Разход на нашите автомобили
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- jivko81
- младши ентусиаст
-
- Кара: F01 750LI Xdrive
Re: Разход на нашите автомобили
RuM6n написа:Извинявам се ,че се меся в Е60, но аз съм правил 8,5/ 100 извън града с Х5 35д ,като по магистралата не повече от 120 , а по пътя 110 максимум и спазване на ограниченята, така че разход от 6/100 при Е60 30д , според мен е постижим.
Колега, аз не вярвам на разхода при следните условия:
primo1 написа:
И аз да се похваля с разхода ...Варна -Пловдив -София- Варна ..среден разход 6.6л/100км като карах с 100-110 извънградско и 140 по магистралите (доколкото ми позволяваха дупките и камионите)
Иначе и аз мога да направя на моята разход 5/100, примерно като се спускам по Хаинбоаз, горе на върха занулявам компа и надолу само по инерция и ето ти разход, но не е това целта, а реалния разход на всички нас при условия на ежедневно каране.
А колегата който иска да се пробваме за разхода да има в предвид, че държа разхода да се постигне при описаните условия, иначе е невалиден!

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
neonman написа:Хайде, да говорим с малко повече конкретика и доказателства , ако може, иначе става като рибарско надлъгване , а?
![]()
Предлагам , който иска да оповести разход , да дава най-малко снимка на борда с среден разход , за минимум 50-60км пробег ! ( а колкото е по-дълъг пробега , толкова по-достоверно )
........ За да избегнем такива мнения : '' На прав участък стрелката на разходомера стой на около 4 и малко. В съвсем леки надолнища става 0 а в изкачванията стига до 6 '' - Това с моментния разход всички сме го виждали , НО ИЗОБЩО НЕ Е ПОКАЗАТЕЛ !!! колко би бил средния разход на средно дълга ( представителна ) отсечка
Освен това предлагам , да се стараем да покажем среден разход за някакви стандартни средни скорости .... например : 80 км/ч ; 100км/ч ; 130км/ч , а който може дори 150км/ч да кажем, за да има сравнимост на резултатите
Колега, това с борда въобще не е доказателство. Там разхода може да играе с доста, затова най достоверно е на колонката.

- nikolayp
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31 320xD LCI
тръгнах с половин резервоар и стигнах с пълен...
всеки си знае като спре на бензиностанцията какво е. а да се хвалим с разход 4-6 на 100... не, че е невъзможно, но не се класифицира като "среден разход"

всеки си знае като спре на бензиностанцията какво е. а да се хвалим с разход 4-6 на 100... не, че е невъзможно, но не се класифицира като "среден разход"
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
RuM6n написа:Извинявам се ,че се меся в Е60, но аз съм правил 8,5/ 100 извън града с Х5 35д ,като по магистралата не повече от 120 , а по пътя 110 максимум и спазване на ограниченята, така че разход от 6/100 при Е60 30д , според мен е постижим.

gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Съгласен съм с повечето колеги които изказват съмнения относно реалистичността на последните цитирани разходи.
Към писаното вече само ще добавя че моята кола на отиване от София нанякъде обикновено дава половин до цял литър по-нисък разход, отколкото на връщане, заради надморската височина на София. Затова да се мери разхода само в едната посока е нереално.
Предлагам всички да измерваме по следния начин, за да можем да сравняваме цифрите си:
1. Разхода се мери на колонка, пълен-пълен.
2. Най-добре да мерим отиване и връщане, заради това което съм писал по-горе.
3. Разхода се мери от зареждане до зареждане в града, т.е. включва излизане и влизане в града.
4. Средната скорост е това което показва бордовия компютър, след като е занулен при първото зареждане, а не е изказване "Карам извънградско със 110 и магистрала със 140". Всички разбираме колко неточно изказване е това. И аз карам така и накрая на пътуването бордовия ми показва 85 км/ч реална средна скорост...
Който иска нека да измери по този начин, аз мисля че така ще имаме много по-реални и коректни данни

