Дубликат на ключ!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528iA

Дубликат на ключ!

Мнение от IAV » 06 Авг 2012, 18:51

Здравейте колеги,тъй като съм нов горд собственик на Е39 528IA Touring имам нужда от малко помощ!
А именно търся ключар да ми направи дубликат на ключа- ромбоидния,но проблема не е толкова да намеря ключар а да намеря такъв който да го направи на поносима цена!
Днес ходих при един герой който заяви гордо-250 лева!
А имаше младеж във обявите който правеше ключове на доста по нормална цена- нещо около 100те,но не мога да намеря обявата явно я няма!
Поздрави и благодаря предварително!
BMW Service Team

старши ентусиаст
Аватар

Re: Дубликат на ключ!

Мнение от PeReZ » 06 Авг 2012, 23:09

Май около 200+ беше и при младежа от форума, когато ставаше дума за ромбоиден.
Ако искаш просто ключ, с който да можеш да си отключваш и палиш колата - единия вариант да си поръчаш резервен ключ от представителтво на БМВ.
Най-евтиния резервен (сервизен) ключ струва около 90лв. и става дума за ключ с чип за твоята кола, без дистанционно за откл./закл.

Най-достъпния начин да се сдобиеш с работещ резервен ромбоиден ключ с чип, според мен е следния:

1. Поръчваш оригинален сервизен/резервен ключ от БМВ (90лв.) - НОМЕР 3 ОТ ТАЗИ СХЕМА
Ед.цена (с ДДС) : 89.06 BGN (Darucar)
2. Купуваш си ромбоиден ключ втора употреба - (30лв.) за да му ползваш дистанционното (платката).
3. Купуваш си ромбоидна заготовка (15лв.) и я нарязваш при някой ключар за още 5-10лв.

Преместваш чипа от точка 1., както и дистанционното от точка 2., в заготовката от точка 3.

Обучаваш си дистанционното, което става лесно и има доста инструкции във форума и готово...
За около 140-150лв. имаш готов ромбоиден ключ без никой ключар да е пипал колата ти, без да са разпоявали чипове от EWS-а на колата ти и т.н.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IAV » 07 Авг 2012, 6:55

Колега ,благодаря за изчерпателният отговор!
Не знаех,че мога да си програмирам сам дистанционното,защото това ми беше най големия проблем!
В форума има човек който продава всичко което ти е нужно но не може да обучава чипове,а ключовете са на доста прилична цена!
Така,че мисията е ясна!
Благодаря още веднъж за чудния отговор!
BMW Service Team

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 07 Авг 2012, 11:14

IAV написа:Колега ,благодаря за изчерпателният отговор!
Не знаех,че мога да си програмирам сам дистанционното,защото това ми беше най големия проблем!
В форума има човек който продава всичко което ти е нужно но не може да обучава чипове,а ключовете са на доста прилична цена!
Така,че мисията е ясна!
Благодаря още веднъж за чудния отговор!

Струва ми се, че не си разбрал частта с чипа.
Можеш да си обучиш дистанционното, но не и чипа. Чипа за запалването и дистанционното за откл./закл. са две коренно различни неща.

Дистанционното се обучава като влезеш в колата, затвориш шоф. врата, дадеш на контакт, натиснеш бутона за откл. (и го държиш натиснат), след което натискаш три пъти бутона за заключване. Ако процедурата е изпълнена - колата заключва и отключва всички врати веднъж. За да приключиш процедурата просто даваш още един път контакт.

А чипа се програмира със специален програматор. Но за да получиш файла, който трябва да се запише на чипа, трябва да прочетеш имобилайзера EWS, което в повечето случаи означава да се свали и разглоби EWS-a, да му се разпои процесора (което си е доста голям филм, доста разпояване е), след което се прочита с програматор и накрая се запоява отново. Т.е. това е нещото, заради което ключарите искат толкова пари. За да избегнеш ключар да ти пипа по колата - ти обясних, че можеш да си поръчаш ключ + чип за твоята кола от БМВ представител.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xm_net » 07 Авг 2012, 12:54

Възможен е и друг вариант - чипът от работещия ключ се копира върху нов непрограмиран чип, полученият нов ключ се добавя в паметта на EWS-модула през OBD2-куплунга без да е необходимо демонтиране на EWS, разпояване, запояване и т. н. За целта обаче е необходим съответен програматор...!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 07 Авг 2012, 17:41

xm_net написа:Възможен е и друг вариант - чипът от работещия ключ се копира върху нов непрограмиран чип, полученият нов ключ се добавя в паметта на EWS-модула през OBD2-куплунга без да е необходимо демонтиране на EWS, разпояване, запояване и т. н. За целта обаче е необходим съответен програматор...!

