Вграждане на монитори в подглавниците
Модератор: Icco
6 мнения
• Страница 1 от 1
- JL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
Вграждане на монитори в подглавниците
За някой може да е интересно и реших да направя тема със много снимки как се вграждат монитори в подглавниците на някои от по-новите модели като Е60, Х5 и Х6.
Започвам с 5 серия Е60, а ако има интерес ще направя тема и за другите.

За начало се сваля подглавника. Интересното тук е, че вътре в подглавника има фабричен пиропатрон, свързан с еърбеците на колата и той трябва да остане незасегнат при вграждането. Към него е свързан червеният кабел на снимката

Сваля се задната пластмасова част на подглавника, облечена в кожа.

Кожата се одира и пластмасата се оразмерява за изрязване на отвора за монитора. Към нея се присажда леглото на самия монитор.
Двете части се залепят една за друга и се шпахловат с автокит. Готовият детаил изглежда горе-долу така

Следва разглобяване и боядисване на мониторите, за да са със същият цвят като кожата на колата.

Следва разглобяване на задната част на подглавника и сваляне на металните държачи.

Демонтира се пиропатрона и се прави малък отвор за кабелчето на монитора.

Съответно се разширява отвора от долната страна. за да мине главата на кабела.

Сега се прокарва кабела през металната тръба, докато излезе отдолу и започвам сглобяването по обратен ред.

Сега трябва да се облепи готовият детайл с кожа. Кожата се лепи много добре с бързо лепило Локтайт, като се натяга равномерно навсякъде и се опъва добре по ъглите, за да не седи набръчкано.

Изрязва се внимателно кожата около зъбците, които се захващат за останалата част на подглавника.
Готовият детайл се монтира на място, съединява се кабела на монитора и самият монитор се вкарва със сила съвсем плътно, докато легне равномерно.

Следва връщането на готовите подглавници в колата.

Важно е да не се забравя кабела на пиропатрона отляво. Кабела за монитора се прокарва отдясно, като му се дава свобода , за да може подглавника да се движи нагоре и надолу. Освен това нашият кабел се пуска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да минава заедно с оригиналните кабели в седалката, защото самата седалка се движи електрически в много посоки и има опасност кабела да бъде затиснат или разтеглен.
Остава и най-приятната част

Тук са използвани монитори Necvox , но процесът е същият и за Alpine ,Pioneer или каквито и да било други.
Като работа не е много трудно за изпълнение, но крайният резултат си заслужава!
Пожелавам успех на всеки, който ще се наеме да го направи сам и дано да съм бил полезен
Започвам с 5 серия Е60, а ако има интерес ще направя тема и за другите.

За начало се сваля подглавника. Интересното тук е, че вътре в подглавника има фабричен пиропатрон, свързан с еърбеците на колата и той трябва да остане незасегнат при вграждането. Към него е свързан червеният кабел на снимката

Сваля се задната пластмасова част на подглавника, облечена в кожа.

Кожата се одира и пластмасата се оразмерява за изрязване на отвора за монитора. Към нея се присажда леглото на самия монитор.
Двете части се залепят една за друга и се шпахловат с автокит. Готовият детаил изглежда горе-долу така

Следва разглобяване и боядисване на мониторите, за да са със същият цвят като кожата на колата.

Следва разглобяване на задната част на подглавника и сваляне на металните държачи.

Демонтира се пиропатрона и се прави малък отвор за кабелчето на монитора.

Съответно се разширява отвора от долната страна. за да мине главата на кабела.

Сега се прокарва кабела през металната тръба, докато излезе отдолу и започвам сглобяването по обратен ред.

Сега трябва да се облепи готовият детайл с кожа. Кожата се лепи много добре с бързо лепило Локтайт, като се натяга равномерно навсякъде и се опъва добре по ъглите, за да не седи набръчкано.

Изрязва се внимателно кожата около зъбците, които се захващат за останалата част на подглавника.
Готовият детайл се монтира на място, съединява се кабела на монитора и самият монитор се вкарва със сила съвсем плътно, докато легне равномерно.

Следва връщането на готовите подглавници в колата.

Важно е да не се забравя кабела на пиропатрона отляво. Кабела за монитора се прокарва отдясно, като му се дава свобода , за да може подглавника да се движи нагоре и надолу. Освен това нашият кабел се пуска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да минава заедно с оригиналните кабели в седалката, защото самата седалка се движи електрически в много посоки и има опасност кабела да бъде затиснат или разтеглен.
Остава и най-приятната част

Тук са използвани монитори Necvox , но процесът е същият и за Alpine ,Pioneer или каквито и да било други.
Като работа не е много трудно за изпълнение, но крайният резултат си заслужава!
Пожелавам успех на всеки, който ще се наеме да го направи сам и дано да съм бил полезен

- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Re: Вграждане на монитори в подглавниците
Евала супер тема
много полезно 

Здравей колега,хареса ми темата ти,а и аз точно такава търсех.Става въпрос за това че и аз мисля да правя нещо подобно,само че моята кола е е39 и подглавниците са ми от най простите облечени в кожа нацяло, и не се разглобяват.Монитора който имам е 7 инчов Crown TFT и по скоро е вид телевизорче тъй като има и вграден тв тунер.Та питането ми е по специално дали може да се върже и управлява от нави-то на колата и да получава сигнал от там,да кажем някакво двд например.И по точно каво ще ми трябва като материали и къде точно трябва да се върже.Смятам по принцип да сложа на първо време само един монитор на седалката зад пасажерското място за да мога да пускам някакви филмчета на детето. 

- tngeorgiev
- младши ентусиаст
-
evo_9 написа:Здравей колега,хареса ми темата ти,а и аз точно такава търсех.Става въпрос за това че и аз мисля да правя нещо подобно,само че моята кола е е39 и подглавниците са ми от най простите облечени в кожа нацяло, и не се разглобяват.Монитора който имам е 7 инчов Crown TFT и по скоро е вид телевизорче тъй като има и вграден тв тунер.Та питането ми е по специално дали може да се върже и управлява от нави-то на колата и да получава сигнал от там,да кажем някакво двд например.И по точно каво ще ми трябва като материали и къде точно трябва да се върже.Смятам по принцип да сложа на първо време само един монитор на седалката зад пасажерското място за да мога да пускам някакви филмчета на детето.
-не те съветвам да връзваш тв-подглавниците за навито, така се обезсмисля всичко, все пак навито отпред се вижда от задната седалка, а и няма кой знае какви аудио-видео възможности
-има евтини и качествени китайски подглавници с тв-двд, че даже облечени в изкуствена кожа, и готови за насаждане в седалката
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318
Само искам да добавя че тези за които имаш предвид облечените в кожа най евтиния вариант излиза около 180-200 паунда с доставката, което хич не ми се вижда евтино особено при положение че имам и готов монитор.И въпреки че съм с голямата нави на детето ще му е малко трудно да наднича през седалките докато седи.Но както и да е въпроса ми беше ако примерно навито чете ДВД дали е възможно да отива сигнал и отзад да кажем чрез някакъв кабел,и по принцип дали е възможно въобще такова нещо да се направи.
- narcosan
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: М6 G-POWER
- Детайли за колата: BMW 330D M PAKET
Колега много хубава тема
ще ми бъде интересно да видя как става на е46 

6 мнения
• Страница 1 от 1