Газов инжекцион 330ci? Предимства и недостатъци. Съвети?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 2002 330ci Convertible
Мечтае да кара: BMW F10 M5

Газов инжекцион 330ci? Предимства и недостатъци. Съвети?

Мнение от Ganchetty » 15 Авг 2012, 20:44

Като цяло не изгрям от желание да го слагам, но може би и не си направих много добре сметката с разходите за гориво и това, че ще карам колата 3 пъти повече от старата, а и самия начин на каране се промени :) с няколко думи средния разход в момента ми е около 20-22 само градско което ми излиза по 50-60лв на ден или 350-400лв до морето... Въпреки, че кефа е безценен, за последния месец минах 3500км от които 2500в града и сумата която излезе под чертата е безобразна :)) Няколко са ми въпросите... Добри газаджии в София които да ми направят оптималните настройки, най-добра маприблизителна цена, приблизителен разход при малко по-агресивен начин на каране и главни недостатъци? Преди да разгледам бях твърдо против, но доста хора ме убеждават в противното и твърдят, че разликата е във вървежа е нищожна и не вреди на двигателя по никакъв начин. Идеята ми е да мога максимално да се наслаждавам на колата и да инвестирам в нея от колкото в гушата на Гн. Златев и компания.
Ще ви помоля да си спестите мненията от сорта на да си купя 320d и подобни! До колкото разбрах само в БГ се смята за нещо много долно и срамно да спреш на бензиностанция и да заредиш газ. Искам да направя една обиколка на Европа с колата и сумата която сметнах е неприемлива... Както и да е причините да обмислям този вариант са много и естествено ще приема и мнения против това мое действие. Благодаря ви предварително и се надявам темата да не се повтаря за стотен път, но търсих и не намерих конкретни отговори.
Изображение
Live and learn... Life is a lesson and i'm the teacher!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ч

Re: Газов инжекцион 330ci? Предимства и недостатъци. Съвети?

Мнение от ljubo73 » 15 Авг 2012, 21:40

Дано ти е полезно http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... b9d7759b38
Заинтересувах се от темата защото и мен ме свива сърцето заставайки да колонката .
Тук за 330ci дават 6,9 л. извънградско http://www.carinf.com/bg/b770614688.html
Явно каталожните данни нямат нищо общо с реалността ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ganchetty » 15 Авг 2012, 21:58

Четох я няколко пъти тази тема, но за съжаление има всякаква друга ненужна информация в нея, в половината се обсъжда течна фаза от която не се интересувам, освен ако цените им не са паднали драстично под 2к, а другата половина се псуват и обесняват глупости... А относно разхода може би е възможно да се достигне до към 8, при много икономично каране, но на мен лично на връщане от морето успях да я докарам на 12 по борд. комп., наистина имаше доста агресивни участаци по магистралата :) а и все пак колата е кабрио, по-тежка, широка гума, 4 човека, климатик и пълен багажник :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ч

Мнение от ljubo73 » 15 Авг 2012, 22:11

Ами ,колега аз също сериозно обмислям варианта газов инжекцион .Доста им четох сайтовете и рекламите на разните фирми . Моето мнение е да слагаш .Аз ще го направя . Доколкото научих и от чуждите сайтове плюсовете освен по-ниската цена са по-чисто двигателно масло,по-добро изгаряне и екология,ако някой го интересува . Минусите са малко по-висока температура на изгаряне,по-често свещи и възд. филтър,повечко конденз в ауспуха . Така ,че моят извод е ,че при грамотен монтаж не би трябвало да има проблеми . А мненията от рода "срам ме е да сипя газ" не ги разбирам .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 15 Авг 2012, 22:21

Точно на БМВ не съм гледал сложен, но на А8 4.2 сложиха и си перка човека без проблеми. Много е важно кой ще го монтира(и поддържа) не толкова марката. Има много тънкости, не съм гледал на този двигател но ако времето на бензиновите дюзи е по-малко от 2мс ще трябват бързи дюзи, които заминават по-бързо. Изпарител трябва доста сериозен(даже може да се помисли за вариант с 2 изпарителя както направиха при въпросното Ауди). Останалото са тръби, бутилка и управление/електроника. Мощност очаквай почти същата, разход +1л на бензиновия. Зимата се кара доста на бензин докато загрее(не може директно да палиш на газ). Ако се появи проблем на бензин същия се проявява многократно по-силно на газ(разбирай заминаваща свещ, кабел, бубина, затлачен възд. филтър).

