Щори ли, фолио ли?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- lancerpor
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320dA
- Мечтае да кара: e46 M3
- Детайли за колата: touring facelift 04'
Re: Щори ли, фолио ли?
Я кажете от къде мога да си купя широка ролка фолио? Из варненските магазини намирам само някакво американско но е 50см широко. Колегата ако може да сподели това фолио дето е 75см. от къде се купува, марката му, цена и т.н.т. ще е златен! Иначе самото поставяне не е кой знае колко трудно. Но определено си трябва пистолет за горещ въздух, защото похабих 2 ролки да се пробвам със сешуара 

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
JTD написа:sub_eleven написа:колеги, само за протокола - сложих на Madico от серията с най-добри показатели на UV мисля 60-70% отблъсква, IR 99%. Има много голям ефект - отзад не се напича - като сложиш ръка на седалката отпред и отзад слънцето се усеща по коренно различен начин. Като гледаш отвътре, дори срещу слънцето няма проблем. 95% затъмнение избрах между другото и то само заради останалите параметри, не толкова за естетика.
Много добре стои на колата между другото.
За слънцето си сложи и на предните стъкла без затъмнение и пак няма да те напича слънцето
Aз имам друг въпрос,ако сте забелязали,страничните стъкла на е46 поне на моята са идея по-тъмни от предното и задното...забелязва се като се погледне едновременно някое от страничните и предно/задно...
Някой забелязал ли е,и възможно ли е фабрично - тези стъкла при Е46 говоря да имат някаква защита тип УВ...
А за фолиото @JTD аз мисля точно това да правя след 2 седмици ,УВ на предните и най-вероятно Лумар със сравнително леко затъмняване отзад,главно ме интересува УВ защита...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- mitaka7
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е90
На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
mitaka7 написа:На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.
Не съм и мислил,за черно отпред...не съм толкова ВИП

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Gqbriel написа:mitaka7 написа:На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.
Не съм и мислил,за черно отпред...не съм толкова ВИП...
Колега сподели как е след като сложиш отпред напълно прозрачно дали има ефект за спиране на топлината в колата или е само на тефтер
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
bioz написа:Gqbriel написа:mitaka7 написа:На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.
Не съм и мислил,за черно отпред...не съм толкова ВИП...
Колега сподели как е след като сложиш отпред напълно прозрачно дали има ефект за спиране на топлината в колата или е само на тефтер
Другия месец...и все пак си мисля,че Е46 има някаква защита

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Всяко стъкло филтрира голям спектър от uv лъчите, даже и най-обикновеното. Аз тен не съм виждал някой да е хванал през стъкло.
Сигурно прозрачното фолио ги блокира напълно, ама незнам и аз дали се усеща разликата.
Обикновеното стъкло е полупрозрачно за UVA и непрозрачно за по-късите вълни.
Сигурно прозрачното фолио ги блокира напълно, ама незнам и аз дали се усеща разликата.
Последна промяна b00st на 16 Юли 2012, 14:24, променена общо 1 път
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Gqbriel написа:Другия месец...и все пак си мисля,че Е46 има някаква защитасамите стъкла са леко зеленикави
Това е т. нар. фабрично тониране, но ефекта в жегите му е слаб в сравнение с фолиото.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
за да не топли вътре трябва да блокирате IR.
UV само ще ви пази от вредния спектър на слънцето - рак на кожата и т.н.
UV само ще ви пази от вредния спектър на слънцето - рак на кожата и т.н.
Ето нещо интересно написано от колега от друг форум. Изглежда фолио на предните джамове ще си остане мираж 

Здравейте,
Искам да предложа на Вашето внимание резултат от направената лично от мен проверка относно въпроса с допълнително поставеното фолио в/у автомобилните стъкла
За задните прозорци е ясно - ако имаш странични огледала - няма проблем
за челното и тези на предните врати се прилага чл.105 от ЗДП който гласи :
"Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила."
..........................................................................................................................
Ето отговора на мое писмено запитване до Технотест (като единствено оторизирана да сертифицира и одобрява промени по мпс-то) как стои въпроса с фолирането::
Ако се поставя фолио на челното и предните странични стъкла то (фолиото) трябва да има маркировка и автомобилът да премине проверка за
допустимите стойности на светлопропускливост в "ТЕХНОТЕСТ":
за челното стъкло - повече от 75%;
за страничните стъкла - повече от 70 %.
което се изисква от Правило 43 на ИКЕ ООН.
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... laoon.html
.....................................................................................
С любезното съдействие на служител от Технотест - София (няма да му споменавам името за да си няма неприятности ) направихме следния експеримент на мерцедес 124 измерихме светлопропускливостта на стъклата с и без фолио
Резултата - 80% светлопропускливост без фолио
с поставено такова - възможно най-прозрачното само с топло-изолационен ефект на реномирана USA марка светлопропускливостта спадна на 54%.
Тоест отвсякъде извън нормите !
Извода е :
всеки с поставено фолио на челното и страничното стъкло е в нарушение на закона и подлежи на санкция от 20 до 150 лв съгласно чл. 180 от ЗДП !
Толкоз - закона и санкцията са ясни - останалото е на отговорност и риск на шофьорите !
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
zBoost написа:Всяко стъкло филтрира голям спектър от uv лъчите, даже и най-обикновеното. Аз тен не съм виждал някой да е хванал през стъкло.Обикновеното стъкло е полупрозрачно за UVA и непрозрачно за по-късите вълни.
Защото не си виждал мен. Ела да ти покажа как съм изгорял на очила, на ръка и на коляно, но...САМО ОТ ЛЯВАТА СТРАНА!

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3