Отново за тресенето при подаване на газ!Едно решение.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Отново за тресенето при подаване на газ!Едно решение.

Мнение от mishoval » 14 Юни 2012, 17:53

Колеги, изчетох де що намерих с търсачката, но при мен нещата са по-различни!
Днес при подаване на газ/колата е с ГИ, с автоматично преминаване на газ при 30 гр./ при загрял двигател, колата започна да претриса. Като пуснапедала, изчезва. Едновременно с това светна чек контрола и колата автоматично мина на бенз. Претрисането обаче при подаване на газ си остана и на бензин! Разлика в мощността и на празни обороти нямаше. Заредих пропан-бутан, при стартирането на двигателя колата автоматично мина на газ и чек контрола изгасна.Но при тръгване отново се усети претрисането, чек контрола отново светна и колата пак прехвърли на бензин. И на гази на бензин, колата си имаше нормална мощност и даржеше обороти на празен ход.
Та въпроса ми е къде да търся проблема- газовата, диагностика, или нещо по двигателя. Колата е от подписа.
За съжаление се случи в края на работния ден, та затова сондирам мнения с какво да се захващам по-напред утре. Благодаря!
Последна промяна mishoval на 15 Юли 2012, 14:56, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Re: Отново за тресенето при подаване на газ!

Мнение от gentata » 14 Юни 2012, 21:03

Най-вероятно недостиг на притока на газ. Причина задръстен филтър на газта - има за течна и за газова фаза. Друг възможен проблем замърсен/полублокирал вентил спиращ притока на газ. Чека ти светва защото компа вижда че има недостиг на гориво към някой от цилиндрите (misfire е грешката която се записва) и съответно този цилиндър/цилиндри вече не работи/ят. След като не се подава нито гориво нито ток към неарботещите цилиндри като мине на бензин двигателя пак няма да работи нормално до като не го изгасиш и запалиш наново.
Описвам това защото имах подобен проблем и се оказа блокирал вентил на изпарителя от "хубава" газ :ranting:
:driving:
Последна промяна gentata на 29 Юни 2014, 1:03, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 14 Юни 2012, 21:25

Не можах, много добре, да те разбера, какво точно се случва с колата ти, но златното правило, когато имаш газова, е първо да се ходи при газаджията. Нека да прроверят дали всички дюзи(газови) работят, дали всички бензинови са спрени(когато работи на газ) и в краен случаи запалителна система. Възможно е и ако ти е бедна горивната смес и комп. ти светне лампата на двигателя да почне да ти претриса в този момент(все едно се губи 1 цилиндър), но в такъв случай лампата няма да загасне без да се изтрие грешката. При теб лампата на двигателя свети ли постоянно? Като караш само на бензин има ли го проблема ?
40653

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 15 Юни 2012, 8:28

Чека ми светва периодично при зареждане на "хубава газ" и след неопределено време изчезва, но това досега не се е отразявало на работата на колата. Няколко пъти съм ходил на диагностика при газаджията по този въпрос и никога не е имало проблем, отговора е бил - некачествена газ. Последните месеци воъбще не е светвал, защото налучках вярната верига газстанции и зареждам само от там.И така до вчера.
Притеснява ме, че го прави и на бензин /изключих ГИ/- ето и тази сутрин, върви добре,но претриса при подаване на газ, а и на празен ход оборотите държат, но колата цялата "вибрира".Явно ще се ходи на доктор! :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0i, E61 530xd
Мечтае да кара: Турбо Комби :-)

Мнение от denis_dimirev » 15 Юни 2012, 8:46

Здрасти колега,

При мен го имаше същия проблем с претрисането при подаване на газ и вибрацийте при свободен ход на мотора. Предполагам като натиснеш педала на газта на висока предавка ( в ниски обороти ) и тогава тресе още по осезаемо.
Провери си всички бубини и лулите отдолу. При мен имаше неработеща лула и респективно единия цилиндър се возеше. Най лесния начин е диагностика или си взимаш от колега един комплект бубина и лула и започваш наред да ги вдигаш при работещ двигател. Там където откачането на бубината не доведе до промяна на работата ан мотора сменяш......

Както казах мойте симптоми бяха абсолютно същите от време на време тресеше и после се оправяше, докато не сдаде съвсем багажа и постоянно :)

Успех!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 15 Юни 2012, 23:08

Развитието по темата: Днес ходих при моя майстор, кара същата кола, с ГИ. Смени свещи и лули,вакуум, лули и датци-изправни, на бензин заспа, но на газ - същите проблеми! Беше втрещен, че старите свещи са АC Delco -не бил виждал такива на BMW :dunno: /от купуването на колата не съм сменял свещи!/.Майстора ми ми сподели,че и при него е имало същия проблем на газ - от запушени дюзи!?
Възможно ли е при гаранционен ГИ на 15 х. км. при сменени газови филтри преди 3 м. да се задръстят дюзите? :banghead:
Утре отивам да душа газаджията! :wave:

Потребител
Аватар
Кара: BMW 520i
Мечтае да кара: Много работи

Мнение от armour » 15 Юли 2012, 9:55

Колега има ли развитие по темата,от дюзите ли се оказа проблема че и аз май имам сходна болежка с газовото.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 15 Юли 2012, 14:54

armour написа:Колега има ли развитие по темата,от дюзите ли се оказа проблема че и аз май имам сходна болежка с газовото.

Проблема е решен - оказа се бобина! И понеже газта е по-претенциозно гориво, първо започва да се усеща на газ. Диагностиката показа проблем на 2-ри цилиндър - бобина или газова дюза. За да сме сигурни, сложихме бобината на 1-ви - диагностиката веднага показа 1-ви. С една нова бобина Beru колата заспа.
Желая ти успех, дано да е нещо по-дребно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 3.0i, E61 530xd
Мечтае да кара: Турбо Комби :-)

Re: Отново за тресенето при подаване на газ!Едно решение.

Мнение от denis_dimirev » 16 Юли 2012, 16:57

:yes:

спукана ли беше бубината? Моята беше доста цъфнала, предполагам от възраста и жегата отдолу :)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е 39 520
Мечтае да кара: М5

Re: Отново за тресенето при подаване на газ!Едно решение.

Мнение от rosk » 05 Апр 2013, 14:46

колеги и ас имам са6тия проблем ама го прави когато си поиска и има промяна в мо6тноста като запо4не да тресе и губи мо6тност явно когато я зака4а на диагностиката се оправя наро4но
ни6то не показва

Назад към E39