Щори ли, фолио ли?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320dA
Мечтае да кара: e46 M3
Детайли за колата: touring facelift 04'

Re: Щори ли, фолио ли?

Мнение от lancerpor » 15 Юли 2012, 21:28

Я кажете от къде мога да си купя широка ролка фолио? Из варненските магазини намирам само някакво американско но е 50см широко. Колегата ако може да сподели това фолио дето е 75см. от къде се купува, марката му, цена и т.н.т. ще е златен! Иначе самото поставяне не е кой знае колко трудно. Но определено си трябва пистолет за горещ въздух, защото похабих 2 ролки да се пробвам със сешуара :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 16 Юли 2012, 9:23

JTD написа:
sub_eleven написа:колеги, само за протокола - сложих на Madico от серията с най-добри показатели на UV мисля 60-70% отблъсква, IR 99%. Има много голям ефект - отзад не се напича - като сложиш ръка на седалката отпред и отзад слънцето се усеща по коренно различен начин. Като гледаш отвътре, дори срещу слънцето няма проблем. 95% затъмнение избрах между другото и то само заради останалите параметри, не толкова за естетика.

Много добре стои на колата между другото.

За слънцето си сложи и на предните стъкла без затъмнение и пак няма да те напича слънцето ;)

Aз имам друг въпрос,ако сте забелязали,страничните стъкла на е46 поне на моята са идея по-тъмни от предното и задното...забелязва се като се погледне едновременно някое от страничните и предно/задно...
Някой забелязал ли е,и възможно ли е фабрично - тези стъкла при Е46 говоря да имат някаква защита тип УВ...
А за фолиото @JTD аз мисля точно това да правя след 2 седмици ,УВ на предните и най-вероятно Лумар със сравнително леко затъмняване отзад,главно ме интересува УВ защита...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 16 Юли 2012, 10:46

На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 16 Юли 2012, 10:57

mitaka7 написа:На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.

Не съм и мислил,за черно отпред...не съм толкова ВИП :mhihi: ...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 16 Юли 2012, 11:48

Gqbriel написа:
mitaka7 написа:На предните слагай само прозрачно с УВЕ, иначе ще береш ядове ако сложиш черно, дори и с малък процент.

Колега сподели как е след като сложиш отпред напълно прозрачно дали има ефект за спиране на топлината в колата или е само на тефтер

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 16 Юли 2012, 11:55

bioz написа:
Gqbriel написа:

Колега сподели как е след като сложиш отпред напълно прозрачно дали има ефект за спиране на топлината в колата или е само на тефтер

Другия месец...и все пак си мисля,че Е46 има някаква защита :dunno: самите стъкла са леко зеленикави

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 16 Юли 2012, 13:45

Всяко стъкло филтрира голям спектър от uv лъчите, даже и най-обикновеното. Аз тен не съм виждал някой да е хванал през стъкло.
Обикновеното стъкло е полупрозрачно за UVA и непрозрачно за по-късите вълни.

Сигурно прозрачното фолио ги блокира напълно, ама незнам и аз дали се усеща разликата.
Последна промяна b00st на 16 Юли 2012, 14:24, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 16 Юли 2012, 13:59

Gqbriel написа:Другия месец...и все пак си мисля,че Е46 има някаква защита :dunno: самите стъкла са леко зеленикави

Това е т. нар. фабрично тониране, но ефекта в жегите му е слаб в сравнение с фолиото.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 16 Юли 2012, 16:21

за да не топли вътре трябва да блокирате IR.

UV само ще ви пази от вредния спектър на слънцето - рак на кожата и т.н.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 16 Юли 2012, 18:05

Ето нещо интересно написано от колега от друг форум. Изглежда фолио на предните джамове ще си остане мираж :)

Здравейте,
Искам да предложа на Вашето внимание резултат от направената лично от мен проверка относно въпроса с допълнително поставеното фолио в/у автомобилните стъкла
За задните прозорци е ясно - ако имаш странични огледала - няма проблем

за челното и тези на предните врати се прилага чл.105 от ЗДП който гласи :

"Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила."
..........................................................................................................................
Ето отговора на мое писмено запитване до Технотест (като единствено оторизирана да сертифицира и одобрява промени по мпс-то) как стои въпроса с фолирането::

Ако се поставя фолио на челното и предните странични стъкла то (фолиото) трябва да има маркировка и автомобилът да премине проверка за

допустимите стойности на светлопропускливост в "ТЕХНОТЕСТ":

за челното стъкло - повече от 75%;

за страничните стъкла - повече от 70 %.

което се изисква от Правило 43 на ИКЕ ООН.
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... laoon.html
.....................................................................................

С любезното съдействие на служител от Технотест - София (няма да му споменавам името за да си няма неприятности ) направихме следния експеримент на мерцедес 124 измерихме светлопропускливостта на стъклата с и без фолио

Резултата - 80% светлопропускливост без фолио
с поставено такова - възможно най-прозрачното само с топло-изолационен ефект на реномирана USA марка светлопропускливостта спадна на 54%.

Тоест отвсякъде извън нормите !

Извода е :
всеки с поставено фолио на челното и страничното стъкло е в нарушение на закона и подлежи на санкция от 20 до 150 лв съгласно чл. 180 от ЗДП !

Толкоз - закона и санкцията са ясни - останалото е на отговорност и риск на шофьорите !

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Юли 2012, 18:52

zBoost написа:Всяко стъкло филтрира голям спектър от uv лъчите, даже и най-обикновеното. Аз тен не съм виждал някой да е хванал през стъкло.
Обикновеното стъкло е полупрозрачно за UVA и непрозрачно за по-късите вълни.

Сигурно прозрачното фолио ги блокира напълно, ама незнам и аз дали се усеща разликата.

Защото не си виждал мен. Ела да ти покажа как съм изгорял на очила, на ръка и на коляно, но...САМО ОТ ЛЯВАТА СТРАНА! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Предишна

Назад към E46