Ел. стъкла на Е30

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от x3mDriver » 29 Юни 2006, 22:54

Само ако мога да допълня за схемата на копчето , много е елементарна : средно краче "+" следващите нажън от него "-" и след това вкарваш двата края на машинката тоест трябва да ти дойдат така - единия край на машинката , "-","+","-" другия край на машинката
:idea:
Thing fast or die!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 01 Юли 2006, 0:26

Ураааа, намерих копче (мерси на Явор за което) - даже и свети. Пробвано е на неговата кола, работи :D . Обаче нямам букса. Оказа се, че цялата инсталация за ел.стъклата си е отделен модул, който може просто да се включи към ел. системата на колата - точно както и предполагах. Естествено, струва пари, но имаше по-належащи неща за смяна - например виското. А на копчето краката са му доста шахматни, така че там няма "средно". Сега ще се ровя да видя дали ще намеря нещо по въпроса, и ако намеря, ще докладвам.
It's not who You are, it's who You know...

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 01 Юли 2006, 23:47

Буксата на моторчето има два извода с номера 2 и 3 (на буксата са изписани).
Копчето има пет извода с номера 1, 3, 4, 5, 6 (на копчето са изписани).

Ето схемата за свързване на копчето:

1 - към извод "2" на моторчето.
3 - към бушон №17 (получава 12V при работещ двигател)
4 - маса
5 - маса
6 - към извод "3" на моторчето.

Обезателно извод №3 на копчето да е хванат към бушон 17. Така към копчето ще има ток само когато двигателя работи или е на контакт.
Не ви съветвам да го хващате към друг източник за 12 волта.

Масата на 4-то и 5-то краче можете да ги хванете където и да е по купето но мястото, което е най-подходящо е под барчето пред скоростния лост - там под мокета си има винт с гайка, предназначен за маса. Хванете ги хубаво с кабелна обувка.

Ако не сте сигурни номерата на крачетата на буксата на моторчето, няма проблем - ако ги объркате просто ще обърнете посоката на копчето ;)

Това е ..... ако има въпроси, питайте ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Cuba.Libre » 02 Юли 2006, 10:08

Благодаря ! :D А тази тема или поне части от нея няма ли да е добре да се премести в "Направи си сам" ? :)
С пари - в рая, без пари - по края. --- Българска народна

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 02 Юли 2006, 10:11

Сега с ИванчоГ работим по въпроса за изваждането на ценни теми и линкове към тях... ще бъде друга подредбата на Направи си Сам темата но трябва време ;)
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 02 Юли 2006, 16:04

Да почвам тогава да пиша теми как се поставят ел. стъкла, ел. люк и ел. регулиране на фарове ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Cuba.Libre » 02 Юли 2006, 16:08

Priceless :)
С пари - в рая, без пари - по края. --- Българска народна

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 02 Юли 2006, 17:32

!!Asen_X написа:Да почвам тогава да пиша теми как се поставят ел. стъкла, ел. люк и ел. регулиране на фарове ;)

На мен ми звучи добре Ел.люк, мноо сам мераклия на такъв и ако нее зверска интервенцията, ще си сложа :winky:
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 02 Юли 2006, 18:17

!!Asen_X написа:Да почвам тогава да пиша теми как се поставят ел. стъкла, ел. люк и ел. регулиране на фарове ;)

Моного ще съм ти задължен ако опишеш как да си регулирам шибидака !
Моя спира не където трябва разместени са му позициите и всеки път го целя по 5-6 пъти нагоре надолу за да го затворя хубаво :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 02 Юли 2006, 18:44

Колеги, честито ми ел.стъкло! Вече работи перфектно. Ето и историята, подкрепена със снимков материал :)

След като разкачих буксата на вратата, локализирах двата извода, отговарящи за ел. стъклата. Намерих ги, като измерих с уред буксата на старата врата. Ето кои са изводите:

Изображение

Е, да, ма нали съм си карък, на буксата на колонката се оказа, че точно тия две игли липсват:

Изображение

Обаче аз не се предавам. Отивам при старата врата и режа буксата, която служи за връзка с моторчето. В нея има две игли. Рязразах буксата (тя е от нещо като гумо-пластмаса) и извадих иглите:

Изображение

Напъхах ги в буксата на колонката и работата заспа. Предварително ги бях свързал към кабела, който фактически ще управлява стъклото. Сега дойде моментът да взема 12В отнякъде. Ама аз и бушон номер 17 нямам:

Изображение

Ето защо се вързах към бушон номер 4. Там има ток, когато ключът е на ACC (аксесоари), или позиция 1. Вкарах жицата в купето. Остана да взема и маса. Ето как стана масата:

Изображение

След като имах всички кабели, остана само да включа буксите мъм копчето. Обаче трябваше да го разглобя и да видя кое как е, защото всичко изписано дотук не отговаря на моето копче. Та ето го и копчето с номерирани изводи:

Изображение

Начинът на свързване е следният:

1 - единя край на моторчето на стъклото
3 - +12В
4 - маса
5 - маса
8 - другия край на моторчето на стъклото

A ето и закачените букси:

Изображение

Барчето го изрязах с макетно ножче от долния край. Стана идеално:

Изображение

Накрая сглобих барчето, закачих наново буксите в копчето, щракнах го и ето:

Изображение

Сега вече съм доволен :D .
It's not who You are, it's who You know...

ПсихопатVANIO
ПсихопатVANIO
Аватар
Кара: BMW - DARK SIDE OF THE FORCE
Мечтае да кара: BMW E24

Мнение от MadVanio » 02 Юли 2006, 19:40

Честито,и аз съм от тези които тази екстра им струваше доста,и моите първи копчета бяха от Явор Благодаря за което,последното нещо което сложих по ел.стъклата е оригналните кабели с оригиналното реле и да си кажа има подобрение в работата на стъклата.

ето и снимка на кабелите
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 02 Юли 2006, 19:49

vld написа:

Моя спира не където трябва разместени са му позициите и всеки път го целя по 5-6 пъти нагоре надолу за да го затворя хубаво :help:

Ел. ли ти е шибидаха?

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 02 Юли 2006, 19:51

ge_a написа:На мен ми звучи добре Ел.люк, мноо сам мераклия на такъв и ако нее зверска интервенцията, ще си сложа :winky:

Зверска си е ..... отнема един ден работата и по средата на деня като погледнеш на какво ти прилича колата, усещаш силно желание всичко да е просто лош сън :mhihi: Поне така беше при мен... ;)

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 02 Юли 2006, 20:04

!!Asen_X написа:
vld написа:

Ел. ли ти е шибидаха?

да
Дилян ми беше казал че има някакъв палец които го изключва в определено положение ,но още не съм го отварял.Ако опищещ подробно как действа ще е доста полезно и поне ще знам какво ме очаква.Иначе все нещо запъва когато тръгнеш да сваляш нещо за първи път!
п.с.Определено има какво да се извади от темата за "направи си сам"

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 02 Юли 2006, 23:22

vld

Допълнително ли е слагано или си е заводски ел. задвижването на шибидаха?

Опиши ми малко по-подробно проблема с възможно най-много детайли за да се опитам да отгатна какво точно не е в ред.

ПредишнаСледваща

Назад към E30