дюза????

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E 39 2.5DА
Мечтае да кара: Нещо ново

дюза????

Мнение от surikat » 19 Юли 2012, 16:56

Колеги,днес си направих диагностика на колата.Параметрите на едната дюза бяха +3,а като пусна климатика почти +5.Това нормално ли е?Ако трябва да се сменя-подлежи ли на ремонт?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328CI

Re: дюза????

Мнение от bmwinio » 19 Юли 2012, 20:16

По принцип подлежи на ремонт дюзата, но +5 е на границата. Вижте я на студен мотор каква е корекцията. А най-хубаво е да я свалите и да я дадете на стенд за проверка, там ще си покаже какво трябва да се направи и най-вече ще се види реалното състояние на дюзата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d 2007г.автомат

Мнение от ВИКИ » 24 Юли 2012, 18:29

Ще дам отговор по темата като, преминал през това!

Колата започна да пали трудно когато е загряла. Стигна се до там, че като я изгася чакам да изтине 3-5 часа и чак тогава запалва. При диагностика показа,че първият цилиндър показва стойност +2 а останалите бяха в норма -0,3 -0,1 +0,2 ... .
Реших, че трябва да предприема нещо и закарах колата в сервиз за дюзи и помпи. Казаха ми, че това е много често срещан проблем особенно при Мерцедес CDI. Свалиха маркучетата за излишното гориво и на тяхното место сложиха стъклени епроветки с оразмерения. Накараха ме да завъртя и тогава нещата лъснаха! Оказа се, че проблема е в 3-та дюза и по-точно в клапанчето и. Само на 2 оборота на стартер епроветката се напълни до половината а в останалите нямаше нищо.
На картинката по-долу на схема А-В в средата се вижда една много малка сачма с номер 6. Нейното легло се износва и износването се вижда под микроскоп. Когато се износи Помпата не може да направи необходимото налягане в рейла и и горивото вместо в дюзите отива обратно в резервоара. Симптоми: неравномерна работа на мотора, претрисане, колата спира да пали при повишена температура. Сменя се целият елемент който е показан на схемата без да се вади дюзата а само магнита. Взеха ми 250лв за 20 мин. :mhihi: Колата в момента пали без отказ и най-интересното е, че сега на диагностика показва,че всичките дюзи работят в норма (минусови стойности на обороти)
Дано съм ти бил полезен!
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E 39 2.5DА
Мечтае да кара: Нещо ново

Мнение от surikat » 24 Юли 2012, 22:16

ВИКИ написа:Ще дам отговор по темата като, преминал през това!

Колата започна да пали трудно когато е загряла. Стигна се до там, че като я изгася чакам да изтине 3-5 часа и чак тогава запалва. При диагностика показа,че първият цилиндър показва стойност +2 а останалите бяха в норма -0,3 -0,1 +0,2 ... .
Реших, че трябва да предприема нещо и закарах колата в сервиз за дюзи и помпи. Казаха ми, че това е много често срещан проблем особенно при Мерцедес CDI. Свалиха маркучетата за излишното гориво и на тяхното место сложиха стъклени епроветки с оразмерения. Накараха ме да завъртя и тогава нещата лъснаха! Оказа се, че проблема е в 3-та дюза и по-точно в клапанчето и. Само на 2 оборота на стартер епроветката се напълни до половината а в останалите нямаше нищо.
На картинката по-долу на схема А-В в средата се вижда една много малка сачма с номер 6. Нейното легло се износва и износването се вижда под микроскоп. Когато се износи Помпата не може да направи необходимото налягане в рейла и и горивото вместо в дюзите отива обратно в резервоара. Симптоми: неравномерна работа на мотора, претрисане, колата спира да пали при повишена температура. Сменя се целият елемент който е показан на схемата без да се вади дюзата а само магнита. Взеха ми 250лв за 20 мин. :mhihi: Колата в момента пали без отказ и най-интересното е, че сега на диагностика показва,че всичките дюзи работят в норма (минусови стойности на обороти)
Дано съм ти бил полезен!
Изображение

Благодаря колега! Ще проверя дали и при мен не е такъв проблема.Макар,че при мен ги няма твоите симптоми.Мотора работи перфектно-равномерно без притеснително тракане или претрисане,и пали без значение дали е топъл или студен.Мислех да сменя цялата дюза,но ще проверя първо дали не е описания от теб проблем.
Изображение

Назад към E39