Съвет за бас каса

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Съвет за бас каса

Мнение от Пресиян Василев » 22 Май 2012, 21:46

Колеги разполагам сьс следното
Стъпало Alpine MRV-1000
Говорител двунамотков 2х4ом.Pioneer TS-W307D4 .С това слушам за момемнта но суб-чето е сложено в купешка кутия с 2 рефлектора с литраж около 20-25 литра.
Решил съм,кутията на касата да е около 70-80 литра .Ще сбъркам ли ? Изобщо някои ползвали такъв говорител ,че маи само движи въздуха .Слиза ниско в честотите ,но няма силица .
Как да го вържа сега е на бридж двете намотки последователно,тоест 1х8ом.или на 2-та канала 2х4ом.?
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Съвет за бас каса

Мнение от Braikov » 30 Май 2012, 22:29

Защо искаш такава голяма кутия? Ще получиш бавен провлачен бас, дори и да е затворен обем. Вържи си само едната намотка и усилвателя на бридж. Така, вярвам, ще ти хареса повече, но естествено трябва да внимаваш с мощностите да не го изпечеш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 05 Юни 2012, 7:48

За кутията си свали BassBox Pro, вкарай параметрите на говорителя, пробвай различен обем и дължина на тръбите. Програмата отчита само обем, но имай предвид че ако направиш кутията плитка, басът ще е по-слаб но по отчетлив, докато с дълбока кутия получаваш по-силен, но и размазан звук. Внимавай какъв диаметър на тръбите ще сложиш, ако са малки ще свистят, ако са големи трябва да са много дълги. Поиграй си с програмата или виж някой, който я има да ти сметне някакъв вариант.

За свързването, ако искаш макс налягане, свържи двете намотки с двата канала без мост. Колегата ти е дал вариант, в който ще натоварваш усилвателя по-малко за по-малки изкривявания, но така не ползваш едната намотка на говорителя, а и в бридж стъпалото криви повече.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с волан от М5
Мечтае да кара: Scott Gambler 730

Мнение от marto7067 » 07 Юни 2012, 14:59

Това са много литри, както ти каза колегата баса ще е много провлачен и общо взето ще се чува само едно бучене-дори и като приключи баса(докъто се укроти въздуха в кутията). Този Пайнер го дават макс до 50 литра.В упътването няма ли примерни схеми на бас каси?Аз лично-преди няколко години ми изпадна една книжка с бас каси в зависимост от размера и мощноста на говорителя, има примерни схеми за към 15 вида и аз си намерих една близка до моя бас-Няколко пъти правя кутии по тези схеми-винаги резултата ми е допадал.Ако имаш желание ще погледна някаква кутия и за твоя говорител.BassBox на мен лично ми помага само да "доизкусоря" кутията, каквато и кутия да съм направил с тази програма-пълен ташак...сигурно аз неразбирам достатъчно-незнам???

Назад към Car аудио и видео