Към писаното вече само ще добавя че моята кола на отиване от София нанякъде обикновено дава половин до цял литър по-нисък разход, отколкото на връщане, заради надморската височина на София. Затова да се мери разхода само в едната посока е нереално.
Предлагам всички да измерваме по следния начин, за да можем да сравняваме цифрите си:
1. Разхода се мери на колонка, пълен-пълен.
2. Най-добре да мерим отиване и връщане, заради това което съм писал по-горе.
3. Разхода се мери от зареждане до зареждане в града, т.е. включва излизане и влизане в града.
4. Средната скорост е това което показва бордовия компютър, след като е занулен при първото зареждане, а не е изказване "Карам извънградско със 110 и магистрала със 140". Всички разбираме колко неточно изказване е това. И аз карам така и накрая на пътуването бордовия ми показва 85 км/ч реална средна скорост...
Който иска нека да измери по този начин, аз мисля че така ще имаме много по-реални и коректни данни

Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
За мен лично тази и всички подобни на нея теми-спорове са абсолютно безсмислени!
Ясно е, че няма драстични разлики и на всички колите ни изразходват почти еднакво количество гориво в граници от +- 1л/100 км, което зависи от скоростта, качеството на горивото, товара в колата, ок. температура на въздуха, налягането и размера на гумите, вида и качеството на пътя и т.н. и т.н. - всичко е много относително.
Какво значение има дали колата на "Пешо" гори с 1 литър (според "Пешо") по-малко от моята - аз няма да я продам заради това или трябва да тичам веднага в сервиз за преглед?!?
Колкото ни харчат колите - толкова! Купили сме ги, "пари сме давали за тях" - ще си ги караме (със здраве) и ще им сипваме гориво!
И последно - пак според мен, не е реалистично да се очаква от автомобил над тон и половина, с двигател над 200 к.с. да харчи 6л/100 !
Успех в надлъгването!
Иво
Ясно е, че няма драстични разлики и на всички колите ни изразходват почти еднакво количество гориво в граници от +- 1л/100 км, което зависи от скоростта, качеството на горивото, товара в колата, ок. температура на въздуха, налягането и размера на гумите, вида и качеството на пътя и т.н. и т.н. - всичко е много относително.
Какво значение има дали колата на "Пешо" гори с 1 литър (според "Пешо") по-малко от моята - аз няма да я продам заради това или трябва да тичам веднага в сервиз за преглед?!?
Колкото ни харчат колите - толкова! Купили сме ги, "пари сме давали за тях" - ще си ги караме (със здраве) и ще им сипваме гориво!
И последно - пак според мен, не е реалистично да се очаква от автомобил над тон и половина, с двигател над 200 к.с. да харчи 6л/100 !
Успех в надлъгването!
Иво
- da6ip
- старши ентусиаст
-
noiseless написа:Какво значение има дали колата на "Пешо" гори с 1 литър (според "Пешо") по-малко от моята - аз няма да я продам заради това или трябва да тичам веднага в сервиз за преглед?!?
Иво
В едно нещо не си съвсем прав - завишения разход може да показва техническа неизправност.
Ето в тази тема съм описал как с няколко решени проблема на двигателя ми спадна и разхода.
Ето темата, ще я актуализирам скоро:
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 6&t=288842
Иначе като цяло съм съгласен с теб!
пичове,
аз се убедих в следното: по-важно е не колко гориво харчи, а колко харчи като цяло, включително ремонти, поддръжка, консумативи, допълнителни екстри, винетки, данъци, нови джанти 19-ки.... списъкът е много дълъг
и в края на краищата какво значение има колко гориво харчи? ниския разход е единствено ориентир, че всичко е наред с колата.
иначе колкото повече върви - толкова повече харчи
аз се убедих в следното: по-важно е не колко гориво харчи, а колко харчи като цяло, включително ремонти, поддръжка, консумативи, допълнителни екстри, винетки, данъци, нови джанти 19-ки.... списъкът е много дълъг

и в края на краищата какво значение има колко гориво харчи? ниския разход е единствено ориентир, че всичко е наред с колата.
иначе колкото повече върви - толкова повече харчи

- RuM6n
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 3.0sd
- Мечтае да кара: по често
Пак се намесвам ама няма как.
Моето Х5 по борд каране само градско във Варна показва 13,7/100. Имам приятел който кара същият автомобил, горе долу по същите маршрути в града и неговият разход по борд съвпада с моя 1-2 десети разлика. Тва беше нещо като сверка между нас двамата. Нямам никакъв интерес да лъжа, защото не ви познавам , ще лъжа самия себе си, просто няма смисъл. Та искам да питам вашите автомобили само градско колко дават по борд?

