7-степенна механика за спортните BMW-та
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- А.Марчев
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust
7-степенна механика за спортните BMW-та
Баварският автогигант планира да започне монтирането на нова механична скоростна кутия със седем предавки на спортните си модели. В интернет дори изтекоха изображения от патентните документи за трансмисията, на които се вижда скоростният лост на трансмисията. От тях става ясна схемата, по която ще се включва най-високата предавка, за да се избягват грешки.
Според инженерите на BMW семестепенната механика ще позволи не само подобряване на динамичните характеристики, а и ще помогне за намаляване на разхода на гориво - особено при движение с високи скорости по аутобаните.
BMW не е първият производител, който патентова механична трансмисия със седем предавки. Неотдавна аналогична разработка представи Porsche.
Какво мислите ?
Според инженерите на BMW семестепенната механика ще позволи не само подобряване на динамичните характеристики, а и ще помогне за намаляване на разхода на гориво - особено при движение с високи скорости по аутобаните.
BMW не е първият производител, който патентова механична трансмисия със седем предавки. Неотдавна аналогична разработка представи Porsche.

- djkita
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe & E46 Coupe
Re: 7-степенна механика за спортните BMW-та
ми... над 200 км скорост - колкото повече толкова повече...
ама да го слагат на турбинирани мотори щото иначе няма кой да гребе тия 7 предавки из града...
ама да го слагат на турбинирани мотори щото иначе няма кой да гребе тия 7 предавки из града...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- kikko
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 525d
alx написа:ми... над 200 км скорост - колкото повече толкова повече...
Съгласен на 100%.

E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Днес някъде мярнах,че следващата S-класа щяла да бъде с 9 предавки.По следващата може да е с половинки на 9-те....и те ти Актрос за пътници.
Къде и колко време караш със и над 200км/ч. ,за да ми изтъкваш голямата полза от 7-ма предавка?
Къде и колко време караш със и над 200км/ч. ,за да ми изтъкваш голямата полза от 7-ма предавка?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Еми просто ще караш със 120км/ч на 1100 оборота 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Като заклет фен на ръчните скорости съм с две ръце "за"! Само да се докопам до такова БМВ и ще ръчкам във и извън града без да се оплаквам. Като има автобуси с 18 ръчни предавки, това значи че седем за кола не би било проблем. Последните две няма да се ползват в града, както 6-тата при шест степенната кутия и пак е същото.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
Бравос изневериха на атмосферките но не и на ръчките :-D
- DrivinGGoD
-
The Ultimate Driver
-
- Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
- Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
- Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci
Идеята на повечето предавки не е високата максимална скорост, а малката разлика в числата на предавките, а от там и възможността винаги да сте в "силния" оборотен диапазон 

------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.

Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.

- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Перфектно
Следващото М3 със 450 коня шестак и 7 степенна ръчка, sheer driving pleasure
Лично според мен тази подредба на лоста е по-добра отколкото на Porsche 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
немо написа:Днес някъде мярнах,че следващата S-класа щяла да бъде с 9 предавки.По следващата може да е с половинки на 9-те....и те ти Актрос за пътници.
9степнната скоростна кутия вече е в производство . ЗФ е автора , като за начало кутията ще е предвидена за авотомобили (ако може да се нарекат така) със напречно разположени двигатели и въртящ момент до 350НМ . Идеята я каза Сашо - по-малка разлика в предавателните числа , от там - по-ефективна работа като динамика и разход .
Градско още 8степенния автомат пропуска предавки - например ускорява на 1-3-5 . А за механичната с.к. - не знам някой да ползва последната "скорост" в града

За атмосферките - колкото повече предавки , толкова по-добре . С малката особеност , че БМВ спряха производството на атмосферни двигатели .
acho.rs написа:БМВ спряха производството на атмосферни двигатели
От кога?
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
От скоро . Тези които все още не са заменени , предстои да се подменят "тези дни" .
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Градско още 8степенния автомат пропуска предавки - например ускорява на 1-3-5 . А за механичната с.к. - не знам някой да ползва последната "скорост" в града .
Добре,значи имаме 8 предавки,ама някои от тях ги пропускаме при употреба....добре,за къв член са ни те изобщо...???
Идеята на повечето предавки не е високата максимална скорост, а малката разлика в числата на предавките, а от там и възможността винаги да сте в "силния" оборотен диапазон
Това вероятно е така,когато става въпрос за 16 литров камионски дизел,който има 500 об. работен диапазон..Те за тва имат по 8 предавки + половинки на 8-те.
Ама колите в последно време им слагат по 2-3 турбини с идеалната цел да имат равен торк от 1500 до 5000 об.,та къде точно е силният работен диапазон,и що му трябват амнайсе предавки...нещо не разбирам...
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
acho.rs написа:От скоро . Тези които все още не са заменени , предстои да се подменят "тези дни" .
Ачо, съгласен съм, че тенденцията е такава, но според мен от BMW.AG полагат усилия преходът към принудителното пълнене да е малко по-плавен.
И ако все още има модели като следните:
E82 - 120i, 125i
E88 - 118i; 120i; 125i
E92 - 318i, 320i; 325i; 330i
E93 - 318i, 320i; 325i; 330i
които до появата на техните заместители очевидно ще си останат (все още могат да се поръчват) с атмосферни мотори, то наличието на тези:
F10 - 530i
F11 - 530i
X1 LCI sDrive1,8 (2,0 атмосферен мотор)
показва, че понятието „тези дни” може да бъде доста разтегливо, като атмосферните ДВГ да си останат на конвейера и през следващите 1-2-3 години.
А в ето тази тема:
viewtopic.php?f=1&t=300279
в 5-типост на ИлХиТо има линк с "Техническа спецификация на различните модификации"
Там се мярка и следното нещо:
F01 LCI - 730i (с атмосферен ДВГ).
Рано е още да ги спираш от производство.
И за да не съм извън темата, ще си кажа, че и на мен вече нещо взеха да ми идват в повечко предавките. Някога се кефех страшно много на коли с 5 предавки, а сега 7-8-9-... нещо взе да ми става безразлично.
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2