Аз лично досега кола на бензин без газ не съм имал. При монтажа слагаш пълначката при тази на бензин и бутилката на място на резервната гума и си ти. Недостатък е и по-често спиране за зареждане, но вече навсякъде има газ така че няма да останеш насред път :smoke:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 15 Авг 2012, 22:31

:yes: Интересна тема , ще я следя с интерес.
Учудва ме малко високият разход който си постигнал, вярно че кабриото е по тежко( 1680кг. + тежестта на хардтопа при мен), но както съм писал и в темата за разхода на мен ми дава около 9л/100км. извън града и 14л/100км. градско при нормално каране с 18“ джанти.
Сега по темата, нещото което мен ме учуди че тук в Плевен и региона получих три оферти за ЛПГ съответно 1250лв/1650лв./2200лв.
Всичките уредби са с ОБД комуникация с компютъра на колата и всичките се кълняха че са италиански и че няма да има никакви проблеми. Дават съответно две години гаранция.
За кабрио разбира се изискването ми беше да се монтира бутилка на мястото на резервната гума :mhihi:
Предимства и недостатъци– за една смяна на масло (15к. км.) избиваш уредбата и после на всеки следващ такъв интервак си с 2к. лв. напред в сравнение с някой който кара същата кола на бензин :mhihi:
Ако ти е читав майстора недостатъци няма да има....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikocom » 15 Авг 2012, 22:44

Ganchetty написа:Като цяло не изгрям от желание да го слагам, но може би и не си направих много добре сметката с разходите за гориво и това, че ще карам колата 3 пъти повече от старата, а и самия начин на каране се промени :) с няколко думи средния разход в момента ми е около 20-22 само градско което ми излиза по 50-60лв на ден или 350-400лв до морето... Въпреки, че кефа е безценен, за последния месец минах 3500км от които 2500в града и сумата която излезе под чертата е безобразна :)) Няколко са ми въпросите... Добри газаджии в София които да ми направят оптималните настройки, най-добра маприблизителна цена, приблизителен разход при малко по-агресивен начин на каране и главни недостатъци? Преди да разгледам бях твърдо против, но доста хора ме убеждават в противното и твърдят, че разликата е във вървежа е нищожна и не вреди на двигателя по никакъв начин. Идеята ми е да мога максимално да се наслаждавам на колата и да инвестирам в нея от колкото в гушата на Гн. Златев и компания.
Ще ви помоля да си спестите мненията от сорта на да си купя 320d и подобни! До колкото разбрах само в БГ се смята за нещо много долно и срамно да спреш на бензиностанция и да заредиш газ. Искам да направя една обиколка на Европа с колата и сумата която сметнах е неприемлива... Както и да е причините да обмислям този вариант са много и естествено ще приема и мнения против това мое действие. Благодаря ви предварително и се надявам темата да не се повтаря за стотен път, но търсих и не намерих конкретни отговори.

Колега така като чета или не си се нарадвал на колата още или бая си я караш не съм привърженик на метана но за много пътуване това е решението .А относно газта забрави че разликата е минимална специално на 330 разбира се ако говорим за газ инж. с един редуктор и цена около 1000-1300 ако ти се дават 3000 може и да няма разлика .И другото не знам как я караш тази кола та ти дава толкова голям разход най вероятно имаш някакъв проблем дори и в софия за мен не е нормално въпреки че точно 330 не съм карал.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ganchetty » 15 Авг 2012, 22:52

Благодаря за компетентните мнения колеги. Ами като цяло плюсовете сериозно преобладават и нещата лека по лека си отиват натам, колкото и да ми се иска да мога да си позволя да давам по 1.5к за бензин на месец и да оставя колата в сток вид. Резервната гума я прежалих вече и ще търся алтернативни варианти от сорта на рън флет гуми за зимата, мобилен гумаджия, резервната в багажника или на задната седалка... все ще го измисля :) Ами сега остава и някой колега със същия двигател който е минал през тази процедура да даде някой съвет и евентуално кординати на някой от който е останал доволен и задвижвам процедурата! Относно разхода, колата е в перфектно състояние откъм двигател и разхода е нормален при начина ми на каране. Доста кикдауни и набих и наистина не съм и се нарадвал и често се случва да излизам без посока и да си карам! :) А със сигурност нямам намерение да се хвърлям на най-евтиния вариант, по-скоро на най-качествения на цена до около 2000лв. Когато хората казват, че разликата е минимална, има ли се в предвид разликата във вървежа при 95, 98 или 100 октана бензин, защото 1 път се излъгах да сипя 95 и разликата беше сериозна и си допълних със 100 :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Авг 2012, 23:00