Знам че му разбираш и за това не оспорвам, но нещо не ми става ясно, като копираш информацията от работещия ключ, автоматично загубваш единия, тъй като и двата ще станат "ключ №1". Това ще се получи със сигурност, освен ако не се промени номерацията на ключа по някакъв начин :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 07 Авг 2012, 17:42

xm_net написа:Възможен е и друг вариант - чипът от работещия ключ се копира върху нов непрограмиран чип, полученият нов ключ се добавя в паметта на EWS-модула през OBD2-куплунга без да е необходимо демонтиране на EWS, разпояване, запояване и т. н. За целта обаче е необходим съответен програматор...!

Трудно ми е да повярвам преди да съм го видял с очите си, но би било интересно да става така, и бих се възползвал.
Каква е цената за такова копиране на чип и кога/къде може да стане?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xm_net » 07 Авг 2012, 17:55

Колега, за съжаление аз не мога да ти го демонстрирам, а защо - обясних в разговора ни по телефона. Ще опитам да намеря инфото за което говорихме и ще ти го изпратя на лично съобщение!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Мнение от LUBO 555 » 07 Авг 2012, 19:28

Между другото.Максимум се правят 5 копия на ключ от офицялен дилър.Ако някой,някога е правил копия в магазин на bmw на тази кола и броят им е достигнал 5 ще ти откажат учтиво,защото след петото копие,следва смяна ключалки и електроника.
Ако случайно имаш оригиналния ключ без дистанционно,можеш да използваш неговия чип,заготовка от ebay и старо дистанционно от друга кола,което да обучиш в последствие.
Enviado desde mi Orange Monte Carlo usando Tapatalk 2
ИзображениеИзображение

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IAV » 07 Авг 2012, 20:12

Точно тази услуга предлагаше колегата за който споменах в първия пост!
И най интересното е,че ако си поръчам оригинален нов ключ от ДаруКар(срещу скромните 330лева) ми казаха-взимаш палиш и тръгваш!
Сиреч няма нужда от допълнителни интервенции!
Много съжалявам,че човека го няма вече в форума!
Ако някой друг сеща за въпросния човек или знае човек който да изпълни опоменатата интервенция да сподели!

Поздрави!
BMW Service Team

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xm_net » 07 Авг 2012, 20:57

Искам да се коригирам, защото това, което съм написал по-горе е валидно по-скоро за CAS, а за EWS не съм сигурен, че е в сила. А относно това, че ключ направен от официалния представител не изисква допълнителни интервенции е напълно нормално - производителят разполага с цялата база данни за дадения автомобил и не му е нужно да се рови в EWS- или CAS-модула за да "чете". Достатъчен е VIN-номерът на колата (разбира се при условие, че не са подменяни елементи от системата)!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 07 Авг 2012, 21:08

Наистина ли са само 330лв за нов ключ с напълно работещо дистанционно и EWS чип от ДаруКар ?!?!
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IAV » 08 Авг 2012, 6:36

М да,поне за моята кола е толкова!
BMW Service Team

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 730 d
Мечтае да кара: X5

Мнение от mpp82 » 11 Авг 2012, 15:08

viewtopic.php?f=63&t=306784 това е нова обява май,може да се пробва

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IAV » 11 Авг 2012, 15:57

колегата не се занимава с обучаване на ключовете.
През последната седмица обикалям по ключарите.Питах къде ли не и резултата е един- всички са облъчени и искат само за обучаване на чипа 150-200 лева или 250 лева за целия ключ.
Като както беше написано по нагоре в темата искат да се свали EWS и да ровят в него.
Аз реших да си поръчам резервен ключ от Дару кар който струва 89лева.
А в последствие мога да си купя ромбоиден ключ с дистанционно да ми го нарежат и да си преместя оригиналния чип в новият ключ!
Като тази интервенция ще ми стъпи по евтино отколкото да ми го направят измамниците ключари!
BMW Service Team

Следваща

Назад към E39