Авариен режим скоростна кутия и лампа на акумулатора

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: i3 120ah 2019

Авариен режим скоростна кутия и лампа на акумулатора

Мнение от DaveMF » 28 Юли 2012, 12:41

Здравейте,

както си карах и ми светна лампата за акумулатора и излезна getriebenotprogramm, авариен режим на скоростната кутия. Заедно с това светна и червената лампа на акумулатора - че не се зарежда. Спрях и не желае повече да запали, не върти и не цъка за паднал акумулатор. Като съм на P скорост или която и e друга, ми показва че съм на S (спорт) и заради това не позволява да запали. Дайте идеи, откачване на акумулатора не помогна, както и изчистване на грешките. Самата грешка, която се виждаше е - шалтера на скоростния лост.

Възможно ли e да е F15 бушона? Чисто механично скоростната кутия си действа, сменят се скоростите, на N се бута лесно, на P не мърда.
Един сервиз в Благоевград ме прие по спешност, но не успяха нищо да направят. Сега с пътна помощ докарах колата до Дару Кар за понеделник сутринта.

Благодаря и поздрави,
Иван

старши ентусиаст
Аватар

Re: Авариен режим скоростна кутия и лампа на акумулатора

Мнение от PeReZ » 28 Юли 2012, 21:29

Колега, досега аз не съм срещал такъв проблем, а и не си написал точно каква грешка е изкарало при диагностиката, но разбира се започни от бушоните. Порових в чуждите форуми и потърсих теми от хора с проблем като твоя:

http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=490969
Код: Избери целия код
Is it automatic? They changed my whole gearshift selector.... I use Steptronic everyday.

http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1593262
You probably need a new trans gear position switch. The rubber boot splits and water gets in. Not too bad to do. It's on the trans. I had to put one in my 97 528i. Look it up at realoem.com

Така че според мен да действаш смело, защото е възможно да е това:

i had the same issue last week. mechanic wanted $800 part and labor. i took it to a tranny shop and i had was water in the gear switch. $40 job.

happy ending.

Успех!

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 28 Юли 2012, 22:12

Смени бушона и карай :lol:
Ако пак изгори,откачи датчика за нивото на маслото.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveMF » 29 Юли 2012, 11:21

Благодаря ви за отговорите! :)

Днес реших вабанк да ида до паркинга на Дару Кар и да помоля да ме пуснат до колата. Намерих бушон 15, извадих го и хоп - изгорял. Сложих си от резервите и веднага се оправи скоростната кутия - показа си P и можех да запаля, ако не ми беше паднал акумулатора от вчерашното чакане и пробване на открито. Не съм вярвал, че е възможно едно бушонче така да ме disable-не насред пустошта.

Утре ще видя какво ще кажат и от Дару Кар по въпроса. Сега остава да се разбере защо е изгорял бушона и дали ще го направи пак. Но въпреки това сега съм далеч по-спокоен!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 29 Юли 2012, 14:37

Както ти е писал Илко, бушона гори и светва акумулатора от повреден датчик за маслото. Има доста такива случаи и писано във форума. :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Мнение от LUBO 555 » 29 Юли 2012, 14:39

Уф!Колко компрометираща ситуация за механиците на Дару Кар :conf:
ИзображениеИзображение

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveMF » 30 Юли 2012, 11:57

Днеска си взех колата от Дару Кар - направихме успешна диагностика и се стигна точно до датчика за нивото на маслото. Откачихме го и ще го сменя при следващата сменя на масло, която е след около година.
Най-интересното е, че за толкова години никога не ме е предупреждавала колата за ниско ниво на маслото, а сега маслото беше на минимума. Т.е. този датчик въобще не е работел. На някого от вас случвало ли му се е да бъде предупреден за нивото на маслото?

Както и да е - всичко е добре, когато завършва добре, особено без счупени скоростни кутии :) Благодаря за отзивчивостта на всички.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
Мечтае да кара: E30 - M3

Мнение от xela » 30 Юли 2012, 12:46

Ще сменяш маслото след година, било ти на минимума...

На колко го сменяш това масло?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveMF » 30 Юли 2012, 13:28

На 2 години максимум, или ако по-рано зелените квадратчета свършат.
От Дару Кар предполагат, че те са сипали малко под средата когато са го сменили и сега е стигнало минимума за 13 месеца след смяна на масло. Просто сензора не ме е предупредил за това, че маслото е малко, а и аз много рядко вече проверявам сам, но това ще се промени както се вижда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 30 Юли 2012, 13:31

На мен ми е светвала лампата за ниско ниво, някъде преди 2 години беше, може и повече. Но аз предпочитам периодично да си вдигам щеката за маслото и да си проверявам сам :)
Изображение

Назад към E39