Колега ако за първи път слагаш газов инжекцион има няколко универсални правила при избора.
1 Всеки един елемент от системата е важен
2 Избираш само водещи марки не такива дето ги знаят само 2-3 газаджии това е изключително важно за добрите параметри на автомобила със ГИ.Изпарителя не е част от комплекта на газовия компютър избира се според мощноста и вида на двигателя така че ти препоръчвам също -водеща марка и поне 30% мощност над тази на двигателя
3 Избираш сервиз който ти е удобен за ползване и с добри отзиви от клиенти.Поне в началото ще имаш няколко посещения а и после пак при обслужването е добре да ти е на лесно
4 Сервиза който ще монтира е почти задължително да има и други двигатели като твоя на които са монтирали такава уредба.Тоест няма да слагат за пръв път на такъв двигател.
5 Избора на размера на бутилката е добре да е съобразен с разстоянията на които шофираш .Тоест малките 30-35л бутилки те правят зависим от газстанциите.
6 пълначката е различна в различните страни в Европа .Доколкото знам Испания и Холандия е друг стандарта ако смяташ да ползваш LPG там е добре да провериш за подходящ преходник и как стоят точно нещата.
7 ОВД функцията на ГИ е само информативна така че не е нещо дето не може без него.Повечето от съвремените ГИ имат.
П.П Метана го забрави ..ще си съсипеш колата с тежките бутилки и става доста спъната въпреки че е малко по ефтино от LPG за мене лично е краен вариант.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ganchetty » 15 Авг 2012, 23:12

Jordana написа:Колега ако за първи път слагаш газов инжекцион има няколко универсални правила при избора.
1 Всеки един елемент от системата е важен
2 Избираш само водещи марки не такива дето ги знаят само 2-3 газаджии това е изключително важно за добрите параметри на автомобила със ГИ.Изпарителя не е част от комплекта на газовия компютър избира се според мощноста и вида на двигателя така че ти препоръчвам също -водеща марка и поне 30% мощност над тази на двигателя
3 Избираш сервиз който ти е удобен за ползване и с добри отзиви от клиенти.Поне в началото ще имаш няколко посещения а и после пак при обслужването е добре да ти е на лесно
4 Сервиза който ще монтира е почти задължително да има и други двигатели като твоя на които са монтирали такава уредба.Тоест няма да слагат за пръв път на такъв двигател.
5 Избора на размера на бутилката е добре да е съобразен с разстоянията на които шофираш .Тоест малките 30-35л бутилки те правят зависим от газстанциите.
6 пълначката е различна в различните страни в Европа .Доколкото знам Испания и Холандия е друг стандарта ако смяташ да ползваш LPG там е добре да провериш за подходящ преходник и как стоят точно нещата.
7 ОВД функцията на ГИ е само информативна така че не е нещо дето не може без него.Повечето от съвремените ГИ имат.
П.П Метана го забрави ..ще си съсипеш колата с тежките бутилки и става доста спъната въпреки че е малко по ефтино от LPG за мене лично е краен вариант.

Хиляди благодарности :wave: Ако се засечем някъде свирни, че си ти да почерпя по 1-2-3 бири :) Метана съм го отписал със сигурност и целта ми е точно хубава и качествена уредба + добри и опитни газаджии които да ми направят правилно настройките. Каква е приблизителната цена на този изпарител?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Детайли за колата: BMW

Мнение от Nedialkov » 15 Авг 2012, 23:13

Има няколко важно фактора.

1) уредба задължително която чете от ОБД и коригира сместа постоянно.
2) задължително на М54 дълги щуцери, заради които се налага махане на смукателни колектор (ако не е с тях разхода е по висок и губи обороти на празен ход)
3) газта е много хубаво гориво, но поради високата температура на горене във високите обороти не е гот на мотор (един вид ако искаш да караш от 4,5 на горе по добре на бензин)
4) разхода е супер относителен но дига на БМВ-то с по литър литър и половина отгоре.

Слагай и не го мисли, колкото по рано толкова по хубаво и само караш и се раздваш.

НЕ спестявай от читава уредба и майстор инвестицията се връща. Не се подлъгвай по уредбите от 1,2 -1,3 не са за тая кола и няма да тръгне с тях като хората ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ganchetty » 15 Авг 2012, 23:14

Забравих да добавя, че колата е автоматик ако има някакво значение? :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 15 Авг 2012, 23:17

Можеш да погледнеш и тази тема: viewtopic.php?p=2779871#p2779871
Въпреки че е за 328, все пак повечето от нещата се отнасят и за 330.

п.п. Заложи на място където са правени няколко подобни на твоя двигатели и хората са доволни. Ако ще и на другия край на града да е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ganchetty » 15 Авг 2012, 23:29

Очаквам препоръки в такъв случай :))
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 16 Авг 2012, 8:17

Ganchetty написа:Очаквам препоръки в такъв случай :))

Напиши от къде си да те опътят колегите :D Моят съвет към теб е купи си скъпа италианска уредба над 2000лв за да нямаш разправий после като марки BRC,Landi Renzo,Romano и т.н

Следваща

Назад към E46