Клапан картерни газове +CHECK ENGINE

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Клапан картерни газове +CHECK ENGINE

Мнение от IKN » 05 Ное 2011, 0:10

Здравейте колеги,
Внезапно вчера моята хубавица започна да капризничи ,като започна да мени оборотите си
на празен ход - ту 1000 стабилни , и като дам газ падат на 500 и играят периодично до 700 :( .
Това стана вечерта ,беше тъмно и нямаше време да се занимавам. Днес свалих и разглобих
стъпковия мотор ,излъсках го до блясък и го монтирах обратно . Не беше много мръсен вътре,
затова както и предполагах като го монтирах обратно и запалих колата ,ефекта беше почти
нулев и оборотите пак си играеха както си искат 500 - 700 :censored: :censored:
Така ,след около 5 мин. работа на мотора на празен ход и чесане от моя страна какво да правя
по нататък , изведнъж започнах да долавям някакво периодично съскане около смукателния тракт. :)
Ееее , разгеле викам си - явно дърпа паразитен въздух от някъде . Веднага свалих салонния филтър и
тавата му и както и предположих свистеше клапана за картерните газове . При работещ мотор извадих
шланга от клапана ,естествено мотора се разтресе още повече , с пръст запуших щуцера на клапана и
веднага мотора се успокои и заработи както преди - равномерно и на 800 оборота :D .
Затапих временно клапана ,колкото да отида до магазина за нов клапан ,стрелката спи на 800 об.
без да мръдне ,......НОооооо , изведнъж гледам на таблото СВЕТИ ЧЕКА. :shock: :shock: :shock:
Изгасих ,след малко пак запалих ,оборотите не мърдат ,чека НЕ ГАСНЕ. :censored:
Минах към 20 км. след това ,ходих и купих нов клапан /оригинал/ ,смених го ,запалих мотора -
оборотите заспаха както си бяха преди ,в купето не се усещат и грам вибрации при празен ход ,
разлика във вървежа от преди не забелязвам ,но ЧЕКА остана да свети . ДВГ-то е М 43 ТУ.

Въпроса ми е - каква е причината и от къде наби грешка??? :dunno: Дебитомер ,ламбда сонда или......?
То ясно че ще ходя на диагностика да я прочетат ,но все пак какви са вашите мисли колеги .

П.П. Ако някой колега от форума в Бургас е на "ТИ" с диагностиката на БМВ-та ,да свирка на Л.С. :bowdown:

Аватар
Кара: Е46 320d
Мечтае да кара: F02 760Li individual

Re: Клапан картерни газове +CHECK ENGINE

Мнение от Stefan_666 » 05 Ное 2011, 1:02

Според мен няма нищо страшно.След изчистване на грешките би тябвало да изгасне чека и всичко да е ок.
Не се притеснявай :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 05 Ное 2011, 2:43

Stefan_666 написа:Според мен няма нищо страшно.След изчистване на грешките би тябвало да изгасне чека и всичко да е ок.
Не се притеснявай :yes:

:yes: Променилото се газоразпределение е осветило лампата и е записала грешка в сондата! Сега вече като си сменил клапана, всичко ще си е на място, демек параметрите ще са ок и трябва само да се угаси лампата с едно просто триене на грешката!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 05 Ное 2011, 9:36

Абсолютно и аз съм съм съгласен с мнението, че изчистиш ли грещката, няма да имаш проблеми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IKN » 05 Ное 2011, 14:35

Прави се оказахте колеги :yes: ,
преди малко се върнах от диагностика . Правих я в един от БОШ сервизите
в Бургас . Грешката беше набита от ламбдата ,изчистиха я ,сега като запаля
мотора чека гасне след 2 сек. някъде . Казаха че и двете сонди работят съвсем
нормално , а аз мислех профилактично да сменям първата сонда с универсална
на БОШ ,понеже съм гледал отдолу че стоят и двете сонди оригинал ,предположенията
ми са ,че са още заводските а колата е на 194 К по километраж. За сега няма да я пипам,
макар че им дават около 160 К км. живот. :dunno:
Сега мисля да се заема с една друга лампа на таблото - на аербеците . Боде ми очите от
както съм купил колата . На диагностиката ми казаха ,че има две грешки записани в модула.
Едната е от кантара /както и аз предполагах/ ,а другата от бега на волана :kuku: . Тази грешка
от волана я изчистиха ,но другата от кантара не можело да се изчисти . Предполагам ,че
МАТ-сензора в пасажерската седалка е умрял и ще трябва да правя и слагам залъгалка .
Срещал съм инфо из нашия форум и нета за резистор ,диод и кондензатор вързани в паралел на
буксата ,сега почвам да търся какви са стойностите им.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Мнение от StelllsKi » 05 Ное 2011, 17:59

Как така ти свети чека и след две секунди изгасва аз досега не съм забелязвал моя да е светвал никога????
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IKN » 05 Ное 2011, 18:50

StelllsKi написа:Как така ти свети чека и след две секунди изгасва аз досега не съм забелязвал моя да е светвал никога????

Ами давам на контакт ,светват съответните лампи на таблото ,включително и жълтата лампа на чека.
Паля мотора и след секуда гаснат лампите на акумулатора и маслото. След още една секунда гасне и
лампата на чека . Имаме на моята месторабота два почти нови ситроена и те след стартиране са по
абсолютно същия начин - чека им гасне последен след всички други лампи.
Не знам защо при тебе не свети чека ,може да има значение дали колата е ЕВРО 2 или ЕВРО 3 ,или.....
и аз не знам точно. Тука има доста компетентни хора относно тия неща ,може би някой ще подскаже.
Иначе благодаря за снимката с буксичката ,аз също намерих доста инфо .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от majstorapetkov » 05 Ное 2011, 19:35

Точно: ти си по Евро 2 и затова не ти светва чека при даване на контакт.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IKN » 10 Ное 2011, 20:19

IKN написа:Сега мисля да се заема с една друга лампа на таблото - на аербеците . Боде ми очите от
както съм купил колата . На диагностиката ми казаха ,че има две грешки записани в модула.
Едната е от кантара /както и аз предполагах/ ,а другата от бега на волана :kuku: . Тази грешка
от волана я изчистиха ,но другата от кантара не можело да се изчисти . Предполагам ,че
МАТ-сензора в пасажерската седалка е умрял и ще трябва да правя и слагам залъгалка .
Срещал съм инфо из нашия форум и нета за резистор ,диод и кондензатор вързани в паралел на
буксата ,сега почвам да търся какви са стойностите им.

Днес залъгалката емитираща кантара беше монтирана и малко неочаквано за мен лампата
за аербеците угасна :lalala: . Мислех ,че ще трябва отново да ходя да ми трият грешката ,но
уви това не се наложи . Така бях свикнал да ми се набива в очите тази лампа ,че сега чак
някакси таблото ми изглежда странно ,като карам нищо да не свети по него . :mrgreen:
Елементите ми струваха около 30 ст. и половин час работа от моя страна . Преди няколко
дена като бях на диагностиката ,попитах колко ще ми струва да ми направят и монтират при тях
залъгалката , а въпроса ми беше оценен на 80 ЛЕВА!!! :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535i Msport - Jb4 tunne

Мнение от nik0las » 12 Юни 2012, 14:19

здр. Как точно излъга лампата за аирбега?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 12 Юни 2012, 18:10

Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

Назад към E46