- neonman
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46
noiseless написа:За мен лично тази и всички подобни на нея теми-спорове са абсолютно безсмислени!
Успех в надлъгването!
Иво
Еми за мен пък има значение дали ми харчи 4-6-8 или 12 / 100 ( и то не толкова финансово ) колкото психологически

- или колата не ми е наред
-или има консумативи за смяна
- или аз не мога да карам

И напротив - има драстични разлики в разхода на едни и същи (уж) коли !!!......
И последно - напълно реалистично е кола 270 кс да харчи извъмградско дори ПОД 6/100

Още нещо : До сега съм имал 3 (сравнително ) нови БМВ-та и на НИКОЯ от тях Борд компа не ме е лъгал с повече от 0.1л/100 (мерени поне по няколко пъти )

if your car isn't scary - it's just not fast enough!
- da6ip
- старши ентусиаст
-
RuM6n написа:Та искам да питам вашите автомобили само градско колко дават по борд?
Градското в София и Варна е мнооого различно, имаше дори един огромен спор за това тук преди време. В София има доста по-сериозни задръствания.
Е61 530д 218 кс ми дава 11-12 градско в София, това е на къси разстояния с висене по задръствания вечерта (но сутринта не).
- da6ip
- старши ентусиаст
-
neonman написа:Още нещо : До сега съм имал 3 (сравнително ) нови БМВ-та и на НИКОЯ от тях Борд компа не ме е лъгал с повече от 0.1л/100 (мерени поне по няколко пъти ), не знам вашите как имат такива отклонения
Моя бордови редовно дава 5% отклонение нагоре. Отделно че съм опитвал да го калибровам, и при каквито и да е настройки, или дава сериозно отклонение на градско, или на извънградско.
Ти си знаеш как си ги мерил, но не ми се вярва такова малко отклонение.
Виж ако кажеш че отклонението е било в рамките на половин литър, тогава мога да се съглася с теб.
- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
Пределно е ясно, че завишения от нормативно зададения от производителя разход е признак за технически проблем, но нашите теми се превръщат повече в спорове дали колата Х на лицето Y харчи Z л./100 или не, като Z обикновено е числото 6 или по-малко. В тези спорове няма никакъв смисъл, тъй като всичко е много относително и зависи от много фактори.
Иначе, всички процедури, които е написал da6ip в темата си е добре да се направят, независимо от разхода ни, а неговото намаляване вследствие е само добре дошло!
Иначе, всички процедури, които е написал da6ip в темата си е добре да се направят, независимо от разхода ни, а неговото намаляване вследствие е само добре дошло!

- sawion
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530da 04'
- Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
- Детайли за колата: China Maina Town Tuning
noiseless написа:Пределно е ясно, че завишения от нормативно зададения от производителя разход е признак за технически проблем, но нашите теми се превръщат повече в спорове дали колата Х на лицето Y харчи Z л./100 или не, като Z обикновено е числото 6 или по-малко. В тези спорове няма никакъв смисъл, тъй като всичко е много относително и зависи от много фактори.
530d 218коня с 4 човека и пълен багажник миналата година ми дава и на 2-те ми ходения до Несебър на отиване разход от 5.5л на 100 със средна скорост 90 на бордовия, имам и качени снимки на 7 страница на тая тема, така че не съм съгласен с теб.... На връщане качва до 5.7л със същата средна скорост. А със същия тоя пълен резервоар съм карал и още 230км в София което се равнява на 1100км с 1 пълнене.
В града с 1 резервоар 700+ километра. А бордовия показва дори малко повече от реално изразходеното гориво градско.
А като цяло тая тема ми е една от любимите щото стават постоянно спорове от които някои се палят страшно много и са готови на експерименти а пък други тръгват по майстори в търсене на евентуални проблеми. От моя страна - 1 ъпдейт на софтуер, 17-ки гуми, нов въздушен филтър, почистен дебитомер, добри стойности на дюзи и турбо и най-важното спокойно каране без резки натискания на газта и спирачката и използване на вече ускорената маса на автомобила като инерция на места довеждат до нормални разходи на гориво. Естествено, че ще има малки отклонения при всеки, но не караме един зад друг в колона че да постигаме еднакъв разход. Поздрави.
П.С. Тая година като ходя до морето ще се включа пак за да кажа с 255-ците дали има разлика.