянията на които шофираш .Тоест малките 30-35л бутилки те правят зависим от газстанциите.
6 пълначката е различна в различните страни в Европа .Доколкото знам Испания и Холандия е друг стандарта ако смяташ да ползваш LPG там е добре да провериш за подходящ преходник и как стоят точно нещата.
7 ОВД функцията на ГИ е само информативна така че не е нещо дето не може без него.Повечето от съвремените ГИ имат.
П.П Метана го забрави ..ще си съсипеш колата с тежките бутилки и става доста спъната въпреки че е малко по ефтино от LPG за мене лично е краен вариант.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Ganchetty
- кандидат ентусиаст
-
Jordana написа:Колега ако за първи път слагаш газов инжекцион има няколко универсални правила при избора.
Хиляди благодарности

- Nedialkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Детайли за колата: BMW
Има няколко важно фактора.
1) уредба задължително която чете от ОБД и коригира сместа постоянно.
2) задължително на М54 дълги щуцери, заради които се налага махане на смукателни колектор (ако не е с тях разхода е по висок и губи обороти на празен ход)
3) газта е много хубаво гориво, но поради високата температура на горене във високите обороти не е гот на мотор (един вид ако искаш да караш от 4,5 на горе по добре на бензин)
4) разхода е супер относителен но дига на БМВ-то с по литър литър и половина отгоре.
Слагай и не го мисли, колкото по рано толкова по хубаво и само караш и се раздваш.
НЕ спестявай от читава уредба и майстор инвестицията се връща. Не се подлъгвай по уредбите от 1,2 -1,3 не са за тая кола и няма да тръгне с тях като хората
1) уредба задължително която чете от ОБД и коригира сместа постоянно.
2) задължително на М54 дълги щуцери, заради които се налага махане на смукателни колектор (ако не е с тях разхода е по висок и губи обороти на празен ход)
3) газта е много хубаво гориво, но поради високата температура на горене във високите обороти не е гот на мотор (един вид ако искаш да караш от 4,5 на горе по добре на бензин)
4) разхода е супер относителен но дига на БМВ-то с по литър литър и половина отгоре.
Слагай и не го мисли, колкото по рано толкова по хубаво и само караш и се раздваш.
НЕ спестявай от читава уредба и майстор инвестицията се връща. Не се подлъгвай по уредбите от 1,2 -1,3 не са за тая кола и няма да тръгне с тях като хората

- Ganchetty
- кандидат ентусиаст
-
Забравих да добавя, че колата е автоматик ако има някакво значение? 

- dido0o```
- ентусиаст
-
- Кара: F10 530d 245
Можеш да погледнеш и тази тема: viewtopic.php?p=2779871#p2779871
Въпреки че е за 328, все пак повечето от нещата се отнасят и за 330.
п.п. Заложи на място където са правени няколко подобни на твоя двигатели и хората са доволни. Ако ще и на другия край на града да е.
Въпреки че е за 328, все пак повечето от нещата се отнасят и за 330.
п.п. Заложи на място където са правени няколко подобни на твоя двигатели и хората са доволни. Ако ще и на другия край на града да е.
- Ganchetty
- кандидат ентусиаст
-
Очаквам препоръки в такъв случай
)

- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
Ganchetty написа:Очаквам препоръки в такъв случай)
Напиши от къде си да те опътят колегите